• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. "Bütün gömülü dişlerin çekilmesi gerekmiyor"
Sağlık
Yayınlanma: 25 Mayıs 2023 - 10:23
Güncelleme: 25 Mayıs 2023 - 10:25

"Bütün gömülü dişlerin çekilmesi gerekmiyor"

Gündelik aktiviteleri bile yapamaz hale getiren diş ağrısı, dişin gömülü kaldığı durumlarda daha da zor ve sancılı bir dönem yaşatabiliyor. Gömülü dişler hakkında açıklamalarda bulunan Çene Cerrahı ve İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Ezirganlı, bütün gömülü dişlerin çekilmesi gerekmediğini belirtti.

Sağlık
25 Mayıs 2023 - 10:23
Güncelleme: 25 Mayıs 2023 - 10:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Gündelik aktiviteleri bile yapamaz hale getiren diş ağrısı, dişin gömülü kaldığı durumlarda daha da zor ve sancılı bir dönem yaşatabiliyor. Gömülü dişler hakkında açıklamalarda bulunan Çene Cerrahı ve İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Ezirganlı, bütün gömülü dişlerin çekilmesi gerekmediğini belirtti.

Dişlerin ağız içerisinde olması gereken yerde bulunmaması ya da sürememesi "gömülü kalması" olarak tanımlanıyor. Dişlerin gömülü kalmasında birçok faktörün etkili olabileceğini ifade eden İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Diş Hekimliği Fakültesi (DHF), Çene Cerrahı ve İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Ezirganlı, genellikle yer darlığına bağlı olarak dişlerin kemik içerisinde gömülü kaldığını belirtti.

En sık 20 yaş dişleri gömülü kalıyor

En sık yirmi yaş dişi denilen, 3. büyük azı dişlerinin gömülü kaldığı görülüyor. Bunların ağızda son çıkan dişler olması nedeniyle genellikle sürmeleri için gerekli yeri bulamadıklarını ifade eden Prof. Dr. Şeref Ezirganlı, "Nadir de olsa diğer dişlerin de gömülü kaldığına rastlamaktayız. Gömülü dişler yıllarca sorun oluşturmadan kalabilirler. Dişlerin gömülü kalması bazen ciddi sorunlara neden olabiliyor. Özellikle de kısmen sürülmüş alt yirmi yaş dişleri zaman zaman iltihaplanmaya neden olarak; ağız kokusu, diş çürüğü gelişimi ve ağrı gibi çeşitli sorunlar ile hastalar diş hekimlerine başvuruyor. Bu durumdaki dişler mutlaka bir çene cerrahı tarafından çekilmelidir." şeklinde belirtti.

Gömülü dişlerin cerrahi çekimlerindeki en büyük risk: sinir hasarına bağlı uyuşukluk

Gömülü dişlerin çevresinde nadir de olsa kist ve tümör gibi patolojik durumlar gelişebiliyor. Bu durumda mutlaka cerrahi operasyon gerektiğini belirten Prof. Dr. Şeref Ezirganlı, "Bu patolojiler sadece yirmi yaş dişleri için düşünülmemeli, tüm gömük dişlerde meydana gelebilir. Fakat bu, bütün gömülü dişlerin çekilmesi gerektiği anlamına gelmez. Sonuçta her ameliyatın belli riskleri de mevcuttur. Özellikle alt çenede gömülü kalan dişlerin cerrahi çekimlerindeki en büyük risk; sinir hasarına bağlı alt dudak bölgesinde, dil kısmında uyuşukluk gelişebilmesidir. Bu uyuşukluk bazen kalıcı da olabilir. Üst çenede gömülü yirmi yaş dişleri genellikle problem oluşturmazken, alt çenede problem oluşturma ihtimali daha fazladır. Bazen alt çenede uyuşukluk riskinden kaçınmak için dişin köklerini bırakabiliyoruz. Kron dediğimiz üst kısmını kesip alabiliyoruz. Tabii bunu çok riskli gördüğümüz ya da hastanın düşük de uyuşukluk riskini göze alamadığı, çürük olmayan gömülü dişlerin çekimi için yapmaktayız. Eğer diş çürük veya kist, tümör gibi patolojiler mevcutsa uyuşukluk riski göz ardı edilir. Dişin tamamı çıkarılmalıdır. Kist ya da tümör bırakılmamalıdır" dedi.

Diş kökü gelişimini tamamlamadan önce yapılmalı

Gömülü dişlerin çekiminin her zaman şart olmadığını ifade eden Ezirganlı, "Çekilmediği takdirde yılda bir röntgen takibi öneriyoruz. Eğer gömülü diş ağrıya ya da enfeksiyona neden oluyorsa; herhangi bir kist, tümör gibi oluşumlar ile ilişkili ise ya da problem olmasa bile ortodontist tarafından çekilmesi uygun görülüyorsa, gömülü dişlerin bir çene cerrahisi uzmanı tarafından çekilmesi uygundur. Bazen de hastanın isteği üzerine çekilebilmektedir. Bu tip durumlarda en uygun dönem, diş kökü gelişimini tamamlamadan önce genç yaşta yapılmasıdır. Bu, oluşabilecek riskleri minimuma indirmesi açısından önemlidir" şeklinde konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Burdur'da okul kantinlerine ve yemekhanelere denetim
Burdur'da okul kantinlerine ve yemekhanelere denetim
"Akıllı mercek uygulaması gözlük ihtiyacını azaltabiliyor"
"Akıllı mercek uygulaması gözlük ihtiyacını azaltabiliyor"
Karacan: "Her yıl yaklaşık 3 bin 800 eczacı mezun oluyor"
Karacan: "Her yıl yaklaşık 3 bin 800 eczacı mezun oluyor"
Yılın hemşireleri ödüllendirildi
Yılın hemşireleri ödüllendirildi
Son Haberler
Şırnak'ta devrilen tırda sıkışan sürücü yanarak hayatını kaybetti
Şırnak'ta devrilen tırda sıkışan sürücü yanarak hayatını...
4 yıldır ilk defa tam kapasite dolan Akçay Barajı, Sapanca Gölü'ne can oluyor
4 yıldır ilk defa tam kapasite dolan Akçay Barajı, Sapanca Gölü'ne...
Kilis'te "Engel Tanımayan Empati Atölyesi" etkinliği düzenlendi
Kilis'te "Engel Tanımayan Empati Atölyesi" etkinliği...
AFAD'dan itfaiye personeline eğitim
AFAD'dan itfaiye personeline eğitim
Velilere dijital çağ ve çocuk gelişimi semineri
Velilere dijital çağ ve çocuk gelişimi semineri
20 günde 5 telefon çalan şüpheli tutuklandı
20 günde 5 telefon çalan şüpheli tutuklandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi