• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Çinli generale göre, Austin'in Pekin'deki Şiangşan Forumu'na katılmaması "kaçırılmış fırsat"
Genel
Yayınlanma: 31 Ekim 2023 - 23:14

Çinli generale göre, Austin'in Pekin'deki Şiangşan Forumu'na katılmaması "kaçırılmış fırsat"

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (ÇHKO) üst düzey isimlerinden Korgeneral Hı Ley, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Pekin'de düzenlenen 10

Genel
31 Ekim 2023 - 23:14
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çin Halk Kurtuluş Ordusunun (ÇHKO) üst düzey isimlerinden Korgeneral Hı Ley, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Pekin'de düzenlenen 10. Şiangşan Forumu'na davet edildiği halde katılmamasını, "kaçırılmış fırsat" olarak değerlendirdi.

South China Morning Post gazetesine konuşan Çinli askeri yetkili, Austin'in foruma katılmasının iki ülke arasında uzun süredir kopuk olan üst düzey askeri iletişime olanak sağlayabileceğini belirtti.

Eski ÇHKO Askeri Bilimler Akademisinin Başkan Yardımcısı olan Hı, "(Austin) gerçekten üst düzey yetkililerle görüşmek mi istiyor? Samimi olarak temas kurmak istese buraya gelebilirdi." ifadesini kullandı.

Hı, Austin'in, Pekin'i ziyaret etmesi halinde kesinlikle Savunma Bakanı'ndan daha kıdemli isimlerle görüşebileceğini, hatta Devlet Başkanı Şi Cinping'in Austin'i kabul edebileceğini ileri sürdü.

- Askeri diyaloğun kopuşu

ABD ile Çin arasındaki askeri diyalog, ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'de Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tavyan'ı ziyaret etmesinin ardından kesilmişti.

Öte yandan şubatta Çin'e ait yüksek irtifa balonunun ABD hava sahasına girmesinin yol açtığı krizde Austin'in Çinli muhataplarıyla görüşme taleplerinin geri çevrildiği öne sürülmüştü.

ABD'li askeri yetkililer, iletişim kanallarının yeniden açılmasına yönelik girişimlerinin Çin tarafından reddedildiğinden yakınmıştı.

Austin'in, esk Çin Savunma Bakanı Li Şangfu'nun bu yıl martta göreve başlamasının ardından yaptığı görüşme talepleri geri çevrilmiş, iki bakan arasında haziranda Singapur'da düzenlenen Shangri-La Diyaloğu'nda yapılması beklenen yüz yüze görüşme, Çin tarafının reddetmesi nedeniyle yapılamamıştı.

Eski Bakan Li, bilinmeyen sebeple uzun süre kamuya açık etkinliklerde yer almamasının ardından 24 Ekim'de görevden alınmıştı. Li'nin yerine halen yeni atama yapılmış değil.

- Savunma Bakanlığı makamı boşta

Çin'de savunma askeri diplomasinin yürütülmesinden sorumlu bulunuyor. Bakanın yokluğunda bu yılki forumda temsil görevini, ondan daha kıdemli olan, Merkezi Askeri Komisyon Başkan Yardımcısı statüsündeki General Cang Youşia ile General Hı Veydong üstlenmişti.

Çin'in ev sahipliğindeki 10. Şiangşan Savunma Forumu, 29-31 Ekim tarihlerinde başkent Pekin'de düzenlenmişti.

Pekin yönetimi, yıllık toplantıyı, Asya-Pasifik bölgesinin önde gelen güvenlik forumu Shangri-La Diyaloğu'na alternatif, "Küresel Güney" olarak adlandırılan, gelişmekte olan ülkelerin güvenlikteki rolünün odakta olduğu bir tartışma platformu olarak konumlandırıyor.

Forum, en son 2019'da Pekin'de yapılmış, 2022’de ise çevrim içi seminer olarak düzenlenmişti.

Bu yılki foruma Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu katılırken ABD Savunma Bakanı Austin, davet edilmesine rağmen katılmamıştı.

Forumda ABD'yi, Savunma Bakanlığının Çin, Tayvan ve Moğolistan'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Xanthi Carras başkanlığındaki heyet temsil etmişti.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Tekirdağ'da suya yüzde 50 indirim müjdesi
Tekirdağ'da suya yüzde 50 indirim müjdesi
Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırısında ölü sayısı 8'e yükseldi
Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırısında ölü sayısı 8'e...
Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü davasında ara karar: 4 sanığın tahliyesine karar verildi
Aziz İhsan Aktaş Suç Örgütü davasında ara karar: 4 sanığın tahliyesine...
BARÜ'de Filistin'in dünü, bugünü ve yarını anlatıldı
BARÜ'de Filistin'in dünü, bugünü ve yarını anlatıldı
BARÜ, Türkiye'nin Sosyal Bilimler Festivali "Sosyalfest"te yerini aldı
BARÜ, Türkiye'nin Sosyal Bilimler Festivali "Sosyalfest"te...
Dünya Müslüman Alimler Birliği’nden "Gazze'yi soykırımdan kurtarın" çağrısı
Dünya Müslüman Alimler Birliği’nden "Gazze'yi soykırımdan kurtarın" çağrısı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi