• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Çin ve Kamboçya liderlerinden "işbirliğini çok yönlü derinleştirme" mesajı
Genel
Yayınlanma: 11 Şubat 2023 - 18:57

Çin ve Kamboçya liderlerinden "işbirliğini çok yönlü derinleştirme" mesajı

Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in Pekin ziyaretinde iki ülke arasında çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesi mesajları verildi

Genel
11 Şubat 2023 - 18:57
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in Pekin ziyaretinde iki ülke arasında çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesi mesajları verildi.

Başbakan Hun, bugün sona eren üç günlük ziyaretinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Kıçiang ile görüştü.

Şi, görüşmede, Hun'un en son Şubat 2020'de Çin'in Kovid-19 salgının etkilerini hissetmeye başladığı bir dönemde Pekin'i ziyaret ettiğini hatırlatarak, üç yıl sonra buluşmaktan mutlu olduğu dile getirdi.

Çin ile Kamboçya'nın stratejik iletişimi derinleştirmesi ve idari tecrübelerini paylaşmasını umduğunu ifade eden Şi, sınai kalkınmaya, tarımsal üretimde işbirliğine ve sınır aşan suçlara karşı ortak mücadeleye öncelik verilmesi gerektiği vurguladı.

Şi, daha fazla Çin şirketini Kamboçya'da yatırım yapamaya teşvik edeceklerini, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında, Tayland Körfezi kıyısındaki Sihanoukville Özel Ekonomik Bölgesi'nin ve ulaştırma altyapısı projelerinin geliştirilmesini destekleyeceklerini belirtti.

İki ülke arasında doğrudan uçuşların sürdürülmesine ve arttırılmasına öncelik vereceklerini ifade eden Şi, turizm alanında işbirliğini teşvik etmeyi istediklerini kaydetti.

- "Hegemonya hamleleri"

Şi, kalkınma hakkının az sayıda ülkeye özel bir ayrıcalık olmadığını vurgulayarak, ideolojik cepheleşme yaratmanın, ticareti ve teknoloji alışverişini siyasallaştırarak silah olarak kullanmanın ve ekonomik bağları zorla kopararak ülkeleri çevrelemenin, "hegemonya hamleleri" olduğunu söyledi.

Çin Devlet Başkanı'nın sözleri, en son "casus balonu" krizi nedeniyle ilişkilerinde gerilimlerin arttığı ABD'ye yönelik eleştiri olarak yorumlandı.

Pekin yönetiminin, Kamboçya'nın kendi koşullarına uygun kalkınma yöntemini seçmesini desteklediğinin altını çizen Şi, "Çin, Kamboçya'nın ulusal egemenliğini ve güvenliğini korumasını, kendi iç politika programlarını, ekonomik ve sosyal kalkınmasını istikrarlı şekilde geliştirmesini desteklemekte, dış güçlerin Kamboçya'nın iç işlerine karışmasına kararlılıkla karşı çıkmaktadır." dedi.

Başbakan Hun da, Şi'ye Kamboçya'nın kendi kalkınma yolunu çizmesini desteklediği, Kovid-19 ile mücadele ve diğer sorunlardaki yardımları için teşekkür etti.

Hun ile Çinli mevkidaşı Li Kıçiang'ın görüşmesinde ise iki ülke arasında 12 işbirliği anlaşması imzalandı.

Çin ile Güneydoğu Asya komşusu Kamboçya arasındaki ticaret hacmi, 2022'de önceki yıla göre yüzde 17,5 artarak, 16 milyar dolara ulaşmıştı. Pekin, son 11 yıldır Kamboçya'nın en büyük ticari partneri konumunda bulunuyor.



Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Başkan Hallaç: "Engelli Kardeşlerimizin Her Zaman Yanındayız"
Başkan Hallaç: "Engelli Kardeşlerimizin Her Zaman Yanındayız"
Uluslararası Damla Gönüllülerine yangın eğitimi verildi
Uluslararası Damla Gönüllülerine yangın eğitimi verildi
BBP Genel Başkanı Destici: "En çok üzerinde durduğum konulardan birisi bu sahipsiz saldırgan sokak köpekleri"
BBP Genel Başkanı Destici: "En çok üzerinde durduğum konulardan...
YÖK: Bahar döneminin uzaktan öğretimle tamamlanmasına karar verilmiştir
YÖK: Bahar döneminin uzaktan öğretimle tamamlanmasına karar verilmiştir

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi