• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Atatürk Üniversitesi, "COP31 yolunda bilim diplomasisi" lansmanında yer aldı
Yaşam
Yayınlanma: 05 Ağustos 2026 - 09:30
Güncelleme: 05 Ağustos 2026 - 10:07

Atatürk Üniversitesi, "COP31 yolunda bilim diplomasisi" lansmanında yer aldı

Türkiye'nin COP31 Dönem Başkanlığı sürecinde yükseköğretim kurumlarının üstleneceği bilimsel misyonu güçlendirmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenen "COP31 Yolunda Bilim Diplomasisi: Akademi Lansmanı" programına Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu da katıldı.

Yaşam
05 Ağustos 2026 - 09:30
Güncelleme: 05 Ağustos 2026 - 10:07
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Atatürk Üniversitesi, "COP31 yolunda bilim diplomasisi" lansmanında yer aldı
Türkiye'nin COP31 Dönem Başkanlığı sürecinde yükseköğretim kurumlarının üstleneceği bilimsel misyonu güçlendirmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenen "COP31 Yolunda Bilim Diplomasisi: Akademi Lansmanı" programına Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu da katıldı.

YÖK Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite rektörleri ile COP31 sürecinin paydaş kurum ve kuruluşlarının temsilcileri iştirak etti.

Programda, Türkiye'nin COP31 Dönem Başkanlığı kapsamında yükseköğretim sisteminin üstleneceği akademik sorumluluklar, bilim diplomasisinin uluslararası ölçekte güçlendirilmesi, iklim değişikliğiyle mücadelede üniversitelerin rolü, sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile yeşil ve dijital dönüşüm ekseninde yürütülecek çalışmalar kapsamlı şekilde ele alındı.

Bilim diplomasisinde yeni dönem başlıyor

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin COP31 sürecinde yalnızca diplomatik değil, aynı zamanda bilimsel liderlik ortaya koyacağını vurgulayarak, yükseköğretim sisteminin bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olacağını ifade etti.

Özvar, Türkiye'deki 208 üniversitenin dünyanın farklı ülkelerindeki üniversiteler, araştırma merkezleri ve akademik ağlarla buluşturulacağı kapsamlı bir bilim diplomasisi hamlesinin başlatıldığını belirterek, COP31 hazırlıkları kapsamında tüm üniversitelerin sürece aktif şekilde dâhil edildiğini söyledi.

Bu kapsamda oluşturulan COP-SCIENCE Platformu ile uluslararası akademik iş birliklerinin güçlendirilmesi, ortak araştırma projelerinin geliştirilmesi, araştırmacı hareketliliğinin artırılması ve üniversitelerin bilimsel üretimlerinin küresel ölçekte görünür hâle getirilmesi hedefleniyor.

Programda ayrıca temiz enerji, yeşil sanayi, sıfır atık, iklime dirençli şehirler, gıda güvenliği, sağlık, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma başta olmak üzere öncelikli alanlarda üniversitelerin disiplinler arası bilgi birikimlerinin ortak çözümlere dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı.

Üniversiteler küresel iklim politikalarının bilimsel paydaşı olacak

Lansmanda, üniversitelerin yalnızca eğitim veren kurumlar değil; araştırma üreten, teknoloji geliştiren, kamu politikalarına katkı sağlayan ve uluslararası iş birliklerini yönlendiren stratejik aktörler olduğuna dikkat çekildi.

COP31 kapsamında kurulacak YÖK Pavilyonu aracılığıyla Türkiye'nin yükseköğretim ve araştırma kapasitesinin uluslararası platformlarda tanıtılması, bilim insanlarının ortak araştırmalar geliştirmesi ve küresel akademik ağların güçlendirilmesi hedeflenirken, hazırlanacak Türkiye İklim Bilimi ve Teknolojisi Yetkinlik Haritası ile üniversite-sanayi iş birliklerinin artırılması ve iklim dostu teknolojilerin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Programda ayrıca üniversitelerin enerji, su ve atık yönetiminde "yaşayan laboratuvar" anlayışıyla sürdürülebilir kampüslere dönüştürülmesi, yeşil becerilerin eğitim programlarına entegre edilmesi ve genç araştırmacıların COP31 sürecine aktif katılımının sağlanması yönündeki hedefler de paylaşıldı.

Rektör Hacımüftüoğlu: "Atatürk Üniversitesi bilimsel gücünü küresel çözümlere dönüştürmeye hazır"

Programa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, iklim değişikliğinin yalnızca çevresel değil; ekonomik, sosyal ve teknolojik boyutları bulunan küresel bir mesele olduğuna dikkat çekerek üniversitelerin bu süreçte üstleneceği rolün her geçen gün daha da önem kazandığını ifade etti.

Hacımüftüoğlu, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yürütülen COP31 Dönem Başkanlığı süreci, ülkemizin bilimsel potansiyelini uluslararası platformlarda daha görünür kılacak önemli bir fırsattır. Üniversiteler, yalnızca bilgi üreten kurumlar değil; aynı zamanda insanlığın ortak sorunlarına çözüm geliştiren, politika üreten ve geleceği şekillendiren yapılardır. Atatürk Üniversitesi olarak araştırma altyapımız, disiplinler arası çalışma kültürümüz ve uluslararası iş birliklerimizle bu sürece güçlü katkılar sunmaya hazırız."

Bilim diplomasisinin ülkeler arasındaki iş birliğini güçlendiren en önemli araçlardan biri olduğunu belirten Hacımüftüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İklim krizine karşı üretilecek en güçlü çözüm, bilimin ortak aklı ve üniversitelerin uluslararası iş birliği kültürüdür. COP31 sürecinin yalnızca bir konferans olarak değil, kalıcı bilimsel ortaklıkların, yeni araştırma ağlarının ve sürdürülebilir projelerin başlangıcı olacağına inanıyorum. Atatürk Üniversitesi olarak sahip olduğumuz akademik birikimi, araştırma merkezlerimizi ve bilim insanlarımızın ortaya koyduğu çalışmaları uluslararası platformlara taşımaya devam edeceğiz."

Bilimsel birikim küresel iş birliğine dönüşecek

COP31 Yolunda Bilim Diplomasisi: Akademi Lansmanı ile Türkiye'nin yükseköğretim sisteminin uluslararası görünürlüğünün artırılması, üniversiteler arasında sürdürülebilir araştırma ortaklıklarının kurulması ve bilimsel üretimin küresel iklim politikalarına katkı sağlayacak somut çıktılara dönüştürülmesi hedefleniyor.

Atatürk Üniversitesi de güçlü araştırma altyapısı, nitelikli akademik kadrosu, araştırma merkezleri ve uluslararası iş birlikleriyle, Türkiye'nin COP31 vizyonuna bilimsel katkı sunacak öncü yükseköğretim kurumları arasında yer almaya devam ediyor.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Modifiye araç tutkunları Sivas'ta buluştu
Modifiye araç tutkunları Sivas'ta buluştu
Çocuklar Güvende Ekipleri 9 bin 842 çocuğu spora ve sosyal faaliyetlere yönlendirdi
Çocuklar Güvende Ekipleri 9 bin 842 çocuğu spora ve sosyal faaliyetlere yönlendirdi
Alaplı'da tarım işçilerinin çadırlarını su bastı
Alaplı'da tarım işçilerinin çadırlarını su bastı
Şahinbey'de yaz tatili ilmek ilmek üretime dönüşüyor
Şahinbey'de yaz tatili ilmek ilmek üretime dönüşüyor
Son Haberler
Selçuk Bayraktar: "Şırnak, Türkiye'nin tam bağımsız teknoloji mücadelesinde önemli ilkleri başardı"
Selçuk Bayraktar: "Şırnak, Türkiye'nin tam bağımsız teknoloji...
Bülent Bölükbaşı: "Zamanla daha da iyi bir takım olacağız"
Bülent Bölükbaşı: "Zamanla daha da iyi bir takım olacağız"
Yalçın Koşukavak: "Hızlı bir şekilde bu lige adapte olmamız lazım"
Yalçın Koşukavak: "Hızlı bir şekilde bu lige adapte olmamız...
"Malatya Gastronomi Merkezi" hizmete açıldı
"Malatya Gastronomi Merkezi" hizmete açıldı
Küçükçekmece'de bina boşluğuna düşen kadın ağır yaralandı
Küçükçekmece'de bina boşluğuna düşen kadın ağır yaralandı
Serinhisar AK Parti'de Beydemir dönemi
Serinhisar AK Parti'de Beydemir dönemi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi