• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Bakü'de Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi açıldı
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 02 Kasım 2023 - 12:21

Bakü'de Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi açıldı

Kültür-Sanat
02 Kasım 2023 - 12:21
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakü'de Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi açıldı
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) desteğiyle 'Uzun Hasan Akkoyunlu Devleti'nin Hükümdarı Sergisi' açıldı.

Haydar Aliyev Merkezi'nde düzenlenen serginin açılışına, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Anar Alekberov, Azerbaycan Kültür Bakanı Adil Kerimli, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Selçuk Karakılıç ve Azerbaycan'ın sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Bağcı, İstanbul Harbiye Müzesi'ndeki bir koleksiyonun Türkiye dışında ilk kez kardeş ülke Azerbaycan'da sergilenmesinin ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi. Bu sene Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü, Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev'in de doğumunun 100. yılının kutlandığını hatırlatan Bağcı, "Bu iki yüzyılın anlamına uygun bir sergiyi gerçekleştiriyoruz" ifadesini kullandı.

'BU TÜR FAALİYETLERİ DESTEKLEYECEĞİZ'

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türk ve Azerbaycan tarihinde önemli bir yer tutan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın sergisini açmanın 'iki devlet tek millet' anlayışını yeniden canlandırmak açısından da çok kıymetli olduğunu söyledi. Serginin hazırlık aşamasının bir yıl sürdüğünü bildiren Ateş, Türk müzelerindeki eserlerin Azerbaycan'a taşınmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'a verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirtti. Ateş, "YEE olarak bundan sonra da iki ülkenin halklarını daha çok bir araya getirmek için bu tür faaliyetleri destekleyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Ünal da Türkiye arşivlerinin tarihi gelişimi ve bugünkü durumuyla ilgili bilgi verdi. Ünal, yaklaşık 500 bin defter ve 100 milyon evrak olarak ifade edilebilen Osmanlı arşivlerinin bugün Türk ve İslam dünyasının tarihinin doğru yazılabilmesi için en muazzam ve birincil kaynak niteliği taşıdığını bildirdi. Arşivlerin tasnifinin yeni tamamlandığını bildiren Ünal, "Bugün burada milyonlarca belge arasından hükümdar Uzun Hasan'a ait bazı kayıt örneklerini sunma fırsatı bulduk" diye konuştu.

17 OCAK 2024'TE SONA ERECEK

Akkoyunlu Devleti'nin önemli hükümdarlarından olan Uzun Hasan'ın doğumunun 600'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen sergide İstanbul Harbiye Müzesi'nden Uzun Hasan'a ait eşyalar, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından döneme ait yazışma ve belgeler yer aldı. Topkapı Sarayı Müzesi'nden Uzun Hasan'ın oğlunun yaptırdığı 15'inci yüzyıla ait minyatürlerin, Azerbaycan Milli Arşiv Başkanlığı ve Azerbaycan müzelerine ait eserlerin de yer aldığı sergi 17 Ocak 2024'te sona erecek.


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Akyazı'da 5 bin öğrenci tiyatro ile buluşuyor
Akyazı'da 5 bin öğrenci tiyatro ile buluşuyor
Uluslararası öğrencilerden Çameli'ye kültür ziyareti
Uluslararası öğrencilerden Çameli'ye kültür ziyareti
Son Haberler
The AI Awards 2026'nın kazananı Quick Sigorta oldu
The AI Awards 2026'nın kazananı Quick Sigorta oldu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Yaklaşık 2,5 yılda bir yıl yaşlanan bir nüfusla karşı karşıyayız"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Yaklaşık 2,5 yılda bir...
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
Küresel Sumud Kara Filosu, Gazze için yarın yola çıkıyor
Küresel Sumud Kara Filosu, Gazze için yarın yola çıkıyor
Simav'da traktör takla attı: 1 ölü, 1 yaralı
Simav'da traktör takla attı: 1 ölü, 1 yaralı
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "G3 Girişimcilik Zirvesi gibi etkinlikler ülkemizin geleceği noktasında çok önemli"
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "G3 Girişimcilik Zirvesi gibi etkinlikler ülkemizin geleceği noktasında çok önemli"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi