• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Spor
  3. Bakan Bak, Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü
Spor
Yayınlanma: 09 Eylül 2024 - 11:35
Güncelleme: 09 Eylül 2024 - 11:37

Bakan Bak, Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 89 ülkeden 2 binden fazla sporcunun katıldığı 5. Dünya Göçebe Oyunları görkemli törenle açıldı. Açılış törenine Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak da katıldı. Bakan Bak, törende Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile birlikte Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüştü.

Spor
09 Eylül 2024 - 11:35
Güncelleme: 09 Eylül 2024 - 11:37
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kazakistan'ın başkenti Astana'da 89 ülkeden 2 binden fazla sporcunun katıldığı 5. Dünya Göçebe Oyunları görkemli törenle açıldı. Açılış törenine Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak da katıldı. Bakan Bak, törende Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile birlikte Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüştü.

Astana Arena Stadı'nda düzenlenen açılış törenine Türkiye'den Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan da katıldı. Bakan Bak, açılış töreni öncesi Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile birlikte Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüştü.

"Büyük Bozkırda Buluşma" sloganıyla bu kez Kazakistan'ın ev sahipliğinde düzenlenen 5. Dünya Göçebe Oyunları'nın açılışı katılımcı ülkelerin bayraklarının ve takımların resmi geçidiyle başladı. Kazakistan milli marşının okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Tokayev açılış konuşmasını yaptı. Tokayev, uluslararası ölçekteki bu etkinliği izlemek için bizzat gelen kardeş devletlerin liderlerine teşekkür etti.

Dünyadaki göçebe uygarlığının doğduğu ve geliştiği toprakların şimdiki Kazakistan sınırları olduğuna işaret eden Tokayev, "5 bin yıl önce göçebeler atı evcilleştirerek tüm dünyaya yayılan bir binicilik kültürünün temelini oluşturdular. Ustaları, gelişmiş silahlar ve mücevherler yaptılar. Bunun canlı kanıtı Saka dönemine ait "Altın elbiseli adamlardır. Kazak toprakları dünyaya Farabi ve Hoca Ahmet Yesevi gibi bilimin ve hümanist fikirlerin gelişmesine önemli katkılarda bulunan seçkin şahsiyetleri kazandırdı. Bu uçsuz bucaksız bozkırda farklı zamanlarda Hun İmparatorluğu ve Türk Kağanlıkları, Altın Ordu ve Kazak Hanlığı yükseldi" ifadelerini kullandı.

Tokayev, Dünya Göçebe Oyunları'nın uluslararası dayanışmanın güçlenmesine de yardımcı olacağına inandığını belirterek oyunlara katılan sporculara başarılar diledi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Kazakistan'daki 5. Dünya Göçebe Oyunları açılış töreninde dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen geleneksel sporculara hitap etti. Erdoğan, açılışta tamamen dolan 30 bin kapasiteli stadyumda yaptığı konuşmada "Ulu Dala Dübiri (Büyük Bozkırda Buluşma) sloganıyla Astana'da gerçekleştirilen bu büyük buluşma, sadece sporcular için değil inanıyorum ki aynı zamanda Türkiye ve Kazakistan başta olmak üzere tüm ülkeler arasında yeni dostluklar, işbirlikleri ve kültürel alışverişlerin başlangıcı olacaktır" dedi.

Geleneksel sporların kurumsallaşması kadar dilde, fikirde ve işte birlik açılımlarını da önemsediklerini belirten Erdoğan, "Bu açıdan Türk Devletleri Teşkilatı'nın ortak tarih ve köklü kültürlere dayanan bir kardeşlik çatısı altında, güçlü bağlarla geleceğe yürümesi hepimiz için ümit veriyor. Bu teşkilat, Türk dünyasının küresel düzeyde sesini daha da yükseltmekte ve ortak değerleri yaşatmaya devam etmektedir" diye konuştu.

Erdoğan, "Ayrıca, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da her fırsatta geleneksel sporlara verdiği önemi vurgulamak isterim. Kendisi, geleneksel sporların korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda ulusal ve uluslararası platformlarda sürekli desteğini göstermektedir. Bu destek, bizim için büyük bir güç kaynağıdır" ifadelerini kullandı.

"Tüm insanlık için barış, kardeşlik ve huzur dileyelim"

Gazze'de yaşanan soykırıma da değinen Erdoğan, "Bugün, sporun birleştirici gücünü kutlarken, dünyanın başka yerlerinde yaşanan acı ve insanlık dramlarını da elbette unutmuyoruz. Özellikle Gazze'de yaşanan insani krizin bir an önce son bulması ve barışın tesis edilmesi için tüm dünya olarak ortak bir çaba içinde olmalıyız. Dayanışmanın ve merhametin, insanlık değerlerinin en üst seviyede yaşandığı bu organizasyonda, tüm insanlık için barış, kardeşlik ve huzur dileyelim" açıklamalarında bulundu.

Açılış töreni büyük beğeni topladı

5. Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış törenine göçebelerin zengin tarihi, kültürü ve geleneklerini canlandıran renkli sahneler damga vurdu. Özellikle Sakalar döneminin, Tarihi İpek Yolu'nun ve Türk halklarının eski savaş geleneklerinin yer aldığı sahneler seyircilerin büyük beğenisini topladı. Yaklaşık 2,5 saat süren 5. Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış töreni dünyaca ünlü Kazak sanatçı Dimaş Kudaybergen'in sahnesi ile sona erdi.

Büyük Bozkırda Buluşma

"Dünyadaki geleneksel sporların olimpiyatları" olarak 2 yılda bir düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nın 5'incisi, 13 Eylül'e kadar "Ulu Dala Dübiri" (Büyük Bozkırda Buluşma) sloganıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'da devam edecek.

İlk 3'ü Kırgızistan'ın Çolpan Ata şehrinde, 4'üncüsü İznik'te düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nın 5'incisi, yaklaşık 90 ülkeden 2 binden fazla geleneksel sporcunun katılımıyla ilk kez bir başkentte yapılacak.

5. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında başta at üstünde oynanan oyunlar olmak üzere geleneksel entelektüel oyunlar, dövüş sanatları, okçuluk, kuş avcılığının da yer aldığı 21 geleneksel spor dalında müsabakalar yapılacak.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kayseri'de imam hatip rüzgarı: 3 bin sporcu, tek yürek
Kayseri'de imam hatip rüzgarı: 3 bin sporcu, tek yürek
Beşiktaş'ta Çaykur Rizespor maçı hazırlıkları tamamlandı
Beşiktaş'ta Çaykur Rizespor maçı hazırlıkları tamamlandı
Yıldırımlı Hatice Kübra İlgün Avrupa'da kürsüde
Yıldırımlı Hatice Kübra İlgün Avrupa'da kürsüde
Düzce Belediyesi gençleri sporla buluşturmaya devam ediyor
Düzce Belediyesi gençleri sporla buluşturmaya devam ediyor
Son Haberler
Çiçek hırsızlığı kavgasında 2 kişiyi öldüren sanık hakkında yakalama kararı çıktı
Çiçek hırsızlığı kavgasında 2 kişiyi öldüren sanık hakkında...
Buhar kazanının patladığı fabrikada ağır yaralanan genç 6 gün sonra hayatını kaybetti
Buhar kazanının patladığı fabrikada ağır yaralanan genç 6 gün...
Manisa'yı dolu vurdu
Manisa'yı dolu vurdu
Ordu'da deniz turizmine yeni hamle
Ordu'da deniz turizmine yeni hamle
Başkan Çetinkaya'dan ücretsiz ulaşım ve park vurgusu
Başkan Çetinkaya'dan ücretsiz ulaşım ve park vurgusu
Kaybolduktan sonra ölü bulunan Narin son yolculuğuna uğurlandı
Kaybolduktan sonra ölü bulunan Narin son yolculuğuna uğurlandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi