• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Akşener'den AYM'ye hak ihlali başvurusu
Siyaset
Yayınlanma: 26 Eylül 2023 - 11:18

Akşener'den AYM'ye hak ihlali başvurusu

Siyaset
26 Eylül 2023 - 11:18
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, hakkında 7 yıl yürütülen ve kovuşturmaya yer olmadığı kararı ile sona eren soruşturma süreciyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) hak ihlali başvurusu yaptı.

Akşener, söz konusu soruşturma süreciyle ilgili Anayasa'nın 36'ncı maddesinde düzenlenen 'adil yargılanma hakkı', 'kendisine yöneltilen suçlamanın nedeninden ve niteliğinden haberdar olma hakkı', 'makul sürede yargılanma hakkı' ve 'lekelenmeme hakkı'nın ihlal edildiği gerekçesiyle avukatları aracılığıyla AYM'ye bireysel başvuru yaptı.

İYİ Parti'den yapılan yazılı açıklamada; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin ardından isimsiz ihbarlar dikkate alınarak başlatılan ve sonradan PKK terör örgütü üyeliğinden yargılandığı davada itirafçı olduğu için beraat ettiği ortaya çıkan gizli tanığın ithamlarına dayanılarak, Akşener hakkında soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Soruşturmada, yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimi öncesi Mayıs 2019'da gizlilik kararı verildiği ve soruşturmanın, 22 Ağustos 2023 tarihinde takipsizlik kararı ile sonuçlandığı hatırlatıldı.

Soruşturma sürecini Meral Akşener'in avukatı olarak takip eden İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz da açıklamasında, dosyada gizlilik kararı alındıktan sonra dosyaya ilişkin tüm bilgilere savcılık tarafından ulaşıldığı, son 4 yıllık sürede dosyada hiçbir işlem yapılmadığını belirtti. Poyraz, 2019 yılında dosyaya ilişkin tüm bilgi ve belgelere erişilmiş olmasına rağmen dosyada verilen gizlilik kararından sonra esasa ilişkin hiçbir işlem yapılmadığını belirterek, tüm süreç boyunca medyadaki kimi haber ve yayınlarda dosya içeriğine ilişkin bilgilere yer verildiğini ve yorumlar yapıldığını, 4 yılı erişim kısıtlı olarak 7 yıl süren soruşturma evresinde gerçekleşen tüm seçim süreçlerinde Meral Akşener ve İYİ Parti aleyhine iktidar partisi olan AK Parti ile Cumhur İttifakı'ndaki diğer siyasi partiler tarafından bu soruşturmanın bir siyasi silah ve politik malzeme olarak kullanıldığını dile getirdi. 

Uğur Poyraz, 2023 yılında takipsizlik kararı verilmesine karşı 4 yıl boyunca soruşturmanın gizlilik kararı altında devam ettiriliyor gibi gösterilmesinin siyasi saiklerle yapıldığına delil olduğundan sınırlamanın Anayasa'da belirtilen amaçları aşamayacağına ilişkin düzenlemeye yer veren Anayasa'nın 14'üncü maddesinin 2'nci fıkrasına da aykırı davranıldığını, avukatlar tarafından bireysel başvuruda bu madde yönünden de hak ihlali iddiasına yer verildiğini belirtti.

Müvekkillerinin Anayasa'da düzenlenen haklarının ihlal edildiğinin tespitini talep eden Akşener'in avukatları, ayrıca bu süreçte uğramış olduğu saldırılar sebebiyle 5 milyon lira manevi tazminat talebinde de bulundu. Bu tazminata hükmedilmesi durumunda tüm tutarın şehit ailelerine verileceği de dilekçede belirtildi.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Çiftçi: "Emniyet mensuplarımız, kamu düzeninin temini adına üstün bir sorumluluk anlayışıyla görev yapmaktadır"
Bakan Çiftçi: "Emniyet mensuplarımız, kamu düzeninin temini adına üstün bir sorumluluk anlayışıyla görev yapmaktadır"
Başkan Sekmen: "İnsanı merkeze alan bir belediyecilik anlayışındayız"
Başkan Sekmen: "İnsanı merkeze alan bir belediyecilik anlayışındayız"
AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. Küçükoğlu: "CHP'de başarıya nasıl gölge düşürürüz zihniyeti var"
AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. Küçükoğlu: "CHP'de başarıya nasıl gölge düşürürüz zihniyeti var"
Gümüşhane'nin 3 bin seçmenli Tekke beldesinde 11 adaylı seçim yarışı
Gümüşhane'nin 3 bin seçmenli Tekke beldesinde 11 adaylı seçim yarışı
Son Haberler
Suların bir anda yükselmesiyle ırmaktaki adacıkta mahsur kalan 2 çocuğu şambrel ile kurtardı
Suların bir anda yükselmesiyle ırmaktaki adacıkta mahsur kalan 2 çocuğu...
Ordu'da öğrencilerden bilim fuarı
Ordu'da öğrencilerden bilim fuarı
Van'da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı
Van'da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı
Batman'da park halindeki otomobil yandı
Batman'da park halindeki otomobil yandı
Espressolab, 1 milyonuncu üyesine ömür boyu kahve hediye edeceğini duyurdu
Espressolab, 1 milyonuncu üyesine ömür boyu kahve hediye edeceğini...
Uzman Psikolog Rana İrem Güler: "Karın ağrısı okul kaygısının işareti olabilir"
Uzman Psikolog Rana İrem Güler: "Karın ağrısı okul kaygısının işareti olabilir"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi