• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Bakan Yumaklı, KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı Açılış Toplantısı'nda konuştu:
Genel
Yayınlanma: 13 Eylül 2023 - 18:26

Bakan Yumaklı, KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı Açılış Toplantısı'nda konuştu:

"Su Temin Projesi'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için hayati öneme sahip olduğunun farkındayız."

Genel
13 Eylül 2023 - 18:26
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Su Temin Projesi'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için hayati öneme sahip olduğunun farkındayız. Bir ada ülkesi olması ve kısıtlı doğal kaynakları sebebiyle, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a içme-kullanma, sanayi ve sulama amaçlı su götürülmesi, aynı zamanda KKTC'nin kalkınmasına önemli bir husus." dedi.

Bakan Yumaklı, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'daki bir otelde düzenlenen, KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı Açılış Toplantısı'nda konuştu.

KKTC'nin su ve toprak kaynaklarının durumunu uzun vadeli olarak ortaya koyacak olan Su ve Toprak Kaynakları Master Planı açılış çalışmasının hayırlı olmasını dileyen Yumaklı, suyun vazgeçilmez bir nimet olduğunu ve bütün canlıların biyolojik yaşamını ve insan faaliyetlerini ayakta tuttuğunu aktardı.

Yumaklı, suyun, aynı zamanda ekonomik faaliyetler için de son derece önemli bir unsur olduğunu vurgulayarak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde son 21 yılda suyla alakalı çok önemli ve geniş kapsamlı yatırımlar gerçekleştirildi. Son derece önemli tesisleri tamamlayarak aziz milletimizin kullanımına sunduk." ifadelerini kullandı.

Bunlar yapılırken, KKTC'nin de su meselesini çözmek adına çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Yumaklı, şunları söyledi:

"Bunun için de KKTC Su Temin Projesi gerçekleştirildi ve hayata geçirildi. Bu güzide projeye 'Asrın Projesi' denmesine vesile olan su altından geçiş hattı da tamamlanarak Anadolu'nun suyu Kuzey Kıbrıs'a iletilmiş oldu. Bugün itibariyle hizmete alınan dağıtım hatlarıyla KKTC'deki belediyelerin tamamına Anadolu'nun suyu ulaşmış durumda. Halihazırda, KKTC'de herhangi bir içme suyu problemi, sıkıntısı bulunmamaktadır."

Bakanlık olarak sulama suyu temini ile alakalı olarak yürüttükleri çalışmaların sürdüğünü aktaran Yumaklı, "Su Temin Projesi'nin, KKTC için hayati öneme sahip olduğunun farkındayız. Bir ada ülkesi olması ve kısıtlı doğal kaynakları sebebiyle, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a içme-kullanma, sanayi ve sulama amaçlı su götürülmesi, aynı zamanda KKTC'nin de kalkınması için son derece önemli bir önemli bir husus." şeklinde konuştu.

- "KKTC İçme Suyu Depo Bağlantı Hatları" çalışmasının ihalesi tamamlandı

İçme suyu meselesinin çözüldüğü gibi sulama suyu meselesinin de el ele verilerek çözüleceğini belirten Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Günümüz itibariyle 5,7 kilometre uzunluğundaki Güzelyalı ve Mesarya Ovaları İletim Tüneli, 18 bin 730 dekar araziye sulama suyu temin edecek Orta Mesarya İletim Hattı 1. kısım işleri tamamlanarak hizmete sunulmuştu. 44 kilometre uzunluğundaki Mesarya Ovasına sulama suyu iletecek iletim hattının ikinci kısım ihalesi de yapılmış durumda. Bu hattın getireceği su ile Mesarya Ovası da suya kavuşmuş olacak. Sulu tarım ile beraber bu coğrafya hakikaten farklı bir görünüme bürünecek."

Yumaklı, bunun yanı sıra, 93 yerleşim yerine su temin edecek 207 kilometre uzunluğundaki, "KKTC İçme Suyu Depo Bağlantı Hatları" çalışmasının da ihalesinin tamamlandığını kaydetti.

Su kaynaklarının korunması konusunda da çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Yumaklı, "Tarım ve Orman Bakanlığı olarak gerçekleştirdiğimiz bu projelerin ve hayata geçireceğimiz projelerin toplam tutarı 31 milyara ulaştı. Şimdiye kadar bunun 15 milyar lirası harcandı." diye konuştu.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Onikişubat'ta kurban satış ve kesim noktaları açıklandı
Onikişubat'ta kurban satış ve kesim noktaları açıklandı
Yıldırımın düştüğü minare yıkıldı, camide temizlik yapan imam yaralandı
Yıldırımın düştüğü minare yıkıldı, camide temizlik yapan imam...
U17 Avrupa Şampiyonası'nda Delal Kadir'den bronz madalya
U17 Avrupa Şampiyonası'nda Delal Kadir'den bronz madalya
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can kaybımız yok, çok şükür"
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can...
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Ermenistan Başbakanı Paşinyan: "Roma Tüzüğü'nü onaylayacağım"
Ermenistan Başbakanı Paşinyan: "Roma Tüzüğü'nü onaylayacağım"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi