• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Çoban aşı 'Teleme'nin tarifi Homeros'un 2 bin 750 yıllık İlyada Destanı'nda çıktı
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 28 Ağustos 2024 - 12:44
Güncelleme: 28 Ağustos 2024 - 12:46

Çoban aşı 'Teleme'nin tarifi Homeros'un 2 bin 750 yıllık İlyada Destanı'nda çıktı

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırlarında bulunan ve 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Truva Ören Yeri'nde, Troya Savaşlarından bahseden Homeros'un 2 bin 750 yıllık İlyada Destanı'nda günümüzde çoban aşı olarak geçen 'Teleme'nin tarifi çıktı. Homeros'un İlyada Destanı'nda, çoban aşı 'Teleme'nin tarifinde 'Ak sütle incir özü karıştırılır da hani, çarçabuk koyulaşıverir sulu süt, mayalanı verir göz önünde"

Kültür-Sanat
28 Ağustos 2024 - 12:44
Güncelleme: 28 Ağustos 2024 - 12:46
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırlarında bulunan ve 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Truva Ören Yeri'nde, Troya Savaşlarından bahseden Homeros'un 2 bin 750 yıllık İlyada Destanı'nda günümüzde çoban aşı olarak geçen 'Teleme'nin tarifi çıktı. Homeros'un İlyada Destanı'nda, çoban aşı 'Teleme'nin tarifinde 'Ak sütle incir özü karıştırılır da hani, çarçabuk koyulaşıverir sulu süt, mayalanı verir göz önünde" ifadeleri yer alıyor.

Çanakkale'de 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri'nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müze Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma sonucu, merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırlarında bulunan ve 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Truva Ören Yeri'nde yaşanan ve 10 yıl süren Troya Savaşları'nı bahseden Homeros'un 2 bin 750 yıllık İlyada Destanı'nda günümüzde çoban aşı olarak geçen 'Teleme'nin tarifi çıktı.

Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Troya Müzesinde keçi sütü ve incir sütünden yapılan 'Teleme'yi uygulamalı olarak yaptı. Yaklaşık 5 dakika içinde keçi sütü ile incir sütünün ve incir yaprağının karışımı sonucu yoğurt kıvamında ortaya çıkan 'Teleme'nin 2 bin 750 yıl önce Troya Savaşları'nı anlatan Homeros'un İlyada Destanı'nda yer aldığını belirten Müdür Rıdvan Gölcük, "Geçtiğimiz haftalarda Homeros'un İlyada'sında Gastronomiye ilişkin neler bulabiliriz. Bu doğrultuda bir çalışmaya başlamıştık. Çalışma sırasında aslında hiç beklemediğimiz bir keşif yaşadık. Keşif şuydu, İlyada'da savaş tanrısı Ares yaralanıyor ve yarasının ne kadar hızlı iyileştiğini göstermek için Homeros bir örnek veriyor. Diyor ki, 'Ak süte incirin sütünü damlatırsın ya, karıştırırsın ya hani ve çabucak göz önünde mayalanı verir hemen' ve bunu gördüğümüzde incirin sütüyle süt mayalanır mı, bu gerçekleşebilir mi. Açıkçası çok şaşırdık bu satırları okuduğumuzda ve hemen bir araştırmaya girdik. Daha sonrasında şunu gördük. Anadolu'da özellikle yörükler arasında Adana, Hatay, Mersin civarlarında yeni sağılmış keçi sütüne incirin sütü damlatıldığında neredeyse 5-6 dakika içerisinde bir mayalanma olduğu ve yapısal olarak yoğurda benzeyen ortaya bir ürün çıktı. Bu ürüne de 'Teleme' adı verildiğini gördük ve Homeros'un aslında bahsettiği şeyin bugün Anadolu'da çoban aşı ya da teleme olarak bilinen ürünün tarifi olduğunu gördük ve hemen bunu denemeye başladık. Keçi sütü aldık. Keçi sütüne incir sütü damlatarak ya da incirin dalıyla karıştırarak mayalanıp, mayalanmadığını görmeye çalıştık ve neredeyse sadece 5 dakika içerisinde bir mayalanma gerçekleşti. Yani Homeros destanında bahsedilen 2750 yıllık tarifle bir teleme yaptık. Anadolu'daki telemenin tarifinin Homeros'ta yer aldığı yani bu 2700 yıllık metinde yer aldığı bugüne kadar bilinmiyordu. Dolayısıyla bu ilk yeni bir keşif oldu. Araştırmalar sonunda şunu gördük. İncirin sütü aslında bir nevi bir lateks ve fisin denilen bir madde ve keçi sütünü kestiren şey tam da bu maddenin kendisi. Yani dolayısıyla bugüne kadar bu arada 'teleme' ya da Homeros'taki bu tarif batıda hiç bilinmiyor. Yani incirin sütüyle keçi sütünün mayalanabileceği hiç bilinmiyorken, Homeros Destanında yer alan bu 'Teleme'nin neredeyse 3 bin yıldır devam ediyor olması, Homeros metninin Anadolu ile nasıl kuvvetli bir bağı olduğunu gösteriyor" dedi.

İnek sütüyle bu telemenin yapılmadığını da kaydeden Gölcük, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir yandan da şuna baktık, bu sadece keçi sütüyle yapılabiliyor, yani inek sütüyle örnekse bu yapılamıyor. Çanakkale'deki savaşta Homeros destanında bundan bahsederken, Bu bölgede Troya'da ne kadar keçi vardı. Kazı sonuçları bize şunu gösteriyor. Örneğin Troya-1 yerleşmesinden itibaren çıkan hayvan buluntularının yüzde 50'sinden fazlası keçiye ait. Yani Troya'da en fazla bulunan hayvan keçi ya da Gökçeada'da hayvan buluntularının yüzde 75'i keçi seviyesinde. Dolayısıyla bu bölge keçiyi çok iyi tanıyor. Keçi sütünü çok iyi tanıyor. Belki de Anadolu'da telemenin ilk yapıldığı yerlerden birisi Çanakkale. Şimdiki amacımız Homeros'un bu tarifini Anadolu gastronomisinde iyice tanıtmak ve belki de restoranlarda çünkü bu sihir gibi bir şey süte, incir sütü karıştırılarak beş dakika içerisinde sadece bir mayalama elde etmek bir bakıma sihir gibi. Homeros'un bu tarifini yani kahramanların yediği bu teleme tarifini Anadolu gastronomisiyle, Türk gastronomisiyle tanıştırmak istiyoruz."


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
"Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı
"Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Akyazı'da 5 bin öğrenci tiyatro ile buluşuyor
Akyazı'da 5 bin öğrenci tiyatro ile buluşuyor
Son Haberler
Yemen hükümeti ile Husiler, bin 600'den fazla esirin serbest bırakılması için mutabakata vardı
Yemen hükümeti ile Husiler, bin 600'den fazla esirin serbest bırakılması...
Pülümür'de şimşekler geceyi aydınlattı
Pülümür'de şimşekler geceyi aydınlattı
Tarım işçilerini taşıyan minibüs tıra çarptı: 12 yaralı
Tarım işçilerini taşıyan minibüs tıra çarptı: 12 yaralı
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli tutuklandı
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli tutuklandı
Muş İl Özel İdaresi araç filosunu güçlendirdi
Muş İl Özel İdaresi araç filosunu güçlendirdi
Tümgeneral Selçuk Yıldırım açıkladı: "Çember daraldı, Narin her an bulunabilir"
Tümgeneral Selçuk Yıldırım açıkladı: "Çember daraldı, Narin her an bulunabilir"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi