• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Cohen-Menguş görüşmesinin duyurulması İsrail Dışişleri ile Mossad arasında krize yol açtı
Genel
Yayınlanma: 28 Ağustos 2023 - 23:48

Cohen-Menguş görüşmesinin duyurulması İsrail Dışişleri ile Mossad arasında krize yol açtı

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu: - "Mossad ile İsrail Dışişleri Bakanlığı arasında, Cohen-Menguş görüşmesi konusunda ve İsrail'in diplomatik ilişkisi bulunmayan ülkelerle hassas ilişkileriyle ilgili her konuda ciddi bir gerginlik ve karşılıklı suçlamalar var"

Genel
28 Ağustos 2023 - 23:48
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile Libya'da görevden alınan Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un görüşmesinin duyurulmasının, İsrail Dışişleri Bakanlığı ile dış istihbarat teşkilatı Mossad arasında ciddi bir gerginliğe yol açtığı bildirildi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun (KAN) haberinde, Cohen-Menguş görüşmesinin duyurulmasının, Libya dosyasında çalışan Mossad’ın gizli kadrosuna ciddi bir şekilde zarar verdiği belirtildi.

Zararın düzeyine ilişkin tartışmaların bulunduğu aktarılan haberde, "Gelecekte durumun ne olacağını henüz kimse bilmiyor." ifadesine yer verildi.

Haberde, "Mossad ile İsrail Dışişleri Bakanlığı arasında, Cohen-Menguş görüşmesi konusunda ve İsrail'in diplomatik ilişkisi bulunmayan ülkelerle hassas ilişkileriyle ilgili her konuda ciddi bir gerginlik ve karşılıklı suçlamalar var." ifadesi kullanıldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığının görüşmenin hemen ardından açıklama yapmak istediği ancak Libya tarafının açık bir şekilde açıklamayı ertelemesini talep ettiği haberde kaydedildi.

Haberde, Libya tarafının, halkın olumsuz tepkisinden çekindiği için açıklamayı geciktirme talebinde bulunduğu aktarıldı.

Cohen-Menguş görüşmesinin sızdırılmasının ardından İsrail Dışişleri Bakanlığının, Libya tarafına görüşmeyle ilgili bir açıklama yayımlayacağını ve "başka seçeneğinin kalmadığını" bildirdiği ifade edildi.

- Menguş, İtalya'da İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmüştü

İsrail Dışişleri Bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ve Libya dışişleri bakanları arasında tarihi bir toplantı" gerçekleştirildiği belirtilmişti.

Görüşmenin "tarihi" olarak nitelendirildiği açıklamada, Dışişleri Bakanı Cohen'in geçen hafta İtalya'nın başkenti Roma'da Libyalı mevkidaşı Menguş ile bir araya geldiği toplantının "iki ülke arasında işbirliği ve ilişki olanaklarının incelenmesini" amaçladığı kaydedilmişti.

Görüşmenin, iki ülke dışişleri bakanları arasında yapılan "ilk toplantı" olduğuna işaret edilen açıklamada, "Toplantıda bakanlar, iki ulus arasındaki tarihi bağları, Libya Yahudilerinin mirasını, ülkeler arasındaki işbirliği olasılığını, İsrail'in insani konularda, tarım, su yönetimi ve daha pek çok konuda verebileceği yardımı tartıştı." ifadeleri kullanılmıştı.

Başbakan Dibeybe, Dışişleri Bakanı Menguş'u İsrail Dışişleri Bakanı Cohen ile görüşmesi nedeniyle görevden alma kararı vermişti.

Hükümet tarafından açıklanan kararnamede, "Menguş'un açığa alındığı ve hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği" ifadeleri yer almış, Menguş'tan boşalan Dışişleri Bakanlığı görevini vekaleten Gençlik Bakanı Fethullah ez-Zeni'nin yürüteceği duyurulmuştu.

- Libya, İsrail'i tanımıyor

Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Libya pasaportunda "İşgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir." notu bulunuyor. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak ve cezai müeyyideye tabi.

Libya'daki 1957 yılı 62 sayılı "İsrail'i Boykot Kanunu" adıyla bilinen yasanın ilk maddesinde "Gerçek ya da tüzel kişilerin, İsrail'deki kişi veya kurumlarla, onlara bağlı çalışanlarla herhangi bir anlaşma yapması yasaktır." ifadesi yer alıyor.

Kanunun 7. maddesinde buna aykırı davrananların "3 yıldan az, 10 yıldan çok olmamak kaydıyla hapis cezasına çarptırılacağı" kaydediliyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Isparta'da sağanak etkili oldu
Isparta'da sağanak etkili oldu
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Çay içmeye geldiler, fren yerine gaza basınca gözlükçüye daldılar
Çay içmeye geldiler, fren yerine gaza basınca gözlükçüye daldılar
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı...
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Bakan Bolat: Irak ile ilişkilerimizi çok daha üst seviyelere çıkaracağız
Bakan Bolat: Irak ile ilişkilerimizi çok daha üst seviyelere çıkaracağız

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi