• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Çanakkale'deki antik yol, Osmanlı döneminden izler taşıyor
Genel
Yayınlanma: 19 Ağustos 2023 - 11:30

Çanakkale'deki antik yol, Osmanlı döneminden izler taşıyor

Genel
19 Ağustos 2023 - 11:30
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çanakkale'deki antik yol, Osmanlı döneminden izler taşıyor

ÇANAKKALE'nin Ayvacık ilçesinde antik dönemden bu yana kullanılan yol güzergahı, Osmanlı dönemine ait izler taşıyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, "Bu yolların antik dönemlerden bu yana özellikle Roma döneminde, bölge için önemli bir ekonomik potansiyele sahip iç bölgelerden, kıyı bölgelere nakliye ve ulaşımı sağlayan yollar olduğunu bilsek de günümüze ulaşmış olan kalıntıların ağırlıklı olarak Osmanlı'nın geç dönemine ait olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Ayvacık ilçesine bağlı Korubaşı köyü yakınlarında bulunan ve Roma döneminde kullanılan yol güzergahı Osmanlı dönemine ait izler taşıyor. ÇOMÜ Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, antik dönemlere ait bu yol güzergahının Osmanlı döneminde de aktif olarak kullanıldığını belirterek, özellikle son dönemde gelişen teknolojilerin ardından modern yollarla birlikte bu yol güzergahının artık kullanılmadığını söyledi. Ayvacık ve köyleri başta olmak üzere Ezine ve çevresinde bu yol ağıyla zaman zaman karşılaşıldığını söyleyen Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, "Özellikle de Ayvacık kırsalında bu yol ağının izleri günümüze kadar ulaşmış şekilde rahatlıkla görülebiliyor. Esasında bu yol ağının Roma döneminden bu yana aktif olarak iç bölgeden, kıyı bölgelere nakliye ve ulaşımı sağlayan önemli yollar olduğunu bilsek de bu yollara ilişkin günümüze ulaşmış olan kalıntıların ağırlıklı olarak Osmanlı'nın geç dönemine ait olduğunu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

'KALINTILAR YAKLAŞIK 200 YILLIK'

Doç. Dr. Oğuz Koçyiğit, "Yüzeyde gördüğümüz ve Ayvacık kırsalındaki köyler arasında ulaşımı sağlayan antik ulaşım sistemi genellikle Osmanlı'nın geç döneminde kullanım görmüş ve bu dönemde ekonomik değeri yüksek olan meşe palamudu ya da çeşitli orman ürünlerinin kıyı bölgelere ulaşılmasını sağlayan deve kervan yolları olarak değerlendirilebilir. Zira Osmanlı'nın geç döneminde özellikle de iç bölgelerden kıyılara doğru yoğun bir nakliye, taşımacılık faaliyeti var ve kırsalda izleri görülen bu yolların da bu amaçla kullanıldığını biliyoruz. Her ne kadar bu yolların kullanımı Roma dönemine kadar tarihlense de yüzeyde gördüğümüz Osmanlı'nın geç dönemine ait izler. Bunlar yaklaşık 200 yıllık kalıntılar. Bu yollar 1940-50'li yıllara kadar aktif olarak kullanılan ama günümüzde yol aksının değişmesi sonucu yeni tekniklerle, yeni teknolojilerle daha kısa mesafelerde yolların yapılmasıyla artık atıl durumda kalmış ve kullanılmayan çoğunlukla da modern yollardan geçerken yolun kenarında karşımıza çıkan, bizi selamlayan eski kalıntılar. Osmanlı'nın geç döneminde aktif olarak kullanılan ama bugün kullanım dışı kalmış olan kalıntılar" diye konuştu.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
OMÜ İletişim Fakültesi'nden Sırbistan çıkarması
OMÜ İletişim Fakültesi'nden Sırbistan çıkarması
MCBÜ'de "Engelsiz Üniversite" vurgusu
MCBÜ'de "Engelsiz Üniversite" vurgusu
Üreten eller bilimle buluştu
Üreten eller bilimle buluştu
Vali Taşolar'dan engelli bireye duygulandıran jest
Vali Taşolar'dan engelli bireye duygulandıran jest
Okul saldırılarını araştıran TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt: "Bu acı sadece Maraş'ın değil tüm milletimizin acısı"
Okul saldırılarını araştıran TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı...
İdlib'deki kamplarda termometreler 50 dereceyi gösteriyor
İdlib'deki kamplarda termometreler 50 dereceyi gösteriyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi