• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Dönmez: 2030'lu yıllarda doğal gazımızın yüzde 50'den fazlasını üretmeyi hedefliyoruz
Ekonomi
Yayınlanma: 30 Ocak 2023 - 13:12

Bakan Dönmez: 2030'lu yıllarda doğal gazımızın yüzde 50'den fazlasını üretmeyi hedefliyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nda 3 yılda ikinci fazın tamamlanmasıyla 15-16 milyar metreküp üretime ulaşılacağını belirterek, "2030'lu yıllarda doğal gazımızın yüzde 50'den fazlasının Türkiye'de üretilebilir olmasını hedefliyoruz

Ekonomi
30 Ocak 2023 - 13:12
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nda 3 yılda ikinci fazın tamamlanmasıyla 15-16 milyar metreküp üretime ulaşılacağını belirterek, "2030'lu yıllarda doğal gazımızın yüzde 50'den fazlasının Türkiye'de üretilebilir olmasını hedefliyoruz." dedi.

Dönmez, Albayrak Medya tarafından düzenlenen Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi kapsamındaki Özel Oturum'da yaptığı konuşmada, Sakarya Gaz Sahası'nda 3 yılda ikinci fazın tamamlanmasıyla 15-16 milyar metreküp üretime ulaşılacağını ve ülke ihtiyacının yüzde 25'inin karşılanabileceğini söyledi.

Türkiye'nin yıllık gaz tüketiminin 55 ila 60 milyar metreküp olduğunu vurgulayan Dönmez, "2030'lu yıllarda doğal gazımızın yüzde 50'den fazlasının Türkiye'de üretilebilir olmasını hedefliyoruz. Yeni keşifler daha da devam ediyor. Tabii ki arzumuz tüm gazımızı kendi deniz ve topraklarımızdan çıkartabilir hale gelmek. Bunu biraz zaman gösterecek. Şu anda biz yüzde 1'ini ancak üretebiliyoruz ihtiyacımızın." diye konuştu.

Karadeniz gazının ithal edilen gaza göre daha ekonomik olduğunu aktaran Dönmez, maliyetler düştükçe bunun vatandaşa da yansıtılacağını dile getirdi.

- "Orta ve Doğu Karadeniz'de sismik verilerden ümitliyiz"

Bakan Dönmez, Batı Karadeniz'de keşif ve sondaj çalışmalarının devam edeceğini, sismik araştırmaların Doğu Karadeniz'de Samsun, Sinop, Trabzon ve Rize açıklarında da yürütülebileceğini söyledi.

Petrol kaynak aramalarında ise Orta ve Doğu Karadeniz'de ilerleneceğine işaret eden Dönmez, "Sismik veriler elimize gelmeye başladı. Oralarda bir şey açıklamadık biliyorsunuz. İnşallah oralarda da benzer neticeyi yakalarız. Biz ümitliyiz." ifadelerini kullandı.

Dönmez, Türkiye'nin denizlerde filo büyüklüğünde dünyadaki 4-5 ülkeden biri olduğunu anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Sondajın önemli bir kısmı, sahanın geliştirilmesi ile ilgili tüm süreçleri TP ve servis şirketleri ile birlikte dünyanın her yerinde yapabilir hale geldik. Bizde çok kabiliyetli küçük ve orta ölçekli şirketler var. Bir ekosistem de oluşturduğumuz için onlar da bu işi öğrenmiş oluyor. Bunlara gerek gemi tedarikçileri, gerekse malzeme parça üreticisi olarak bakabilirsiniz. Dünyanın her yerinde gaz petrol yatırımlarında artış var. Çok iyi tekliflerle yurt dışına giden de oluyor. Biz işe başlarken yurt dışından tersine beyin göçü ile 100'ün üzerinde insanı geri getirmiştik. Yine o insanlarla çalışıyoruz. TP esas oyuncu olarak bu operasyonları yapabilir hale geldi."

Türkiye'nin en büyük petrol rezervinin Gabar'da bulunduğunu anımsatan Dönmez, Gabar'a komşu alanda da çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Dönmez, söz konusu sahada da sondaja başlanacağını belirterek, "Buradaki yapı daha büyük gözüküyor. Sondaja başlayacağız, belki birkaç ay içinde bilgi ve netice alabiliriz. Gabar'da Esma Çevik kuyularında, 7 kuyuda yaklaşık 8 bin varillik bir üretimimiz var. Bu yıl içinde 15 ila 20 arasında kuyu açmayı planlıyoruz. Orada kuyu açma verilerimiz günlük 1000 varil civarında, 20 bin varile çıkacağız." ifadelerini kullandı.



Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
MANULAŞ ve SPİLAŞ çalışanlarına 60 bin TL'lik promosyon müjdesi
MANULAŞ ve SPİLAŞ çalışanlarına 60 bin TL'lik promosyon müjdesi
Bursa'da su faturalarına indirim 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak
Bursa'da su faturalarına indirim 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
Bursa'da su fiyatlarında ciddi indirim
Bursa'da su fiyatlarında ciddi indirim
Son Haberler
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na katıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na...
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan ülkemizi her alanda daha güçlü yarınlara taşıyacağız"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan...
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Kağıthane'de özel bireylerin etkinliğine yoğun ilgi
Kağıthane'de özel bireylerin etkinliğine yoğun ilgi
AK Parti Bilecik İl Başkanı Yıldırım'dan “Halkın Esnafı Projesi"ni eleştirdi
AK Parti Bilecik İl Başkanı Yıldırım'dan “Halkın Esnafı Projesi"ni eleştirdi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi