• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Akbaş Baba Türbesi'ne sprey boyalı saldırı
Çevre
Yayınlanma: 02 Ocak 2024 - 11:02

Akbaş Baba Türbesi'ne sprey boyalı saldırı

Geçtiğimiz günlerde üzerine sprey boya ile yazı yazılan Çifte Minareli Medrese'nin ardından şimdide Akbaş Baba Türbesi'ne de çeşitli yazılar yazıldı.

Çevre
02 Ocak 2024 - 11:02
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Geçtiğimiz günlerde üzerine sprey boya ile yazı yazılan Çifte Minareli Medrese'nin ardından şimdide Akbaş Baba Türbesi'ne de çeşitli yazılar yazıldı.

Sivas'ta tarihi yapılara yapılan çirkin saldırılar sürüyor. Yaklaşık 1 hafta önce Çifte Minareli Medreseye yapılan saygısızlığın ardından şimdi de Akbaş Baba Türbesine kimliği belirsiz kişilerce yazı yazıldı. Demircilerardı mahallesi Akbaş Baba Parkı içerisinde bulunan ve 18. Yüzyıl'da inşa edilen türbe, yazı tahtası haline geldi. 1983 yılında tescil edilen ve 1996 yılında restore edilen türbeye kim ya da kimlerin zarar verdiği ise merak konusu oldu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Sanat tarihçisi Yunus Budaktaş, Anadolu coğrafyasının birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade ederek; "Medeniyetlerin de çok sayıda bırakmış olduğu kültür varlıklarını bünyesinde bulunduruyor. Sivas'ta bu anlamda oldukça yoğun bir tarihi eseri ve kültür varlığına sahip. Ancak son yıllarda tarihi eserlere bilinçsiz vatandaşlar tarafından ciddi zararlar verildiğini görüyoruz. Şu an Akbaş Baba Türbesi'nin önündeyiz. Türbenin duvarlarına boyalarla, çeşitli yazılar yazılarak tarihi yapıya, tarihi dokuya zarar verilmiş. Başka bir örneğini geçtiğimiz günlerde Sivas Çifte Minareli Medrese'de de gördük. Yine tarihi yapının duvarlarına, sprey boyalarla yazı yazılarak zarar verilmişti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün girişimleriyle bu yazılar temizlendi ve tarihi yapıdaki çirkin görüntü ortadan kaldırıldı" dedi.

"Genç nesil bilinçlendirilmeli"

Nesillerdeki tarih bilincinin kaybolduğunu ifade eden Budaktaş, "Son yıllarda bu ve benzeri olayların tamamen nesillerdeki kültür ve tarih bilincinin yoksunluğundan kaynaklanan bir durum aslında. Özellikle İlköğretim seviyesinden itibaren okullarda öğrencilere tarih, kültür ve geçmiş bilincini aşılamak gerekiyor. Bununla ilgili eğitim ve kültür politikalarını geliştirmek gerekiyor gerek Milli Eğitim Bakanlığı'nın gerek Kültür ve Turizm Bakanlığının yapacağı ortak protokoller, ortak çalışmalar ve oluşturulacak politikalarla nesillere bu politikalar aşılandığı zaman kültür ve tarih bilinci oluşacak ve bu tür olayların önüne çalışılacaktır hiç şüphesiz. Bu zararlar her ne kadar tarihi yapıya, tarihi dokuya zarar vermiş olsa da bunların ciddi anlamda bir de maddi boyutu var. Bu yazıların temizlenmesi, çeşitli yöntemler ve tekniklerle temizlenmesi kamuya ciddi bir mali yük bindiriyor. Hem kamuyu bu mali yükten kurtarmak hem de tarihi eserlere sahip çıkma, korumak, kollamak ve bu kültür gelecek nesillere taşınması anlamında çok önemli hususlar olarak göze çarpıyor" ifadelerine yer verdi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Batı Karadeniz'de sağanak yağış uyarısı
Batı Karadeniz'de sağanak yağış uyarısı
Van Gölü üzerinde gökkuşağı manzarası mest etti
Van Gölü üzerinde gökkuşağı manzarası mest etti
Amasya'da köy yolunda heyelan
Amasya'da köy yolunda heyelan
Bozköy yolunda 'obruk' oluştu
Bozköy yolunda 'obruk' oluştu
Son Haberler
Çin Devlet Başkanı Xi, ABD Başkanı Trump'ı resmi törenle karşıladı
Çin Devlet Başkanı Xi, ABD Başkanı Trump'ı resmi törenle karşıladı
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail ile işbirliği yapanlar hesap verecek"
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail...
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı
Üst aramasında uyuşturucu çıkan 3 kişiye gözaltı
Üst aramasında uyuşturucu çıkan 3 kişiye gözaltı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi