• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Çiftçilerin yeni düşmanı istilacı 'güz tırtılı'
Çevre
Yayınlanma: 01 Kasım 2023 - 11:33

Çiftçilerin yeni düşmanı istilacı 'güz tırtılı'

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kahverengi kokarca gibi istilacı bir tür olan ve bitkilere zarar veren 'güz tırtılı' konusunda üreticileri uyardı.

Çevre
01 Kasım 2023 - 11:33
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kahverengi kokarca gibi istilacı bir tür olan ve bitkilere zarar veren 'güz tırtılı' konusunda üreticileri uyardı.

Polifag bir zararlı olan güz tırtılı (mısır yaprak kurdu, yıkım kurdu, çim kurdu, s. frugiperda) sırasıyla en fazla mısır, pirinç, sorgum, şeker kamışı, pamuk, soya, yer fıstığı, yonca, soğan, fasulye, tatlı patates, domates, patlıcan, biber, tütün, krizantem, karanfil ve sardunya ile besleniyor. Ayrıca turpgiller ve kabakgiller familyalarında da önemli bir zararlı olarak dikkat çekiyor. Kahverengi kokarca gibi istilacı bir tür olan güz tırtılı hakkında çiftçileri uyaran Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, mücadelenin önemine değindi.

"Yeni istilacı tür olarak güz tırtılı da gündemimize gelmiştir"

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Tarımda ürün kalitesini ve verimi etkileyen temel faktörlerden biri de zararlılar ve bunlarla mücadeledir. Her ne kadar kimyasal mücadeleyi fazla tercih etmesek de bazen bu zaruri olabilmektedir. Kahverengi kokarca konusundaki çalışmalarımız aktif bir şekilde devam ederken, yeni istilacı tür olarak güz tırtılı da gündemimize gelmiştir. Bir zararlının yaklaşık bin adet yumurta bıraktığını göz önünde bulundurarak, hızlı yayılabileceğini düşünmekte ve erken müdahale için çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız. Kültürel mücadele ile erken ekim veya erken olgunlaşan çeşitlerin ekilmesidir. Erken hasat ile süt olum dönemindeki yüksek güz tırtılı istilasından korunma sağlanabilir. Hasat sonrası derin toprak işleme yapılmalı ve kendi gelen mısır bitkileri yok edilmelidir. Kimyasal mücadelede ise aktif madde dozları ve ilaçlama süreleri önemli olup, bilinçsiz ve fazla ilaçlamadan kaçınmalı, gerekli görülen durumlar için il/ilçe müdürlüklerimize başvurulmalıdır. Tüm üreticilerimize hastalık ve zararlılardan ari bir üretim sezonu diliyorum" dedi.

"Bir dişi 500 km uçtuktan sonra bin yumurta bırakıyor"

Zararlı hakkında teknik bilgileri de veren Müdür Sağlam, "Erginler sıcak ve nemli akşamlarda aktiftirler. Yaşam döngüsü yazın yaklaşık 30 günde, ilkbahar ve sonbaharda 60 günde, kışın ise 80 ila 90 günde tamamlanır. Yumurtalarını yaprakların alt yüzeyine 100-300'lük küme halinde bırakır. Yumurta kümesi genellikle gri renkli keçe benzeri tüy, pul tabakası ile kaplıdır. Bir dişi yaklaşık bin adet yumurta bırakabilir. Yumurtalarını 500 km uçtuktan sonra bırakma eğilimindedir. Yumurtalarının büyük kısmını yaşamının ilk dört ila beş günü boyunca bırakır, ancak üç haftaya kadar bir miktar yumurtlama meydana gelir. Larvalarda uzunlamasına bant şeklinde şeritler bulunur. Genellikle yeşil olmakla birlikte kahverengimsi siyah renkli de olabilirler. Larva segmentlerinde verev lekeler bulunur. Olgun larvalar genellikle 35-40 mm uzunluğundadır. İleri dönem larvalarda başın üzerinde sarı renkte ters bir Y şekli ve dorsal kısmında sondan ikinci segmentte kare şeklinde 4 adet siyah nokta bulunur. İkinci ürün mısırın sert olum dönemine kadar sürveylerin devam etmesi gerekir. Larva yoğunluğu fazla olan alanlarda büyüme dönemindeki bitkilerin yapraklarını yemeleri ve büyüme merkezlerini kesmeleri sonucu bitkiler kurumakta ve dolayısıyla önemli oranda zarar meydana gelmektedir. Süt olum döneminde beslenmesi ile de seyrek daneli mısır meydana gelmektedir. Larva evresinin süresi yazın yaklaşık 14 gün, serin havalarda ise 30 gün kadardır. İstilacı bir tür olan S. frugiperda'nın larva yoğunluğuna bağlı olarak zarar oranı değişmektedir" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Direğe konan 5 leylekten 3'ü elektrik akımına kapılarak telef oldu
Direğe konan 5 leylekten 3'ü elektrik akımına kapılarak telef oldu
Erzurum'da 10 dakikalık yağış trafiği felç etti
Erzurum'da 10 dakikalık yağış trafiği felç etti
Orman yangınlarına ilişkin soruşturmalarda 9 kişi tutuklandı
Orman yangınlarına ilişkin soruşturmalarda 9 kişi tutuklandı
Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangını kontrol altına alındı
Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangını kontrol altına alındı
Son Haberler
Yalçın Koşukavak: "Hızlı bir şekilde bu lige adapte olmamız lazım"
Yalçın Koşukavak: "Hızlı bir şekilde bu lige adapte olmamız...
"Malatya Gastronomi Merkezi" hizmete açıldı
"Malatya Gastronomi Merkezi" hizmete açıldı
Küçükçekmece'de bina boşluğuna düşen kadın ağır yaralandı
Küçükçekmece'de bina boşluğuna düşen kadın ağır yaralandı
Bursa'da drift atan sürücüye ceza yağdı
Bursa'da drift atan sürücüye ceza yağdı
Van'da düzenlenen 12. Su Sporları Festivali coşkuyla sona erdi
Van'da düzenlenen 12. Su Sporları Festivali coşkuyla sona erdi
Hayırsever desteğiyle yenilenen laboratuvar hizmete açıldı
Hayırsever desteğiyle yenilenen laboratuvar hizmete açıldı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi