• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Asrın felaketi 8 asırlık camiyi milim oynatamadı
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 27 Şubat 2023 - 10:59

Asrın felaketi 8 asırlık camiyi milim oynatamadı

Sivas'ta Selçuklu döneminde yapılan 8 asırlık Ulu Cami, geçmişte yaşanan 3 büyük depremden de etkilenmedi. Caminin mihrabında bulunan denge sütunları ecdat mühendisliğini gözler önüne serdi.

Kültür-Sanat
27 Şubat 2023 - 10:59
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sivas'ta Selçuklu döneminde yapılan 8 asırlık Ulu Cami, geçmişte yaşanan 3 büyük depremden de etkilenmedi. Caminin mihrabında bulunan denge sütunları ecdat mühendisliğini gözler önüne serdi.

Selçuklu Devleti Dönemi'nde 2'nci Kılıçarslan'ın oğlu Kudbeddin Melikşah tarafından 1196 ile 1197 yılları arasında yaptırılan ve eğik minaresi ile adından söz ettiren Sivas Ulu Cami, 827 yıldır ibadethane olarak hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye'nin önemli eserler arasında bulunan ve şehir ile bütünleşen caminin, özellikle mihrabında bulunan 2 adet denge sütunu ilgi çekiyor. 1939 Erzincan depremi ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Sivas'ta, Ulu Cami 8 asırdır yaşadığı depremlere rağmen sapasağlam ayakta duruyor. Camide herhangi bir sebeple çökme veya kaymalarını belirlemek amacıyla konulan denge sütunları, günümüzde kusursuz dönmeye devam ediyor. Sivas Ulu Cami İmam Hatibi Ergün Ceyhan, caminin zemininde bulunan ardıç ağaçlarının esneklik sağladığını ve bu sayede depremlerden etkilenmediğini söyledi.

"Denge sütunlarında sıkışma dahi olmadı"

10 yıldır Ulu Cami İmam Hatibi olarak görev yapan Ergün Ceyhan, Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinden sonra denge sütunlarında sıkışma dahi olmadığını belirterek, "Geçtiğimiz dönemlerde camide yapılan restorasyon çalışmalarında zeminden ardıç ağaçları çıktı. Bu ardıç ağaçları camiye ray görevi görüyor, muhtemel bir depremde esnekliği sağlıyor. Şimdiye kadar meydana gelen depremlerden zarar görmediğini mihrabında bulunan 2 adet denge sütunundan anlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş merkezli bir deprem oldu ve Sivas'a da oldukça yakın, biz depremi oldukça hissettik. Ben deprem vaktinde camideydim ve minarenin eğriliğinden dolayı da yıkılmasından korktum ama hiçbir zarar görmedi. Mihrabında bulunan denge sütunlarında sıkışma dahi olmadı. Bu da o zaman bu camiyi yapan ustaların teknik olarak çok daha nizam ve intizama dikkat edip bir mühendislik olarak daha ileride olduğunu anlıyoruz" dedi.

"Keşke imkan olsa da günümüzdeki mühendisler bu olayı incelese"

Ergün Ceyhan, günümüzdeki mühendislerin tarihi cami mimarilerini incelemesi gerektiğinden bahsederek, "Denge sütunları camide eğimin olmadığını gösteriyor. Eğer cami zarar görmüş olsaydı denge sütunları üzerinde bulunan milimlik boşluk kapanacaktı ve denge sütunları dönmeyecekti. Geçtiğimiz günlerde olan Kahramanmaraş'taki deprem ve Sivas bu depremden yaklaşık 5,30 derecede hissetti diyorlar. Böyle bir depremde bile Sivas Ulu Cami hiçbir zarar görmedi, hiçbir sıkıntı yaşamadı. 827 yıllık bir cami ve o günden beri Anadolu'da zaman zaman depremler oldu. 1939'da ve 1993'te Erzincan depremi ve geçtiğimiz günlerde meydana gelen Maraş depremi meydana geldi. Keşke imkan olsa da günümüzdeki mühendisler bu olayı incelese ve bizi de aydınlatsa" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Synth-pop grubu Alphaville, İstanbul'a geliyor
Synth-pop grubu Alphaville, İstanbul'a geliyor
Aydın Büyükşehir'in 'Yaza Merhaba' etkinliği Aydilge konseri ile başladı
Aydın Büyükşehir'in 'Yaza Merhaba' etkinliği Aydilge konseri ile başladı
Büyükşehir'den Harmancık'ta aşure ikramı
Büyükşehir'den Harmancık'ta aşure ikramı
Kepez'de Türk Sanat Müziği rüzgârı esti
Kepez'de Türk Sanat Müziği rüzgârı esti
Son Haberler
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Gazi şehir, ExpoSport 2027 Spor Fuarı'na hazırlanıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Gazi şehir, ExpoSport...
Koruyucu aileler çocuklara sıcak yuva olmaya devam ediyor
Koruyucu aileler çocuklara sıcak yuva olmaya devam ediyor
Zeynep Sönmez, Wimbledon'a teklerde veda etti
Zeynep Sönmez, Wimbledon'a teklerde veda etti
Niğde polisinden uyuşturucuya karşı bilinçlendirme seferberliği
Niğde polisinden uyuşturucuya karşı bilinçlendirme seferberliği
Bodrum'da 4 bin 528 vatandaşa destek verdiler
Bodrum'da 4 bin 528 vatandaşa destek verdiler
Kars emniyeti depremzede çocukları unutmadı
Kars emniyeti depremzede çocukları unutmadı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi