• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Bosna Hersek'te eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin 30. kuruluş yılında konferans düzenlendi
Genel
Yayınlanma: 14 Eylül 2023 - 14:18

Bosna Hersek'te eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin 30. kuruluş yılında konferans düzenlendi

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması Başsavcısı Serge Brammertz: - "Maalesef, Bosna Hersek'teki savaşta suçlanan birçok şüpheli, Sırbistan ve Hırvatistan'a kaçtı. Bu kişiler için de bir an evvel süreçler başlatılmalı"

Genel
14 Eylül 2023 - 14:18
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) kuruluşunun 30'uncu yılı dolayısıyla uluslararası konferans düzenlendi.

Konferansta eski Yugoslavya'da 1990'lı yıllarda işlenen savaş suçlarının cezalandırılması amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla 1993'te Hollanda'nın Lahey kentinde kurulan ICTY'nin faaliyetleri ele alındı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Denis Becirovic, BM'nin, 1992-1995'te Bosna Hersek'te yaşanan savaşın uluslararası barış ve güvenliğine tehdit oluşturduğunun farkında olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla BM, suçluların adaletin karşısına çıkarılması için kararlı bir adım attı." dedi.

ICTY'nin önemli bir arşive sahip olduğuna işaret eden Becirovic, "ICTY'de 4 bin 600'den fazla tanık dinlendi. Toplamda yaklaşık 1500 yıl hapis cezası verildi. 7 de müebbet var." diye konuştu.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt de ICTY veya başka bir mahkemede yargılanan kişilerin kamu görevlerinde yer almaması gerektiğine dikkati çekerek, "Herkes, ne yaşandığını bilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

- ICTY, faaliyetlerini 2017'de tamamladı

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (UCMRM) Başkanı Graciela Gatti Santana da kalıcı barışın sağlanabilmesi için Bosna Hersek'te 1990'lı yıllarda yaşananlarla ilgili gerçeklerin kabul edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ICTY'nin 2017'de faaliyetlerini tamamlamasıyla UCMRM'nin görevi devraldığını belirtti.

UCMRM Başsavcısı Serge Brammertz, ICTY'de çok sayıda savaş suçlusunun yargılandığına dikkati çekerek, "Maalesef, Bosna Hersek'teki savaşta suçlanan birçok şüpheli, Sırbistan ve Hırvatistan'a kaçtı. Bu kişiler için de bir an evvel süreçler başlatılmalı." dedi.

Konferans, Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği ile Soykırım Kurbanları ve Tanıkları Derneğince organize edildi.

Bu arada ICTY, faaliyetlerine 2017'de son vererek görevini UCMRM'ye devretmişti.

ICTY'nin verdiği "soykırım", "insanlığa karşı suçlar" ve "savaş suçları" cezaları, bulunduğu konum önemli olmaksızın herkesin yargılanıp cezalandırılabileceğini göstermişti.

ICTY'de yargılanan, 1995'te Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın sorumlusu eski Sırp komutan Ratko Mladic ve Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşın baş sorumlularından Radovan Karadzic, müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Tepebaşı operasyonunda gözaltına alınan şüphelinin bahçesine gömülü gizli oda bulundu
Tepebaşı operasyonunda gözaltına alınan şüphelinin bahçesine gömülü...
Emniyet ekipleri sahte istihbaratçıları çökertti
Emniyet ekipleri sahte istihbaratçıları çökertti
Avrupa Taekwondo şampiyonu yine Türkiye
Avrupa Taekwondo şampiyonu yine Türkiye
Manavgat Belediyesine yönelik yolsuzluk davasında karar yarın açıklanacak
Manavgat Belediyesine yönelik yolsuzluk davasında karar yarın açıklanacak
Kurbanlıklarda stres, besleme ve ayak sağlığına dikkat
Kurbanlıklarda stres, besleme ve ayak sağlığına dikkat
Bakan Yumaklı: "Güçlü Türkiye'nin yolunun güçlü tarımdan geçtiğini bilerek hareket ediyoruz"
Bakan Yumaklı: "Güçlü Türkiye'nin yolunun güçlü tarımdan geçtiğini bilerek hareket ediyoruz"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi