• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Avusturalyalı yazar Lisa Morrow, Türkiye hakkında yazdığı kitapları anlattı:
Genel
Yayınlanma: 26 Ocak 2023 - 11:45

Avusturalyalı yazar Lisa Morrow, Türkiye hakkında yazdığı kitapları anlattı:

"En çok ilgi gören kitaplarımdan biri 'Istanbul Dreams' (İstanbul Rüyaları) oldu. Türkiye'ye dair sıradan ve çok bilinmeyen şeyleri anlattığı için Avusturalya'da çok okunan bir kitap oldu" - "Birçok kişi bana Türkiye'de başımı örtmem gerekip gerekmediği veya din değiştirmek zorunda kalıp kalmadığımı sordu. Türkiye'yi bu şekilde tanıyanların ön yargılarını, buradaki günlük hayata dair sıradan manzaraları yazılarıma taşıyarak yıkmak istiyorum"

Genel
26 Ocak 2023 - 11:45
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ÖMER FARUK YILDIZ - Uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan ve Türkiye gözlemlerini kaleme aldığı kitaplara aktaran Avusturalyalı yazar Lisa Morrow, "Yazılarımda öncelikli amacım, Türkiye'ye dair ön yargıları aşmak." dedi.

İstanbul ve Türkiye ile ilgili "Waiting for the Tulips to Bloom: Adrift in Istanbul", "Istanbul Dreams", "Inside Out in Istanbul", "Exploring Turkish Landscapes: Crossing Inner Boundaries", "Longing for Istanbul: The Words I Haven't Said Yet" ve "Türkiye'yi Keşfederek: Sınırlarımı Aşarken" adlı kitaplara imza atan Morrow, Türkiye hakkındaki düşüncelerini ve yazmaya başlama hikayesini AA muhabirine anlattı.

Yazar Morrow, Türkiye'ye ilk kez 1999'da geldiğini aktararak, Türkiye ziyareti sonrası İstanbul'dan çok etkilendiğini ve bu nedenle İstanbul'a yerleşmeye karar verdiğini kaydetti.

Sosyoloji alanında yüksek lisans yaptığını vurgulayan Morrow, "Toplumları tanıma ve kültürlerin nasıl oluştuğunu öğrenmeyi seviyorum. İstanbul'da yaşamak bana Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen insanlarla konuşma fırsatı veriyor." diye konuştu.

Morrow, Nevşehir, Antalya ve Kayseri'de de 2 yıl yaşadığını aktararak, böylece Türk toplumu hakkında farklı bakış açılarını görme imkanı bulduğuna işaret etti.

- "Istanbul Dreams, Avusturalya'da çok okunan bir kitap oldu"

Türkiye hakkında yazılar yazmaya ilk olarak 2008'de başladığını söyleyen Morrow, "Seçim zamanıydı ve bir medya kuruluşu benden Türkiye'deki günlük hayat hakkında yazı dizisi kaleme almamı istemişti. Bu kapsamda gözlemlerime dair kısa hikayeler yazdım. Daha sonra kendi blog sayfamı açtım çünkü burada nasıl bir hayat yaşadığımı insanların bilmesini istiyordum." ifadelerini kullandı.

Avusturalyalı yazar, blog yazılarının ilgi görmesi üzerine Türkiye tecrübelerine dair kitap yazmaya karar verdiğini ve ilk kitabı "Inside Out in Istanbul"u 2011'de çıkardığını dile getirdi.

Türkiye ile ilgili 4 kitap yazdığına dikkati çeken Morrow, şu bilgileri verdi:

"En çok ilgi gören kitaplarımdan biri 'Istanbul Dreams' (İstanbul Rüyaları) oldu. Ülkeye yerleşmem, burada ev sahibi olmam ve o yıllarda yaşadığım kişisel zorlukları ele alan bir hatırat şeklindeydi kitap. Türkiye'ye dair sıradan ve çok bilinmeyen şeyleri anlattığı için Avusturalya'da çok okunan bir kitap oldu. Bir diğer ilgi gören kitabım, Türkçeye de çevrilen 'Exploring Turkish Landscapes' idi. Bu kitabı okuyan çok sayıda gurbetçi Türk, bana kitabı okuduktan sonra çok hüzünlendiklerini söyledi. Çünkü yazdığım hatıralar, geride bıraktıkları ülkeleriyle alakalıydı."

- "Birçok kişi din değiştirmek zorunda kalıp kalmadığımı sordu"

Lisa Morrow, dünyadaki Türkiye algısının gerçekleri yansıtmadığının altını çizerek, "Yazılarımda öncelikli amacım, Türkiye'ye dair ön yargıları aşmak. Birçok kişi bana Türkiye'de başımı örtmem gerekip gerekmediği veya din değiştirmek zorunda kalıp kalmadığımı sordu. Bazı okurlarım da Türkiye'de Arapçamı geliştirmiş olabileceğimi düşündü. Türkiye'yi bu şekilde tanıyanların ön yargılarını, buradaki günlük hayata dair sıradan manzaraları yazılarıma taşıyarak yıkmak istiyorum." dedi.

Türkiye'de geleneksel ve modern hayat tarzlarının bir arada uyum içinde yaşadığını kaydeden Morrow, şöyle devam etti:

"Hepimiz insanız ve tüm insanların benzer özellikleri var. Bazı şeyleri farklı şekilde yapıyor, bazı duygularımızı farklı ifade edebiliyoruz ama sonuçta aynı duygulara sahibiz. Kitaplarımda bu temayı işlemeye çalışıyorum. Türkiye'yi sadece bir turist gözüyle veya basında çıkan olumsuzluklarla tanıtmak istemiyorum. Bunun yanı sıra diğer kitaplarımı da Türkçeye çevirterek Türk insanının benim Türkiye'yi nasıl gördüğümü bilmesini amaçlıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Başını örtmek, kadının bağımsızlığını etkilemiyor"

Yazar Morrow, Türkiye hakkında uluslararası medyada çıkan haber ve yazılardaki ön yargılı ifadelere de dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle İstanbul'un Doğu ile Batı'yı bir araya getiren bir şehir olduğuna dair klişelere katılmıyorum. Çünkü İstanbul'u anlatmak bu kadar basit değil ve burası çok karışık bir şehir. Ayrıca Türk kadınının özgürlüğü kısıtlanmış ve daha az haklara sahipmiş gibi tanımlanmasını da doğru bulmuyorum. Çok sayıda başarılı ve güçlü Türk kadını tanıdım. Kimisi başörtülüydü. Başını örtmek bir kadının bağımsız ve güçlü olmasını etkileyen bir şey değil."

Bundan sonraki projelerine değinen Morrow, "Yakın zamanda İstanbul'a dair bir rehber kitabı yazmayı bitirdim. Fakat bu, diğerlerinden farklı olarak Sultanahmet ve Taksim gibi çok tanınan yerleri değil, daha az keşfedilmiş yerleri işleyen bir kitap olacak. Toplam 50 ayrı mekanı tanıtacağım kitap mart veya nisan ayında İngilizce yayımlanacak." dedi.


Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Karaman'da Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma etkinlikleri
Karaman'da Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma etkinlikleri
Cumhurbaşkanlığı'na Cevdet Yılmaz'ın vekalet etmesine dair tezkere Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanlığı'na Cevdet Yılmaz'ın vekalet etmesine dair tezkere Resmi Gazete'de
ORC araştırması açıkladı: 30 büyükşehirde en başarılı ilçeler belli oldu, Kayseri'de zirve Bünyan'ın
ORC araştırması açıkladı: 30 büyükşehirde en başarılı ilçeler belli oldu, Kayseri'de zirve Bünyan'ın
İstanbul Valisi Gül: "Son üç senede sizlerin de destekleriyle 7 milyon 300 bin ilave kitap temin ettik"
İstanbul Valisi Gül: "Son üç senede sizlerin de destekleriyle 7 milyon 300 bin ilave kitap temin ettik"
Son Haberler
Havza'da eğitime sel arası
Havza'da eğitime sel arası
İran'dan uluslararası topluma çağrı: "Tarihin doğru tarafında yer alacak ahlaki cesareti bulun"
İran'dan uluslararası topluma çağrı: "Tarihin doğru tarafında...
Alkollü sürücünün kullandığı otomobil takla attı
Alkollü sürücünün kullandığı otomobil takla attı
İsrail'in Lübnan'a yönelik son saldırılarında bilanço netleşti: En az 13 ölü
İsrail'in Lübnan'a yönelik son saldırılarında bilanço netleşti:...
Bursa'da 6 katlı binada yangın paniği
Bursa'da 6 katlı binada yangın paniği
Anayasa Mahkemesi, HDP'nin "kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması" başvurusunu reddetti
Anayasa Mahkemesi, HDP'nin "kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması" başvurusunu reddetti

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi