• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Bakan Kurum: Şu anda yaşadığımız meteorolojik bir kuraklık
Siyaset
Yayınlanma: 25 Ocak 2023 - 15:29

Bakan Kurum: Şu anda yaşadığımız meteorolojik bir kuraklık

Siyaset
25 Ocak 2023 - 15:29
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakan Kurum: Şu anda yaşadığımız meteorolojik bir kuraklık

 ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Kuraklık; meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik kuraklık olarak üçe ayrılıyor. Şu anda yaşadığımız meteorolojik bir kuraklık" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara Genç İş İnsanları Derneği'nin (ANGİAD) düzenlediği 'Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Semineri'ne katıldı. Bakan Kurum, konuşmasında, iklim değişikliğinden kaynaklanan afetlerin her geçen gün dünyayı yaşanmaz hale getirdiğini belirterek, "Pek çok çevresel, sosyal ve ekonomik soruna yol açan iklim değişikliği, çok yönlü ve küresel bir sorun olarak karşımızda duruyor. Kuraklık ve susuzluk tehlikesi adeta kapımıza dayandı. Doğal alanlarımızda, göllerimizde, akarsularımızda kuraklığı net bir şekilde hissediyoruz" ifadelerini kullandı.

'SU KAYNAKLARIMIZDA CİDDİ AZALMA YAŞANDI'

Meteoroloji Genel Müdürü'nün kendisine kuraklık hakkında bilgi verdiğini belirten Bakan Kurum, "Kuraklık; meteorolojik, tarımsal ve hidrolojik kuraklık olarak üçe ayrılıyor. Şu anda yaşadığımız meteorolojik bir kuraklık. En son 2008 yılında böyle bir kuraklıkla karşı karşıya kaldık. Bu kuraklık neticesinde su kaynaklarımızda ciddi oranda azalma yaşandı, tarım faaliyetleri ve üretimde hem girdileri hem de maliyetleri artıran, belki önümüzdeki süreçte bu suları bulamayacağımız endişesine de hepimizi sevk ediyor" dedi.

'2053 NET SIFIR EMİSYON HEDEFİMİZE İLERLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Bakan Kurum, İklim Şurası'nda alınan 217 kararın Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde önemli rehber olduğunu vurgulayarak, 'İklim Kanunu' ile 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşılması için yasal dayanağın sağlanmış olacağını söyledi. Net sıfır emisyon hedefinde ve iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli destekçinin yenilebilir enerji yatırımları olduğunu kaydeden Kurum, "2030 yılına geldiğimizde ülke olarak yaklaşık 500 milyon ton emisyon oluşumunu önlemeyi hedefliyoruz. Bu önemli bir hedef. Bu hedef doğrultusunda emisyonlarımızı 2038 yılına kadar yakalayacağımızı ilan ettik. 85 milyon vatandaşımızla 2053 net sıfır emisyon hedefimize güçlü politikalarımızla birlikte ilerlemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'300 MİLYON METREKARE ARAZİYİ SANAYİCİMİZE TAHSİS EDİYORUZ'

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide dünyada 12, Avrupa'da ise 5'inci sırada yer aldığını belirten Kurum, "Bu manada biz de bakanlık olarak atıl durumda ve tarıma elverişsiz olan 300 milyon metrekare araziyi yenilenebilir enerji yatırımlarını gerçekleştirmek için sanayicimize, üreticimize tahsis ediyoruz. Onlar gidecek; arazilere rüzgar ve güneş enerjisi santralleri kurulacak. 20 bin megavat yenilenebilir enerji üretimi sağlamış olacağız" dedi.

1 Ocak 2023'ten itibaren 5 bin metrekare inşaat alanına sahip tüm projelerde, tüketilen enerjinin yüzde 5'inin yenilenebilir enerjiden karşılanmasını zorunlu hale getirdiklerini hatırlatarak, "İnşallah bu oran 2025'te yüzde 10 seviyesine çıkacak ve artarak gidecek. 'İlk Evim İlk İş Yerim' projesiyle birlikte yapmış olduğumuz sanayi sitelerine yenilerini ekliyoruz. Türkiye çapında 50 bin sanayi sitesi inşasını gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 10 bin sanayi sitesini bitirerek vatandaşımızın hizmetine sunduk. Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi'nin uygulamasını da 2024 yılında başlatacağız. Karbon fiyatlama mekanizmasından elde edeceğimiz gelirle, ülkemiz sanayisinin temiz üretim ve yatırım süreçlerine destek olacağız" diye konuştu.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Uraloğlu: " 2 bin 450 metre uzunluğundaki pisti 3 bin metreye uzatıyoruz"
Bakan Uraloğlu: " 2 bin 450 metre uzunluğundaki pisti 3 bin metreye uzatıyoruz"
AK Parti Sözcüsü Çelik: "Mescid-i Aksa'ya yapılan saygısızlığı lanetliyoruz"
AK Parti Sözcüsü Çelik: "Mescid-i Aksa'ya yapılan saygısızlığı lanetliyoruz"
Muhtarların TBMM ve Anıtkabir ziyaretinde duygu dolu anlar
Muhtarların TBMM ve Anıtkabir ziyaretinde duygu dolu anlar
Kasapoğlu, Roma'da NATO PA toplantısına katıldı
Kasapoğlu, Roma'da NATO PA toplantısına katıldı
Son Haberler
Yıldırımlı Hatice Kübra İlgün Avrupa'da kürsüde
Yıldırımlı Hatice Kübra İlgün Avrupa'da kürsüde
İHA Bölge Müdürü Akın, öğrencilere 15 Temmuz'u anlattı
İHA Bölge Müdürü Akın, öğrencilere 15 Temmuz'u anlattı
Başkan Kaya, çiftçiler gününde domates hasadına katıldı
Başkan Kaya, çiftçiler gününde domates hasadına katıldı
Mersin'de gıda denetimleri bayram öncesi sıklaştırıldı
Mersin'de gıda denetimleri bayram öncesi sıklaştırıldı
Devrilen traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti
Devrilen traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti
Başkan Palancıoğlu: "Kandiller şefaat ve merhamet istemek için önemli fırsatlardır"
Başkan Palancıoğlu: "Kandiller şefaat ve merhamet istemek için önemli fırsatlardır"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi