• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Çanakkale Savaşları'nda adına mezar taşı olan tek savaş atı; 'Bill'
Genel
Yayınlanma: 28 Mayıs 2023 - 10:31
Güncelleme: 28 Mayıs 2023 - 10:31

Çanakkale Savaşları'nda adına mezar taşı olan tek savaş atı; 'Bill'

Genel
28 Mayıs 2023 - 10:31
Güncelleme: 28 Mayıs 2023 - 10:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çanakkale Savaşları'nda adına mezar taşı olan tek savaş atı; 'Bill'

ÇANAKKALE Savaşları'nda Avustralya'nın 7'nci Süvari Alayı'nca Arıburnu ile Anafartalar cepheleri arasında haberleşmede kullanılıp, başarıları ile efsaneleşen, savaşta sonra yine görev için geldiği Çanakkale'de ölen süvarı atı 'Bill', burada gömüldü, başına da mezar taşı dikildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden emekli öğretim görevlisi ve turist rehberi Kenan Çelik, Avustralya'da bronz bir heykeli de bulunan 'Bill'in, Çanakkale Savaşları'nda görev alıp, adına mezar taşı dikilen tek süvari atı olarak tarihe geçtiğini söyledi. 

Dünyanın en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşları'nın ardından, geride birçok mezar kaldı. Savaşta görev alan süvari atı 'Bill'e ait mezarın mermer taşında da 'Avustralya hafif süvari. Waler cinsi atlardan en iyisi' yazıyor. 1914 ile 1924 tarihleri arasında süvari atı olarak görev yapan 'Bill'e ve mezarına ilişkin bilgi veren Kenan Çelik, 'Bill'in Avustralya'nın 7'nci Süvari Alayı'nca Anafartalar ve Arıburnu cepheleri arasında haberleşmede kullanıldığını belirtti. Çelik, "Daha sonra Mısır'a dönen 'Bill', 1916 senesinde Sina-Filistin cephesinde yaşanan Romani muharebelerinde Binbaşı Michael Shanahan ile yeniden Türklere karşı savaşıyor. Bu savaşta yaralanan Yeni Zelandalı ve Avustralyalı 4 askerle, süvarisi Binbaşı Shanahan'ı yaralı ve baygın bir vaziyette olmasına rağmen, savaş alanından 200 metre dışarıya taşıyarak hayatını kurtarması ile Avustralya'nın efsanesi haline gelmiş. Avustralya'da çok meşhur bir at. Çünkü Avustralya süvari birliklerinin kurulması, teşkil edilmesi orada önemli bir konu. Onların tarihi için de çok önemli" dedi.

Çelik, Avustralya'da bronz bir heykeli bulunan 'Bill'in, Çanakkale Savaşları'nda görev alıp, adına mezar taşı dikilen tek süvari atı olarak tarihe geçtiğini de kaydetti.

'ÇANAKKALE SAVAŞLARI'NDA 2 DEFA YARALANIYOR'

Çelik, 'Bill'in savaştaki rolünü şöyle aktardı: "Özellikle 6 Ağustos Anafartalar çıkarmasından sonra bölgede yapılan savaşlar sırasında, Arıburnu ile Anafartalar arasında yapılan haberleşme çok zor oluyor. Çünkü Kayacık ağılı bölgesinde bulunan Türk birlikleri, atın süratle koştuğu sahil bölgesini ateş altında tutuyor. O nedenle de atların çok hızlı gitmesi gerekiyor. 'Bill', 2 defa yaralanıyor. Savaş bittikten sonra Anzaklar, buradaki hayvanların çoğunu götürmemek için öldürüyor. Fakat 'Bill', buradan tekrar Mısır'a geri gönderiliyor. Daha sonra Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasından sonra, İngilizlerin Suriye ve Filistin Komutanı General Allenby; 'Avustralya, Yeni Zelanda'dan bazı birliklerinin de Çanakkale harp sahalarına gönderilmelerini ve harp sahalarının temizlenmesi, mezarlıkların inşası gibi işlerde kullanılmaları için mezarlıklar komisyonunda yer almalarını talep ediyor. Bunun üzerine Avustralya ve Yeni Zelanda'dan 2 Süvari Alayı geliyor. Avustralya'nın da 7'nci Süvari Alayı'nda bulunan 'Bill' de bu alayla tekrar Çanakkale'ye geliyor. 'Bill' burada mezarlıkların inşaatında yük taşımak için kullanılıyor. Fakat 1924 yılında çalışmalar sırasında ölen 'Bill', İngiliz Milletler Topluluğu Savaş Mezarları Komisyonu'nun Arıburnu bölgesindeki bakım, onarım merkezinin bahçesine gömülmüş" diye konuştu.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Traktörler bu kez şenlik için sahada
Traktörler bu kez şenlik için sahada
Maltepe'de depo yangını
Maltepe'de depo yangını
Düzce Belediyesinden engelsiz yaşam pikniği
Düzce Belediyesinden engelsiz yaşam pikniği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Kazakistan İş Forumu Kapanış Toplantısında yaptığı konuşmada, "Kazakistan'la ekonomik ilişkilerimizin her geçen gün daha da ileriye gitmesinden bahtiyarız" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Kazakistan İş Forumu...
Samsun'da 19 yıl ve 9 yıl hapisle aranan 2 hükümlü yakalandı
Samsun'da 19 yıl ve 9 yıl hapisle aranan 2 hükümlü yakalandı
Rahatsızlanıp atından düşen ciritçiye, müsabakayı izleyen doktor müdahale etti
Rahatsızlanıp atından düşen ciritçiye, müsabakayı izleyen doktor müdahale etti

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi