• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Batman'da tüm betonarme yapılarda radye temel zorunlu olacak
Genel
Yayınlanma: 07 Nisan 2023 - 15:52

Batman'da tüm betonarme yapılarda radye temel zorunlu olacak

Genel
07 Nisan 2023 - 15:52
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Batman'da tüm betonarme yapılarda radye temel zorunlu olacak

BATMAN Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, kentte yapılacak olan imar planı ve inşaatlarda uygulanacak 14 yeni şartı açıklayarak, tüm betonarme yapılarda radye temelin zorunlu olacağını ve kaçak yapıya asla müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, Valilik Toplantı Salonu'nda Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardında yaptıkları çalışmalarda, kentte, bundan sonra yapılacak olan yeni imar planı ve inşaatlarda uygulanacak şartları açıkladı. Şehir merkezinin 4 bin 600 hektarlık alanda kurulu olduğunu ifade eden Vali Canalp, "Bizim buna ilave olarak 4 bin 230 hektarlık yeni bir imar alanı ilave ediyoruz. Dolayısıyla şu anki Batman'daki nüfusumuz 460 bindir. Bu nüfus 850 bin dahi olsa yapmış olduğumuz ilave imar planı 850 bin nüfusun da ihtiyacını karşılayacak niteliktedir ve ebattadır. Kaçak yapılaşmaya da asla müsaade etmeyeceğiz. Yapılar ne olursa, kim yapmış olursa olsun asla müsamaha etmeden, yapılmış olan her bir kaçak yapıyı yıkacağız. Geçmişte yapılmış olan hataların tekrar etmemesi gerekiyor. Artık Batman'da kaçak yapı yapılamıyor. Kimse yapmıyor. Neden? Çünkü belediye idaresi, devlet idaresi sağlam duruyor. Kaçak yapılaşma artık bizim gündemimizde yoktur" dedi.

Vali Canalp, depremin ardından gerçekleştirilen çalışmalarda, bundan sonra kentte yapılacak yapılarla ilgili belli şartların geçerli olacağını belirterek, şunları söyledi:

"Tüm betonarme yapılarda radye temel yapılması zorunlu. Konut alanı, ticari artı konut alanı olarak imar planında 3 kat üzeri olan parsellerde yapılacak yapılarda bodrum kat yapılması zorunludur. İmar planlarında konut alanı, ticari artı konut alanı ve ticaret alanı olarak gösterilen parsellerde asma kat yapılamaz. Konut alanı ve ticaret artı konut alanı olarak gösterilen parsellerde kolon ve perde yüzey alanı minimum saçaklar dahil normal kat alanını yüzde 2'si olacaktır. Yüzey alanlarından minimum yüzde 1'i perde olarak yapılacaktır. Bina köşelerinde deprem perdeleri yapılması zorunludur. Ana merdivenler ve yangın merdivenlerinin kat ve ara sahanlıklarının uygun yerlerinde perdeler yapılacaktır. Asansörlerin çevresinde 3 tarafı perde olacak şekilde uygulama yapılması zorunludur. İmar planında 2 kat üzeri olan betonarme yapılarda minimum C30 beton kullanılacaktır. Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu bina cephelerinde; çatı saçağında yapılan döşemeler hariç, tüm konsollar 1,50 metre ile sınırlandırılacaktır. Kapalı ve açık çıkmaların bulunduğu kısımlarda kolonlar kirişlerle bağlanarak çerçeve sistem tamamlanacaktır ve süreklilik 2 yönde sağlanacaktır. Tüm konsollar (kapalı ve açık) için moment çerçevesi tamamlanacaktır. İmar planlarında konut alanı ve ticaret alanı olan parsellerde yapılacak yapıların kolon ve perde elemanlarının kesitleri bodrum kattan çatı katına kadar korunacak olup küçültülmeye gidilmeyecektir. Ticari artı konut alanı olan yerlerde sadece zemin kattan sonra kolon ve perde elemanlarınım kesitlerinde küçültme yapılabilecektir. Normal katlarda kesit küçültmesine gidilmeyecektir. Kirişlerde, saplama kiriş yapılmayacaktır. İmar planlarında konut alanı, ticari artı konut olanı olarak gösterilen parsellerde yapılacak yapılarda kiriş net açıklığı 6 metreyi geçmeyecektir. Kolonlarda çoklu etriye kullanılacaktır. Kısa kolona kesinlikle izin verilmeyecektir. Parsel bazında yapılacak zemin etütleriyle ilgili jeolojik ve jeofizik çalışmalar neticesinde ulaşılan verilerden zemin sınıfı ve zemin parametre değerleri statik projeye esas hesaplamalarda zemin sınıfı düşük olan değerler dikkate alınacaktır. Ze ve Zf sınıfı olan zeminlerde üniversite onaylı geoteknik rapor talep edilecektir. Ze ve Zf sınıfı olan; sıvılaşma riski, zayıf zemin yumuşak zemin, su varlığı, farklı oturma, ani oturma gibi sorunlu zeminlerde, zeminde olan soruna uygun tespit edilecek zemin iyileştirmeleri (jet grout, fore kazık, kompaksiyon, enjeksiyon, taş kolon ve benzeri) yapılacaktır. Zemin etüt raporları sorumlu yapı denetimin ilgili mühendislerince de (jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisleri) incelenip imzalanacaktır. Bodrum katların en az 3 tarafı perde yapılacaktır. Yapıların cephelerinde yer alan klimalar binalara ekstra yük getirdiğinden cephelere monte edilmesine müsaade edilmeyecek olup; mimari projelerde klima yerleri gösterilecektir."
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Isparta'da sağanak etkili oldu
Isparta'da sağanak etkili oldu
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Çay içmeye geldiler, fren yerine gaza basınca gözlükçüye daldılar
Çay içmeye geldiler, fren yerine gaza basınca gözlükçüye daldılar
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı...
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüştü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi