• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Çocuklar hem oyun oynayacak hem de deprem konusunda bilinçlenecek
Eğitim
Yayınlanma: 22 Nisan 2024 - 09:42
Güncelleme: 22 Nisan 2024 - 09:45

Çocuklar hem oyun oynayacak hem de deprem konusunda bilinçlenecek

İzmir'de ortaokul öğrencileri, depreme karşı bilinç oluşturmak amacıyla yazdıkları kod ile dijital ortamda oyun tasarladı. Tasarladıkları oyunlarla Türkiye'de düzenlenen turnuvada birinci olan öğrenciler, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) gerçekleştirilecek olan Dünya Problem Çözme Turnuvasına katılma hakkı elde ederek Türkiye'yi temsil edecek.

Eğitim
22 Nisan 2024 - 09:42
Güncelleme: 22 Nisan 2024 - 09:45
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çocuklar hem oyun oynayacak hem de deprem konusunda bilinçlenecek
İzmir'de ortaokul öğrencileri, depreme karşı bilinç oluşturmak amacıyla yazdıkları kod ile dijital ortamda oyun tasarladı. Tasarladıkları oyunlarla Türkiye'de düzenlenen turnuvada birinci olan öğrenciler, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) gerçekleştirilecek olan Dünya Problem Çözme Turnuvasına katılma hakkı elde ederek Türkiye'yi temsil edecek.

İzmir'in Urla ilçesinde bir kolejde okuyan ortaokul öğrencileri, yakın zamanda yaşanan ve yıkıcı etkiye sebep olan depremler sonrasında örnek bir projeye imza attı. Proje kapsamında öğrenciler, kendi yazdıkları kodlar doğrultusunda, depremde doğru davranışların sergilenmesinin önemli olduğu düşüncesiyle dijital ortamda bir oyun geliştirdi. Oyunlar ile özellikle küçük yaştaki çocukların deprem konusunda bilinçlenmesinin amaçlandığı proje, Nisan ayında Kuşadası'nda düzenlenen ulusal turnuvasında 'Toplumsal Problemleri Çözme (CmPS)' kategorisinde birinci oldu. Yaptıkları derece ile ABD'de düzenlenecek Dünya Problem Çözme Turnuvasına katılmaya hak kazanan öğrenciler, şimdi ise Türkiye'yi dünyada temsil etmeye hazırlanıyor.

Kendileri minik projeleri büyük

Projeye dair bilgiler aktaran, Gelecek Problemleri Kulübü (FPS) Koçu ve Dr. Psikolojik Danışman Ezgi Denizel Güven, deprem konusunda yapı stokunu depreme uygun hale getirmek kadar davranış biçimlerini de depremle yaşamaya adapte etmek gerektiğini vurguladı. Okullarında bulunan 'Gelecek Problemleri Kulübü'ne, 5'ten 7. sınıfa kadar gönüllü öğrencilerin katıldığını ve yerel ya da küresel problemleri çözmeye yönelik çeşitli fikirlerle eyleme geçtiklerini aktaran Güven, şunları kaydetti:

"Depremle ilgili doğru davranışları nasıl kazandırabiliriz diye düşündük. Farklı çözüm yolları araştırdık. Bunların içinden en cazip gelen çözüm dijital oyunlar hazırlamaktı. Çünkü hedef grup olarak seçtiğimiz 9-15 yaş arası çocuklar zamanlarının çoğunu ekran karşısında özellikle de dijital platformlarda geçiriyor. Bu nedenle ekibimizde kodlama bilen öğrencilerimizden; Jerfi Dündar ve Eymen Durkaya, bir oyun tasarım platformu üzerinden arkadaşlarına depremden önce, deprem anında ve sonrasında doğru davranışları sergilerlerse hayatta kalacakları iki farklı simülasyon oyunu tasarladı."

Öğrencilerin bir kısmı kod ile oyun tasarladı, bir kısmı sosyal medya hesabını yönetti

Öğrencilerinin proje aşamasında yaptığı çalışmalardan bahseden Güven, "Mehmet Deniz Son, Berra İpek Güngör, Çınar Pektaş, Emre Evren ve Poyraz Mavi Öztürk de web 2 araçlarını kullanarak oyunlar tasarladı. Defne Akarsu web sitesi için içerikler oluşturdu, Arjen Arslan projenin duyurulması ve tanıtımı için görüşmeler yaptı, Nil Bade Yılmaz ve Aslı Su Özbay da sosyal medyamızı yönetti" ifadelerine yer verdi.

Depreme karşı bilinçlendirdi

Öğrencilerin dijital oyunları arkadaşlarına oynatmadan önce ön test yaparak deprem bilinç düzeyini tespit ettiklerini söyleyen Güven, özellikle deprem çantası hazırlama, deprem planı ve ev içi deprem tatbikatı yapma, eşyaları uygun şekilde konumlandırma ve monte etme, toplanma alanını bilme gibi konularında eksikler olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Sözlerini sürdüren Güven, "Dijital oyunlar, bilgilendirici içerikler ve sunumlar sonrasında yaptığımız son testte özellikle deprem sonrası toplanma alanı, deprem çantası hazırlama ve deprem sırasında güvenli alanlarda korunma konularında bilgi düzeyinde bir artışın oluştuğuna, okulumuzdaki deprem tatbikatında ise doğru davranışların sergilendiğine şahit olduk" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
OMÜ İletişim Fakültesi'nden Sırbistan çıkarması
OMÜ İletişim Fakültesi'nden Sırbistan çıkarması
MCBÜ'de "Engelsiz Üniversite" vurgusu
MCBÜ'de "Engelsiz Üniversite" vurgusu
Üniversite ve sanayi, "vizyon" için buluştu
Üniversite ve sanayi, "vizyon" için buluştu
Narman Meslek Yüksekokulu'nda mezuniyet coşkusu
Narman Meslek Yüksekokulu'nda mezuniyet coşkusu
Son Haberler
Thorsten Fink: "Şimdiye kadar aldığımız en önemli galibiyet Galatasaray maçıydı"
Thorsten Fink: "Şimdiye kadar aldığımız en önemli galibiyet...
"Aldatma" iddiasıyla eşi Kıymet'i öldüren sanığa 22 yıl hapis
"Aldatma" iddiasıyla eşi Kıymet'i öldüren sanığa...
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
CHP Genel Başkanı Özel, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Kazakistan İş Forumu kapanışında konuştu:"Hazar Geçişli Orta Koridor'un ihyası için çalışıyoruz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-Kazakistan İş Forumu kapanışında...
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Otomobil uçurumdan yuvarlandı: 1 ölü
Otomobil uçurumdan yuvarlandı: 1 ölü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi