• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çöl sıcakları zeytin üretimini vurdu, yüzde 50 kayıp bekleniyor
Ekonomi
Yayınlanma: 23 Ağustos 2023 - 11:45
Güncelleme: 23 Ağustos 2023 - 11:46

Çöl sıcakları zeytin üretimini vurdu, yüzde 50 kayıp bekleniyor

Antalya'nın akciğeri olarak adlandırılan 2 milyon 630 bin metrekare alanda çoğunluğu zeytin ağaçlarından oluşan yaklaşık 26 bin ağacın bulunduğu yeşil alanı çöl sıcakları vurdu. Geçen yıl 17 bin zeytin ağacından 110 ton zeytin alınan alanda bu yıl hasadın yüzde 50 daha az olması bekleniyor.

Ekonomi
23 Ağustos 2023 - 11:45
Güncelleme: 23 Ağustos 2023 - 11:46
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Antalya'nın akciğeri olarak adlandırılan 2 milyon 630 bin metrekare alanda çoğunluğu zeytin ağaçlarından oluşan yaklaşık 26 bin ağacın bulunduğu yeşil alanı çöl sıcakları vurdu. Geçen yıl 17 bin zeytin ağacından 110 ton zeytin alınan alanda bu yıl hasadın yüzde 50 daha az olması bekleniyor.

Antalya'nın akciğeri olarak adlandırılan 2 milyon 630 bin metrekare alanda çoğunluğu zeytin ağaçlarından oluşan yaklaşık 26 bin ağacın bulunduğu Vakıf Zeytinliği arazisi, 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğünden ihaleyle Antalya Ticaret Borsasına (ATB) 20 yıllığına kiralandı. ATB tarafından Büyükşehir Belediyesi, Kepez Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) gibi kent dinamiğini oluşturan kurumların ortağı olduğu Zeytinpark AŞ kurularak, uzun yıllar bakımsızlıktan çevresi çöp yığınına dönüşen arazi temizlendi.

Yılda 2 bin 600 ton tozu ve 610 milyon metreküp havayı emerek temizlediği belirtilen Zeytinpark'ın etrafı, 5 bin 600 metrelik duvar ve tel örgülerle koruma altına alındı. Zeytinpark'taki zeytin ağaçlarının büyük bölümüne gençleştirme yapıldı. İstanbul-İzmir Otoyol Projesi çerçevesinde, Akhisar'da istimlak edilen arazideki 820'li yıllarda dikildiği tahmin edilen bir zeytin ağacı, 22 Şubat 2016 tarihinde özel yöntemle köklenerek, kamyonla Zeytinpark'a nakledildi. Zeytin ağacı, özenli bakımın ardından toprağa uyum sağladı. Bu yıl etkili olan sıcak havalar Zeytinpark'ı da etkiledi. Yaşanan çöl sıcakları ile birlikte geçen yıl 110 ton zeytin elde edilen alanda bu yıl yüzde 50 kayıp yaşanması bekleniyor.

"Çöl sıcaklarıyla yüzde 50 daha az hasat bekliyoruz"

Zeytinpark alanının 2 bin 630 dönüm arazi olduğunu belirten Antalya Zeytinpark Sorumlu Müdürü Bayram Çarkcıgil, "2009 yılında ihaleyle Antalya Ticaret Borsası tarafından kiralandı. Arazimizde 26 bin tane zeytin ağacımız var. Yaklaşık 8 kilometre çevresi var. Bizim burada tek işimiz var o da tarımdır. 26 bin zeytin ağacımızın 17 bin tanesinden verim alıyoruz. 12 çeşit zeytin çeşitliliği var. En çok verim aldığımız tür ise tavşan yüreğidir. Coğrafi işaret almış olan bir üründür. Geçen sene 100 ton zeytin hasadı gerçekleştirdik. Bu yıl hava şartlarından dolayı ve etkili olan çöl sıcaklarıyla yüzde 50 daha az hasat bekliyoruz" dedi.

"2 milyon 600 ton dozu temizliyoruz"

Zeytinyağı fiyatlarında ve zeytin fiyatlarında bir artış beklediklerini belirten Çarkçıgil, "Geçen yıl zeytin çoktu, bu yıl rekolte çok düşük. Biz elde ettiğimiz hasadın bir kısmını perakende olarak satıyoruz. Bir kısmını da işliyoruz. 5 ton kadar da zeytinyağı elde ediyoruz. Dünyada kent merkezinde büyüklüğü 9'uncu olan bir arazimiz var. Arazimizin varlığıyla 2 milyon 600 ton dozu temizliyoruz. Antalya halkı sahip çıkıyor. Gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Arazimizde 6 bin öğrencimizi ağırladık. Onların toprakla, ağaçlarla buluşmasını sağlıyoruz. Çocuklarımıza günlük 2.5 saatlik program düzenliyoruz ve kamp yapıyorlar. Telefon ve tabletten uzaklaşıyorlar. Çok büyük faydalar aldık, veliler çok memnun kalıyor" ifadelerine yer verdi.

Yerleşke içerisinde 2 adet de anıt ağacı olduğunu belirten Çarkçıgil, ağaçların yaşının 1200 ve 800 olduğunu söyledi. Ağaçlardan yapılan hasatların ise satılmadığını, ikram edildiğini sözlerine ekledi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Türkiye'nin kalkınma yolculuğuna güçlü bir katkı
Mersin'de Engelliler Haftasında 60 vatandaşa akülü sandalye desteği
Mersin'de Engelliler Haftasında 60 vatandaşa akülü sandalye desteği
Mersin OSB'de hedef 5. bölge
Mersin OSB'de hedef 5. bölge
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Son Haberler
CENTCOM: "İran'a yönelik ablukada 70 geminin rotası değiştirildi"
CENTCOM: "İran'a yönelik ablukada 70 geminin rotası değiştirildi"
Iğdır'da 15 yıl hapis cezası bulunan kaçakçılık zanlısı yakalandı
Iğdır'da 15 yıl hapis cezası bulunan kaçakçılık zanlısı...
Global Sumud filosu Marmaris'ten Gazze'ye doğru yola çıktı
Global Sumud filosu Marmaris'ten Gazze'ye doğru yola çıktı
Denizde korku dolu anlar: 4 genç boğulma tehlikesi geçirdi
Denizde korku dolu anlar: 4 genç boğulma tehlikesi geçirdi
Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı'ndaki İç Hatlar Özel Yolcu Salonu'nu yeniledi
Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı'ndaki İç Hatlar Özel...
Şarampole uçan kamyonet sürücüsü yaralandı
Şarampole uçan kamyonet sürücüsü yaralandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi