• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Çinli üst düzey diplomat Vang, balon krizi nedeniyle Blinken'a Çin'in tepkisini aktardı
Genel
Yayınlanma: 19 Şubat 2023 - 06:48

Çinli üst düzey diplomat Vang, balon krizi nedeniyle Blinken'a Çin'in tepkisini aktardı

Çin'in en kıdemli diplomatı, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi'nin, ABD Başkanı Anthony Blinken'a "balon krizi" nedeniyle ülkesinin tepkisini dile getirdiği bildirildi

Genel
19 Şubat 2023 - 06:48
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çin'in en kıdemli diplomatı, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi'nin, ABD Başkanı Anthony Blinken'a "balon krizi" nedeniyle ülkesinin tepkisini dile getirdiği bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Vang ve Blinken, "ABD tarafının isteğiyle" Almanya'da düzenlenen 59. Münih Güvenlik Konferansı'nın marjında "gayriresmi" görüşme gerçekleştirdi.

Vang, görüşmede Blinken'a "Çin'in ABD'nin balon olayındaki tutumunu protesto ettiğini" belirterek, Washington yönetimine "izlediği tutumu değiştirmesi, gücün kötüye kullanılmasının ABD-Çin ilişkilerine verdiği zararla yüzleşmesi ve onu telafi etmesi" çağrısında bulundu.

Blinken ile Vang'ın görüşmesi, ABD'nin 4 Şubat'ta hava sahasına giren Çin'e ait yüksek irtifa balonunu vurarak düşürmesi nedeniyle yaşanan krizin ardından tarafların ilk üst düzey yüz yüze teması oldu.

Görüşmeye ilişkin ABD tarafından yapılan açıklamada ise Blinken'ın muhatabına, "balonun hava sahasına girmesinin ABD'nin egemenliğinin ve uluslararası hukukun kabul edilemez bir ihlali olduğunu" ve "bu sorumsuz eylemin bir daha asla gerçekleşmemesi gerektiğini" vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Dışişleri Bakanı (Blinken), ABD'nin egemenliğinin ihlal edilmesine hiçbir şekilde kayıtsız kalmayacağını, (bu olayla) Çin'in 5 kıtada 40'tan fazla ülkenin hava sahasına giren yüksek irtifa balonlarıyla yürüttüğü gözetleme programının dünyaya ifşa edildiğini açıkça belirtti." ifadesine yer verildi.

- "ABD'nin tavrı absürt ve gülünçtü"

Çinli üst düzey diplomat Vang, dün konferansın "Çin'in dünyadaki yeri" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, ABD'nin balon krizindeki tavrını "absürt ve gülünç" olarak niteleyerek eleştirmişti.

ABD'nin Çin'e ait yüksek irtifa balonunu vurarak düşürmesinin, uluslararası teamüllerin, sivil havacılık kurallarının ihlali ve gücün kötü kullanımının örneği olduğunu savunan Vang, "ABD, bir balonu gelişmiş savaş jetlerinin füzeleriyle vurarak düşürmeyi tercih etti. Bu, oldukça absürt ve gülünç bir tavırdı. Dünyanın her ülkesinde bu türden balonlar var, her birini vurup düşürecek misiniz? Bu tavır, ABD’nin gücünü göstermiyor, bilakis tersine işaret ediyor." ifadelerini kullanmıştı.


Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
The AI Awards 2026'nın kazananı Quick Sigorta oldu
The AI Awards 2026'nın kazananı Quick Sigorta oldu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Yaklaşık 2,5 yılda bir yıl yaşlanan bir nüfusla karşı karşıyayız"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Yaklaşık 2,5 yılda bir...
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
Küresel Sumud Kara Filosu, Gazze için yarın yola çıkıyor
Küresel Sumud Kara Filosu, Gazze için yarın yola çıkıyor
Simav'da traktör takla attı: 1 ölü, 1 yaralı
Simav'da traktör takla attı: 1 ölü, 1 yaralı
Manisa'da iki otomobil kazaya karıştı: 4 yaralı
Manisa'da iki otomobil kazaya karıştı: 4 yaralı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi