• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Almanya'nın ihracatı nisanda beklenmedik şekilde arttı
Ekonomi
Yayınlanma: 05 Haziran 2023 - 12:57

Almanya'nın ihracatı nisanda beklenmedik şekilde arttı

Ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, nisanda yüzde 2,5'lik düşüş beklentisine karşın yüzde 1,2 artarak yaklaşık 130,4 milyar avro oldu

Ekonomi
05 Haziran 2023 - 12:57
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Almanya'nın ihracatı, martta yüzde 6 düşüşünün ardından nisanda beklentilerin üzerinde arttı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, nisanda yüzde 2,5'lik düşüş beklentisine karşın yüzde 1,2 artarak yaklaşık 130,4 milyar avro oldu. İthalat ise yüzde 1,7 azalarak 112 milyar avroya geriledi.

Nisan 2022’ye göre ihracat yüzde 1,5 artarken, ithalat yüzde 10,3 düştü. Böylece Almanya'nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası yaklaşık 18,4 milyar avro oldu.

Dış ticaret fazlası Nisan 2022’de 3,6 milyar avro olarak kayıtlara geçmişti.

Almanya'nın nisanda ihracatının 71,4 milyar avrosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 59,1 milyar avroluk bölümü de AB'den geldi.

Nisanda mart ayına göre AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 4,5 düşerken, bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 0,4 düştü.

- "Nisanda ihracattaki toparlanma gerçek bir rahatlama için çok zayıf"

ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Alman ihracatının mart ayındaki sert düşüşünün ardından, nisan ayındaki toparlanma iyi bir haber gibi görünebilir, ancak aslında ihracattaki toparlanma gerçek bir rahatlama için çok zayıftı. Ve önümüzdeki aylarda daha güçlü bir toparlanmaya dair çok az işaret var.” dedi.

Geçen yazdan bu yana, Almanya'nın ihracatının son derece dalgalı olduğunu belirten Brzeski, “Ancak ihracatta genel trend yukarı değil aşağı yönlü. İhracat artık eskiden olduğu gibi Alman ekonomisinin güçlü ve esnek olarak büyümede itici gücü değil, daha çok bir engel. Tedarik zincirinde sıkıntılar, daha parçalanmış bir küresel ekonomi ve Çin'in daha önce Almanya'dan satın aldığı malları giderek daha fazla üretebilmesi, Alman ihracatını baskılayan faktörler arasında yer alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

- Ekonomi teknik resesyona girdi

Almanya ekonomisi, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılamasının etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daralarak, teknik olarak resesyona girmişti.

Ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,5 daralmıştı.

Ülke ekonomisi, Kovid-19 salgını sürecinde ortaya çıkan dar boğazlar hafiflese de faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalması ve alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ortamında tüketicilerin satın alma gücünün düşmesi sonucu talepte yaşanan durgunluktan olumsuz etkileniyor.

Alman hükümeti, ekonomide bu yıl yüzde 0,4 büyüme bekliyor. Önde gelen Alman ekonomi enstitüleri ise ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 büyümesini öngörüyor.

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), 3 Mayıs'ta Kovid-19 salgını sonrası daha iyi işleyen tedarik zincirlerine rağmen Almanya'nın ihracatına ilişkin 2023 yılı reel büyüme tahminini yüzde 2,5’ten 1’e indirdi.

DIHK, buna neden olarak, yüksek enflasyonu, artan faiz oranlarını ve küresel ticarette artan korumacılığı gösterdi.



AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Şehirler Arası Otobüs Terminal'inde firmalar bayram tatili için son günlerden umutlu
Diyarbakır Şehirler Arası Otobüs Terminal'inde firmalar bayram tatili için son günlerden umutlu
Denizli'de el sanatları kursiyerlerinin el emeği eserleri görücüye çıktı
Denizli'de el sanatları kursiyerlerinin el emeği eserleri görücüye çıktı
MB Başkanı Karahan: "Eflasyonun 2026 yıl sonunda yüzde 26, 2027 yıl sonunda ise yüzde 15 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz"
MB Başkanı Karahan: "Eflasyonun 2026 yıl sonunda yüzde 26, 2027 yıl sonunda ise yüzde 15 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz"
Kütahya Tarım Fuarı açıldı
Kütahya Tarım Fuarı açıldı
Son Haberler
Ruh ve sinir hastalarına masal ile tedavi
Ruh ve sinir hastalarına masal ile tedavi
Bir çocuk gelinin sessiz çığlığı: Gazeteci-yazar Hüseyin Arslan'ın "Doğunun kızı" adlı romanı çıktı
Bir çocuk gelinin sessiz çığlığı: Gazeteci-yazar Hüseyin Arslan'ın...
Denizli Fatih İlkokulu zeka oyunlarında tarih yazdı
Denizli Fatih İlkokulu zeka oyunlarında tarih yazdı
İncilipınar Ortaokulu, Dünya şampiyonu oldu
İncilipınar Ortaokulu, Dünya şampiyonu oldu
Erzurum oto sanayisinden örnek dayanışma: Başkan Emre Akdoğan gönüllere dokundu
Erzurum oto sanayisinden örnek dayanışma: Başkan Emre Akdoğan gönüllere...
Bakan Uraloğlu, Karaismailoğlu'ndan görevi devraldı
Bakan Uraloğlu, Karaismailoğlu'ndan görevi devraldı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi