• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Çapraz organ nakilleri sıra bekleyen hastalara umut oluyor
Sağlık
Yayınlanma: 02 Aralık 2023 - 16:05

Çapraz organ nakilleri sıra bekleyen hastalara umut oluyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi Müdürü Aydınlı: - "Merkezimiz çapraz nakillerde de çok başarılı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bekleyen hasta genişliği çok fazla olduğu için donör ve organ bekleyen hastaları eşleştirerek nakil yapıyoruz"

Sağlık
02 Aralık 2023 - 16:05
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çok sayıda hastanın organ nakli için başvurduğu Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, vericisiyle uyumlu olmadığı için bağış bekleyen karaciğer ve böbrek hastalarının çapraz nakillerle şifa bulması sağlanıyor.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi'nde farklı illerden gelen karaciğer, böbrek ve kalp hastalarına, canlı vericili ya da beyin ölümü gerçekleşen kişilerin bağışlanan organları naklediliyor.

Donörüyle (canlı verici) dokuları uyumlu çıkmayan ve kadavradan bağışı bekleme durumu olmayan hastalar da çapraz nakil havuzu sayesinde nakil şansı yakalıyor.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, yaptığı açıklamada, organ bağışı konusunda Sağlık Bakanlığının ciddi çalışmaları olduğunu söyledi.

Yeni çalışmalar sayesinde Türkiye'de de Avrupa ve ABD gibi organ bağışının daha fazla olabileceğini aktaran Aydınlı, "Canlı nakillerimizin biraz daha azalmasını istiyoruz. Beyin ölümü olan kişilerden yapılan bağışla organ nakli yapmak en büyük hedefimiz. Her durumda canlı vericileri de ameliyat ediyoruz az da olsa küçük riskler var. Bu riskleri bağışlanan organ bağışlarıyla kaldırmak lazım." diye konuştu.

- "e-Nabız üzerinden de bağış yapabilirsiniz"

Aydınlı, hastaların uzun yaşaması ve ameliyatların başarılı olmasının önemine dikkati çekerek, 40. yılını kutlayan merkezin bu konuda tecrübeli olduğunu bildirdi.

Merkezde farklı nakillerin başarılı şekilde yapılabildiğini anlatan Aydınlı, şunları kaydetti:

"Beyin ölümü teşhisi konulmuş kişi tıbben ölüdür. Bunların organ bağışının yapılması önemli. Buna yönelik 1980'lerde Diyanet'in fetvası var. Müslüman ülkeler arasında Türkiye ilk fetvayı veren ülkelerden. Dijital çağda yaşıyoruz, e-Nabız üzerinden de bağış yapabilirsiniz. Dünyada nadir nakillerin yapılabildiği bir merkeziz. Merkezimiz çapraz nakillerde de başarılı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bekleyen hasta genişliği çok fazla olduğu için donör ve organ bekleyen hastaları eşleştirerek nakil yapıyoruz. En az dört ameliyat aynı anda yapıldığı için büyük ekip gerektiriyor. Tecrübeli ekibe, güçlü altyapıya sahibiz."


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Son Haberler
Sivrihisar Belediye Başkan Yardımcısına saldıran zanlı tutuklandı
Sivrihisar Belediye Başkan Yardımcısına saldıran zanlı tutuklandı
Isparta'da sağanak etkili oldu
Isparta'da sağanak etkili oldu
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Çay içmeye geldiler, fren yerine gaza basınca gözlükçüye daldılar
Çay içmeye geldiler, fren yerine gaza basınca gözlükçüye daldılar
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı...
Milletvekili Kilerci'den yeni müjdeler
Milletvekili Kilerci'den yeni müjdeler

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi