• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Bu müzedeki enstrümanlar tarihlerinden ve coğrafyalarından izler taşıyor
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 28 Temmuz 2024 - 09:07
Güncelleme: 28 Temmuz 2024 - 09:09

Bu müzedeki enstrümanlar tarihlerinden ve coğrafyalarından izler taşıyor

Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi, geçmişten günümüze 300'e yakın enstrümanla ziyaretçilerini karşılıyor. Tarihe şahitlik etmiş bu enstrümanlar coğrafyalarından önemli izleri günümüze taşıyor.

Kültür-Sanat
28 Temmuz 2024 - 09:07
Güncelleme: 28 Temmuz 2024 - 09:09
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi, geçmişten günümüze 300'e yakın enstrümanla ziyaretçilerini karşılıyor. Tarihe şahitlik etmiş bu enstrümanlar coğrafyalarından önemli izleri günümüze taşıyor.

Bursa'da uzun yıllar kültür hayatına önemli katkılarda bulunan ve 2015 yılında hayatını kaybeden Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol'a ait, birçok ülkeden gelen 300'e yakın enstrümanın bulunduğu koleksiyon, geniş kitlelere tanıtılıyor. Dünyanın dört bir yanından kıtaları temsil eden bu enstrümanların bulunduğu müzede ziyaretçiler, rehber eşliğinde bölümleri gezerek eserler hakkında bilgiler ediniyor.

Müze hakkında bilgiler veren Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi Sorumlusu Murat Akın şunları söyledi:

"Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol küratörlüğünde 2021 yılında çalışmalarımızı tamamladık. Müzemizden bahsetmek gerekirse 13 farklı adacıkta toplamda 250'nin üzerinde enstrüman sergileniyor. Bu adacıkların oluşumunda kültürel bölgelerin temsilini oluşturabilecek bir sergi düzeni planlandı. Avusturalya'dan Avrupa'ya kadar aktarılabilecek bir tarihi hikâye ziyaretçileri bekliyor. Bu alanda sergilenen enstrümanların nispeten günümüzde modern üretimi olan çalgılar olsa dahi bunlara ek olarak nadir özellikli ve günümüzde üretimi olmayan ve çok uzun yıllardır kullanılmayan çalgılar da mevcut."

"New England Konservatuvarının bağışlarıyla koleksiyonumuz zenginleşti"

Müzenin koleksiyonuna ek olarak Dr. Mehmet Ali Sanlıkol'un 2022 yılındaki girişimiyle görev yapmış olduğu New England Konservatuvarının deposundaki 52adet nadir ve tarihi eserin eklendiğini söyleyen Akın, "Enstrümanlar ülkemize ve müzemize bağışlanmış oldu. Bu koleksiyon ülkemizde ve dünyada yer alan müzik enstrümanları müzeleri arasında müzemizin de önemli bir yere gelmesine vesile oldu. Çünkü aralarında 400 yıllık bir geçmişe sahip olan enstrümanlar var. Ayrıca bu koleksiyonun ana özelliklerinden birisi de dönemin New England Konservatuvarının ilk müdürü olan Eben Tourjee'ye Japon İmparatorluğu tarafından bağışlanan enstrümanların olmasıdır. Zengin bir koleksiyonu biz müzemizde ziyaretçilere sunmuş oluyoruz" diye konuştu.

410 yıllık lut müzede ziyaretçilerini bekliyor

New England Konservatuvarı bağışları arasında yer alan eserlerden birinin, 410 yıllık bir lut olduğu bilgisini veren Akın, Marco Ricci adlı Venedikli bir lut üreticisi tarafından üretildiğini ifade etti. Akın, eser hakkında, "Lutun içindeki etiketten 1613 yılında yapıldığını anlıyoruz. Aslında 410 yıllık bir tarihe sahip, ahşap bir enstrüman. Bu eserin korunma süreci ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından da nadir enstrümanlar sınıfında değerlendirilebileceğimiz, müzemizdeki en eski ve en önemli eserlerden bir tanesi olarak ziyaretçilerin beğenisine sunuyoruz" dedi.

Türkiye'den Amerika'ya, Amerika'da Türkiye'ye

1916 yılında Arşak Köseyan tarafından üretilen udun Mehmet Ali Sanlıkol'un girişimleriyle müzeye eklendiğini söyleyen Akın, "Tarihi ve kültürel boyutuyla nadir eserlerden bir tanesi de zenne ududur. Bu ud müzemizde Türkiye bölümünde yer alıyor. 1916 yılında Osmanlı döneminde ud üretimi yapan Arşak Köseyan adlı bir lutiyere ait. Bu da bize yine Mehmet Ali Sanlıkol'un bağışı olarak Amerika'dan geldi" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
"Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı
"Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Akyazı'da 5 bin öğrenci tiyatro ile buluşuyor
Akyazı'da 5 bin öğrenci tiyatro ile buluşuyor
Son Haberler
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde başarılar diliyoruz"
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde...
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu davanın görülmesine başlandı
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu...
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü ceza yedi
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü...
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli tutuklandı
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli...
Türkiye'ye gelen yabancı öğrenciler, çiğköfte yaparken boncuk boncuk terledi
Türkiye'ye gelen yabancı öğrenciler, çiğköfte yaparken boncuk boncuk terledi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi