• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Bursa'nın "Leylek şehri"ne dönüşen mahallesinde 37 yuva bulunuyor
Çevre
Yayınlanma: 15 Haziran 2026 - 09:42
Güncelleme: 15 Haziran 2026 - 09:43

Bursa'nın "Leylek şehri"ne dönüşen mahallesinde 37 yuva bulunuyor

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Karaoğlan Mahallesi, bu yıl 37'ye ulaşan yuvasıyla leyleklerin değişmez adresi oldu.

Çevre
15 Haziran 2026 - 09:42
Güncelleme: 15 Haziran 2026 - 09:43
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Karaoğlan Mahallesi, bu yıl 37'ye ulaşan yuvasıyla leyleklerin değişmez adresi oldu.

Uluabat Gölü ve Kirmasti Çayı gibi zengin beslenme ve sulak alanlara sahip olan Bursa, göç dönemlerinde farklı türlerde onlarca göçmen kuşa ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Farklı kültürlerde çeşitli anlamlar yüklenen leylek; Avrupa'da bir "kurtarıcı", Çin kültüründe bereketi, neşeyi ve uzun ömrü temsil ederken, Türk kültüründe ise sürü halinde gelen leyleklerin bolluk getireceğine inanılıyor. Türk kültüründe leyleğe yüklenen anlamların başında "Hacı" sıfatı da geliyor. Havaların soğumasıyla kutsal topraklar üzerinden göç eden bu kuşlara "Hacı Baba" deniliyor ve cami minarelerine yuva yapmalarından dolayı beyaz ihram giymiş hacılara benzetiliyorlar.

Eskikaraağaç'ta yuva sayısı düştü, rota Karaoğlan oldu

Yuvalarını çatı, baca, ağaç ve direk gibi yüksek yerlere yapan leylekler, Türkiye'ye genellikle mart sonu ve nisan ayı başında gelip, eylül ayına kadar besleniyor ve çoğalıyor. Balık, böcek, yılan, kurbağa ve çekirgelerle beslenen bu kuşlar, genellikle göl kenarları gibi sulak bölgeleri tercih ediyor.

Birkaç yıl öncesine kadar yuva sayısı 15'i bulan ve Avrupa Leylek Köyleri Birliği üyesi olan Eskikaraağaç, son yıllarda beslenme alanlarının daralması nedeniyle daha az yuvaya ev sahipliği yapmaya başladı. Eskikaraağaç'ta leylek yuvası sayısı 4'e kadar gerilerken, Uluabat'a kıyısı olan diğer mahalle Gölyazı'da ise 10 civarında yuva bulunuyor. Leylekler, beslenme açısından daha zengin olan Uluabat Gölü havzasındaki diğer noktalara yönelirken, bu doğrultuda Kirmasti Çayı'na kıyısı olan yeşillikler içindeki Karaoğlan Mahallesi yeni adresleri oldu.

"Köyümüzde neredeyse her iki haneye bir leylek düşüyor"

Karaoğlan Köyü Muhtarı Ergün Kısa, 400 haneli köylerinde leylek nüfusunun her geçen yıl arttığını belirterek, bölgedeki durumu şu sözlerle özetledi:

"Başınızı çevirdiğiniz her yerde bir yuva ve leylek görürsünüz. Tam bir leylek şehri olduk. Yuva sayımız bu yıl 37'ye yükseldi. Geçen yıl 32-33 yuvamız vardı. Birbirlerine mi söylüyorlar bilmiyorum ama burayı çok sevdiler. Burada beslenme alanı oldukça geniş; Uluabat Gölü var, Kirmasti Çayı var, geniş tarlalarımız ve ormanımız var. Nereye gitseler kolayca yiyecek bulabiliyorlar. Komşu köyde 4-5 yuva varken bizde 37 yuva bulunuyor. Her birinin 3-4 yavru yaptığını da düşünürseniz, göç zamanı tam bir sürü haline geliyorlar."


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Deniz dibi temizliği Turgutreis'te yapıldı
Deniz dibi temizliği Turgutreis'te yapıldı
Kurt ağıla girdi: 8 koyun telef oldu, 8'i kayıp
Kurt ağıla girdi: 8 koyun telef oldu, 8'i kayıp
Çevreyi kirleten 96 kişiye 3 milyon 28 bin TL cezai işlem uygulandı
Çevreyi kirleten 96 kişiye 3 milyon 28 bin TL cezai işlem uygulandı
Terme'de çevre bilinci geleceğe taşınıyor
Terme'de çevre bilinci geleceğe taşınıyor
Son Haberler
Jandarmadan nefes kesen 'suda arama kurtarma' tatbikatı
Jandarmadan nefes kesen 'suda arama kurtarma' tatbikatı
DMD hastası Mert için anlamlı dayanışma
DMD hastası Mert için anlamlı dayanışma
AK Parti Adana Milletvekili Karamık'tan finansal okuryazarlık vurgusu
AK Parti Adana Milletvekili Karamık'tan finansal okuryazarlık vurgusu
Bolu'da maden göcüğünde 12 saat geride kaldı
Bolu'da maden göcüğünde 12 saat geride kaldı
Kastamonu'da yıldırımın düştüğü jimnastik salonu alevlere teslim oldu
Kastamonu'da yıldırımın düştüğü jimnastik salonu alevlere...
Bilecik'te jandarmanın 187. yılına özel pankart
Bilecik'te jandarmanın 187. yılına özel pankart

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi