• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Ataşehirli kadınlardan lezzet dolu bir geri dönüşüm atölyesi
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 25 Kasım 2024 - 13:11
Güncelleme: 25 Kasım 2024 - 14:09

Ataşehirli kadınlardan lezzet dolu bir geri dönüşüm atölyesi

Ataşehir Belediyesi, "Avrupa Atık Azaltım Haftası" kapsamında bu yılın teması olan "Gıda Atıkları" üzerine dikkat çekici bir etkinliğe imza attı. Semt pazarlarından toplanan sebze ve meyveler, çöpe gidecekken Ataşehirli kadınların ellerinden; turşu, reçel, çorba, konserve, limonata, ödem atıcı çay ve sirkeye dönüştüler. Gıda israfına dikkat çeken Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, her yıl tüm dünyada tüketilen gıdaların yaklaşık

Kültür-Sanat
25 Kasım 2024 - 13:11
Güncelleme: 25 Kasım 2024 - 14:09
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ataşehirli kadınlardan lezzet dolu bir geri dönüşüm atölyesi
Ataşehir Belediyesi, "Avrupa Atık Azaltım Haftası" kapsamında bu yılın teması olan "Gıda Atıkları" üzerine dikkat çekici bir etkinliğe imza attı. Semt pazarlarından toplanan sebze ve meyveler, çöpe gidecekken Ataşehirli kadınların ellerinden; turşu, reçel, çorba, konserve, limonata, ödem atıcı çay ve sirkeye dönüştüler. Gıda israfına dikkat çeken Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, her yıl tüm dünyada tüketilen gıdaların yaklaşık beşte birinin israf edildiğini vurguladı.

Dünya genelinde artan insan nüfusu ve bununla birlikte artan gıda ihtiyacı, doğal kaynakları daha da dikkatli kullanmayı önemli hale getiriyor. Gıda israfı ise hem dünya ekonomisine hem de sürdürülebilir bir yaşama zarar veriyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın 2024 Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre; dünya genelinde her yıl tüketilen gıdaların beşte biri israf ediliyor ve her gün bir milyar öğüne eşdeğer bir miktar yemek çöpe gidiyor.

Atıkların önlenmesi konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan Avrupa Atık Azaltım Haftası'nda, gıda israfına dikkat çekmek için bu yılın teması olarak "Gıda Atıkları" başlığı seçildi. Bu kapsamda da 16-24 Kasım 2024 tarihleri arasında, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok Avrupa ülkesinde farkındalık etkinlikleri yapıldı.

Gıda israfına yönelik dikkat çekici etkinlikler hazırlayan Ataşehir Belediyesi de, "Atıksız Mutfak ve Bokashi Kompostu Atölyeleri" ile "Gıdamızın Bugünü ve Geleceği Paneli" gibi çeşitli farkındalık etkinlikleriyle Avrupa Atık Azaltım Haftası etkinlikleri içerisinde yer aldı.

Turşu, reçel, çorba ve sirkeye dönüştürüldü

Sebze ve meyve tezgahlarında satılamayıp fazla kalan gıdaların; çöpe atılmadan ve israf edilmeden günlük yaşamda yeniden kullanılabilmesi için, uzman şefler öncülüğünde ve gönüllü kadınların katılımıyla bir workshop hazırlandı. Ataşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü personeli ile çevre konusunda gönüllü Ataşehirli kadınlardan oluşan bir ekibin işbirliğiyle Ataşehir'deki semt pazarlarından toplanan sebze ve meyveler, Ataşehir Belediyesi'nin Aşevinde; turşu, reçel, çorba, konserve, limonata, ödem atıcı çay ve sirkeye dönüştürüldü.

Ataşehirli kadınların katıldığı bu workshopta, pazar ve market tezgahlarında satılamayan, tezgahaltına alınarak çöpe atılacak olan mandalina, portakal, limon, nar, kabak, lahana, havuç, kereviz sapı gibi sebze ve meyveler, toplanıp özenle yıkanarak sirkeli suda bekletildiler. Hijyen şartlarına dikkat edilerek yapılan atölye kapsamında dış tarafları sert diye atılan lahana yapraklarından turşu kuruldu. Yumuşadı diye pazar tezgâhının altında saklanan nar, portakal ve mandalinalar reçele dönüştürüldü. Sadece dışı deforme olduğundan atılmak için kenarda duran kabaklardan tatlı ve çorba yapıldı. Ayrıca soyulduktan sonra çöpe atılan mandalina, portakal, limon kabuklarından limonata, hafif yumuşamış elmadan da sirke yapıldı.

"Ömrünü doldurmamış gıda ürünleri, lezzetli gıdaya dönüştürülebilir"

"Çevre koruma" konusunda toplumsal bilinç oluşturmaya yönelik çalışmalara önem verdiklerini vurgulayan Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, "Her yıl tüm dünyada tüketilen gıdaların yaklaşık beşte biri israf edilip çöpe gidiyor. Ülkemizde de toplanan çöplerin yaklaşık yarısı gıda atıklarından oluşuyor. En fazla, yaş sebze ve meyvede görülen bu israf, ülke ekonomimize de zarar veriyor. Sizlerin de bildiğiniz üzere her gün evlerde, marketlerde ve pazarlarda sebze ve meyveler; sırf görüntüleri hoş olmadığı için veya biraz yumuşadıkları için çöpe atılıyor. Oysa henüz tam anlamıyla ömrünü doldurmamış bu gıda ürünleri, lezzetli gıdaya dönüştürülebilir. Ataşehir Belediyesi olarak, gıda israfını önlemek ve bu konuda bilinç oluşturmak için dikkat çekici etkinliklerimize devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Belediye yemekhanesinin atıkları toprak iyileştirici olarak kullanılıyor

Ataşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bir başka uygulamada ise, Belediye yemekhanesinden çıkan gıda atıkları kompost makinesinde işlem görerek gübreye dönüştürülüyor. Elde edilen kompost Ataşehir'in park ve bahçelerinde toprak iyileştirici olarak kullanılıyor.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Muazzez Sümer Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yıl sonu sergisi
Muazzez Sümer Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yıl sonu sergisi
İzmir'de sanat buluşması başladı: 120 galeri, bin 600 sanatçı aynı çatı altında
İzmir'de sanat buluşması başladı: 120 galeri, bin 600 sanatçı aynı çatı altında
Altıntaş'ta "Edebiyat Sokağı" açılışı yapıldı
Altıntaş'ta "Edebiyat Sokağı" açılışı yapıldı
Ordu'da deniz turizmine yeni hamle
Ordu'da deniz turizmine yeni hamle
Son Haberler
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Pursaklar'da 3 bin 500 vatandaşa ata tohumu fideler dağıtıldı
Pursaklar'da 3 bin 500 vatandaşa ata tohumu fideler dağıtıldı
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Kandilli Sıra Dağları'ndaki çığın izleri havadan görüntülendi
Kandilli Sıra Dağları'ndaki çığın izleri havadan görüntülendi
Yılmaz, Şirinevler'de kadınlarla bir araya geldi
Yılmaz, Şirinevler'de kadınlarla bir araya geldi
"Sakin şehir" Göynük beyaz örtüyle kaplandı
"Sakin şehir" Göynük beyaz örtüyle kaplandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi