• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. BTÜ sağlık takibinde kablo karmaşasını azaltacak giyilebilir platform geliştiriyor
Eğitim
Yayınlanma: 31 Ağustos 2026 - 12:33
Güncelleme: 31 Ağustos 2026 - 13:19

BTÜ sağlık takibinde kablo karmaşasını azaltacak giyilebilir platform geliştiriyor

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Avrupa Birliği destekli uluslararası MORPHEUS Projesi'nde yer alacak. Proje kapsamında, hastaların sağlık verilerini çok sayıda kablo yerine tek bir giyilebilir platform üzerinden takip edebilecek yeni nesil biyosensör teknolojisi geliştirilecek.

Eğitim
31 Ağustos 2026 - 12:33
Güncelleme: 31 Ağustos 2026 - 13:19
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
BTÜ sağlık takibinde kablo karmaşasını azaltacak giyilebilir platform geliştiriyor
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Avrupa Birliği destekli uluslararası MORPHEUS Projesi'nde yer alacak. Proje kapsamında, hastaların sağlık verilerini çok sayıda kablo yerine tek bir giyilebilir platform üzerinden takip edebilecek yeni nesil biyosensör teknolojisi geliştirilecek.

Bursa Teknik Üniversitesi, Avrupa Birliği'nin araştırma ve inovasyon programı Horizon Europe kapsamında desteklenen "MOdular Reconfigurable Platform for Health and Environmental Universal Sensing (MORPHEUS)" projesinin 14 uluslararası ortağından biri oldu. Dört yıl sürecek projenin BTÜ'deki çalışmalarını, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu yürütüyor. BTÜ'den proje ekibinde araştırmacı olarak Doç. Dr. Yasin Altın ve Dr. Öğretim Üyesi Ömer Faruk Ünsal görev alırken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Kaya da projeye araştırmacı olarak katkı sağlayacak. Projenin koordinatörlüğünü ise Politecnico di Torino (POLITO)'dan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Teresa Gatti üstleniyor.

Sağlık teknolojilerinde yeni dönem

Bugün özellikle yoğun bakımda veya sürekli takip gerektiren hastalarda kalp ritmi, solunum ve vücut sıcaklığı gibi hayâtî değerlerin izlenebilmesi için çok sayıda sensör ve kablo kullanılıyor. Bu durum hem hastaların hareketlerini kısıtlıyor hem de sağlık çalışanlarının hasta takip süreçlerini zorlaştırabiliyor. MORPHEUS Projesi ile bu farklı sensörlerin tek bir esnek ve giyilebilir platformda bir araya getirilmesi hedefleniyor. Böylece hastaların sağlık verileri gerçek zamanlı ve kesintisiz olarak tek bir sistem üzerinden izlenebilecek. Gerektiğinde ortamın hava kalitesi gibi çevresel verileri de ölçebilecek bu platformun, hastanelerde kablo karmaşasını azaltarak hasta konforunu artırması ve sağlık personelinin takip süreçlerini daha verimli hale getirmesi amaçlanıyor.

BTÜ platformun temel malzemesini geliştirecek

Projede BTÜ'nün görevi, biyosensör platformunun temelini oluşturacak özel bir polimer malzeme geliştirmek olacak. Hazır plastik malzemeler yerine biyobazlı hammaddeler kullanılarak üretilecek bu yeni malzemenin hem esnek ve dayanıklı hem de insan vücuduyla uyumlu olması hedefleniyor. Ayrıca çevre dostu yapısıyla sürdürülebilir teknolojilere de katkı sağlaması amaçlanıyor. BTÜ'de geliştirilecek bu malzeme daha sonra proje ortakları tarafından sensörler ve elektronik bileşenlerle desteklenerek kullanılabilir hale getirilecek.

Prof. Dr. Bedeloğlu: Teknolojinin temelini oluşturacağız

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, BTÜ'nün geliştireceği biyobazlı polimerlerin sistemin en önemli yapı taşlarından biri olacağını belirterek şunları söyledi: "Proje kapsamında biyobazlı kaynaklı hammaddelerden, giyilebilir biyosensör platformunun ihtiyaçlarına uygun yeni nesil polimerler geliştireceğiz. Bu malzemeler platformun hem esnek hem dayanıklı hem de insan vücuduyla uyumlu olmasını sağlayacak. Bursa Teknik Üniversitesi olarak malzeme geliştirme alanındaki bilgi birikimimizi uluslararası ortaklarımızla birlikte yenilikçi bir sağlık teknolojisine dönüştüreceğiz."

Rektör Çağlar: Bu proje uluslararası başarımızın yeni bir göstergesi

Proje ekibini tebrik eden Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ'nün uluslararası araştırma projelerindeki etkinliğini her geçen gün artırdığını belirterek, "Araştırma odaklı üniversitesi vizyonumuz doğrultusunda, bilgi üreten ve bu bilgiyi toplumsal faydaya dönüştüren projelere öncülük etmeye devam ediyoruz. Horizon Europe kapsamında desteklenen MORPHEUS Projesi'nde üniversitemizin yer alması, akademisyenlerimizin uluslararası düzeydeki yetkinliğinin önemli bir göstergesi. Üniversitemiz, geliştireceği yenilikçi malzemelerle hem bilim dünyasına hem de insan hayatını kolaylaştıracak teknolojilerin geliştirilmesine katkı sunmayı sürdürecek" dedi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
YÖK'ten üniversitelere 'Terörsüz Türkiye' çağrısı
YÖK'ten üniversitelere 'Terörsüz Türkiye' çağrısı
Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi tedbirler alınıyor
Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi tedbirler alınıyor
Üniversiteyi kazanan öğrenciler için uğurlama
Üniversiteyi kazanan öğrenciler için uğurlama
Yıldırım'da gençlere KPSS desteği
Yıldırım'da gençlere KPSS desteği
Son Haberler
Batman'da annesini öldürdüğü iddia edilen şüpheli tutuklandı
Batman'da annesini öldürdüğü iddia edilen şüpheli tutuklandı
Büyükşehir'den Karacabey'e yeni köprü
Büyükşehir'den Karacabey'e yeni köprü
Alaçam İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne Ahmet Gün atandı
Alaçam İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne Ahmet Gün atandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bişkek Arena'ya geçmek üzere otelden ayrıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bişkek Arena'ya geçmek üzere otelden...
Lüleburgaz'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Lüleburgaz'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Otomobilin refüje çıkıp direği devirdiği kaza kamerada
Otomobilin refüje çıkıp direği devirdiği kaza kamerada

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi