Ocak ayında yapılacak seçimlerde Tayvan'ın cumhurbaşkanı olmaya aday olan Lai , Cuma günü Amerika Birleşik Devletleri'nden döndü. ABD'deyken ise konuşmalar yaptı.
Çin, ada hükümetinin güçlü itirazlarına rağmen, demokratik olarak yönetilen Tayvan'ı kendi bölgesi olarak görüyor. Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı, yaptığı kısa açıklamada, ada çevresinde ortak deniz ve hava muharebe hazırlık devriyeleri yürüttüğünü bildirdi.
Tayvan savunma bakanlığı, Cumartesi sabahından itibaren ada çevresinde tatbikatlara katılan 42 Çin uçağı ve sekiz gemi tespit ettiğini ve cevaben gemi ve uçak konuşlandırdığını söyledi.
Bakanlığın açıklamasında, yirmi altı Çin uçağının 100 km (60 mil) genişliğindeki Tayvan Boğazı'nın onlarca yıl boyunca iki ordu arasında resmi olmayan bir bariyer görevi görülen orta hattını veya hattın her iki ucunun ötesindeki alanları geçtiğini bildirildi.
Açıklamada, "Bu, Tayvan'ın bağımsızlığını kışkırtmak için dış güçlerle işbirliği yapan ayrılıkçı güçlere karşı ciddi bir uyarıdır" denildi.
Reuters
Dünya
Yayınlanma: 19 Ağustos 2023 - 15:22
Çin'den Tayvan'a tepki tatbikatları! Tayvan Başkan yardımcısının ABD ziyareti sonrası kritik hamle
Çin , Başkan Yardımcısı William Lai'nin ABD'ye yaptığı ziyarete tepki olarak ayrılıkçı güçlere "ciddi bir uyarı" olarak Cumartesi günü Tayvan çevresinde askeri tatbikatlara başladı ve Taipei'den kınama aldı.
Dünya
19 Ağustos 2023 - 15:22
İlginizi Çekebilir