• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Çin'den Trans-Himalaya Forumu'nda "toprak bütünlüğüne saygı" çağrısı
Genel
Yayınlanma: 05 Ekim 2023 - 19:24

Çin'den Trans-Himalaya Forumu'nda "toprak bütünlüğüne saygı" çağrısı

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde, Hindistan ile ihtilaflı sınır bölgesinin 160 kilometre yakınındaki Nyingçi şehrinde düzenlenen foruma Hindistan'dan katılımcı olmaması dikkati çekti

Genel
05 Ekim 2023 - 19:24
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin ile sınır ihtilafı olan Hindistan'ın katılmadığı Trans-Himalaya Forumu'nda bölge ülkelerine "toprak bütünlüğüne saygı" ve işbirliği çağrısı yaptı.

Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nin Nyingçi şehrinde düzenlenen foruma, aralarında Pakistan, Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Moğolistan ve Afganistan'ın olduğu 10'dan fazla ülkeden temsilciler katıldı.

Bakan Vang, forumda yaptığı konuşmada, bölgede istikrar, refah ve sürdürülebilir kalkınma için ülkelerin birbirlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini vurgulayarak, "Temel çıkarları ilgilendiren konularda birbirimize destek olmalı, farklılıklarımızı diyalog ve istişare ile çözmekte ısrar ederek Himalayalar çevresinde bir aile birliği inşa etmeliyiz." dedi.

Himalayalar'daki doğal kaynakların korunması için bölge ülkeleri arasında yeşil kalkınma alanında işbirliğinin geliştirilmesinin gereğine işaret eden Vang, geçmişte Hindistan, Pakistan, Sri Lanka ve Nepal ile yapılan çevre anlaşmalarını, Çin ile Nepal arasında geçen hafta imzalanan düşük-karbon işbirliği mutabakatını örnek gösterdi.

Vang, Çin'in Myanmar'da Güneydoğu Asya Biyo-Çeşitlilik Araştırma Merkezi ve Moğolistan'da Çölleşmenin Önlenmesi ve Kontrolü İşbirliği Merkezi kurarak bu alanlarda profesyonellerin yetişmesine katkı sağlayacağını bildirdi.

Kuşak ve Yol Girişimi kapsamındaki altyapı projeleriyle ülkeler arasındaki bağlantıların ve bölgesel entegrasyonun artırılması çağrısında bulunan Vang, demir yolları, kara yolları, hava alanları, elektrik ve iletişim şebekeleri kurulmasının teşvik edilmesi, sınır aşırı ulaşımın kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

- Hindistan'ın yokluğu dikkati çekti

Trans-Himalaya Forumu, Çin'in sınır anlaşmazlığı olduğu Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletine 160 kilometre yakınında bir şehirde düzenlendi.

Hindistan'ın yokluğu Himalayalar bölgesinde sınır meselesinin iki büyük ülke arasında yarattığı gerilime işaret ediyor.

Yeni Delhi yönetimi, daha önce, 2018 ve 2019'da düzenlenen forumlara da temsilci göndermemişti.

Anlaşmazlık, Çin'in Hangcou şehrinde 23 Eylül'de başlayan 19. Asya Oyunları'na katılacak Hindistan Wushu Milli Takımı sporcularından 3'ünün, ihtilaflı Arunaçal Pradeş eyaletinden oldukları için akredite olamamasıyla gündeme gelmişti.

Pekin yönetimi eyaleti Hindistan toprağı saymadığından, Çinli yetkililer Hint sporcuların vizelerini pasaportlarına yapıştırmak yerine ayrı bir kağıda zımbalayarak verdiği için sporcular ülkeye girmeyi reddetmişti.

- Çin bölgeyi topraklarının parçası görüyor

Çin, bölgeyi Tibet Özerk Bölgesi'nin parçası olarak gördüğünden buradan gelen Hint vatandaşlarına vize ve seyahat izni verirken bu yönteme başvuruyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, akreditasyon sorunuyla ilgili sorulan soruya verdiği yanıtta, "Arunaçal" diye bir yeri tanımadıklarını belirterek, "Zangnan" olarak adlandırdığı bölgenin, Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunmuştu.

Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, uzun zamandır iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksay-Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, 1962'de iki ülke arasında savaşa yol açan sınır ihtilafını uzun yıllardır çözemezken, ateşkes halinin hüküm sürdüğü sınırda zaman zaman gerginlik tırmanıyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Kilis'te "Engel Tanımayan Empati Atölyesi" etkinliği düzenlendi
Kilis'te "Engel Tanımayan Empati Atölyesi" etkinliği...
AFAD'dan itfaiye personeline eğitim
AFAD'dan itfaiye personeline eğitim
Velilere dijital çağ ve çocuk gelişimi semineri
Velilere dijital çağ ve çocuk gelişimi semineri
Şanlıurfa'da enerji ve teknoloji festivali başladı
Şanlıurfa'da enerji ve teknoloji festivali başladı
Akkim, Chemspec Europe 2026'da kimyasal çözümlerini sergiledi
Akkim, Chemspec Europe 2026'da kimyasal çözümlerini sergiledi
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 2071 vurgusu
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 2071 vurgusu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi