• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Cumalıkızık UNESCO Dünya Mirası Alanı Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi
Haberler
Yayınlanma: 16 Mayıs 2026 - 14:54
Güncelleme: 16 Mayıs 2026 - 14:57

Cumalıkızık UNESCO Dünya Mirası Alanı Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Bursa'da Cumalıkızık'ın UNESCO Dünya Mirası kimliğinin korunması, sürdürülebilir yönetim anlayışının güçlendirilmesi ve geleceğe taşınmasına yönelik kapsamlı bir değerlendirme toplantısı Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Haberler
16 Mayıs 2026 - 14:54
Güncelleme: 16 Mayıs 2026 - 14:57
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Cumalıkızık UNESCO Dünya Mirası Alanı Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi
Bursa'da Cumalıkızık'ın UNESCO Dünya Mirası kimliğinin korunması, sürdürülebilir yönetim anlayışının güçlendirilmesi ve geleceğe taşınmasına yönelik kapsamlı bir değerlendirme toplantısı Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Bursa UNESCO Derneği Cumalıkızık Çalışma Gurubu tarafından organize edilen toplantıya yerel yöneticiler, akademisyenler, Bursa alan başkanı ve ekibi, sivil toplum kuruluşları, köy temsilcileri ve koruma uzmanları katıldı. Gündemde tarihi dokunun korunması, restorasyon süreçleri, artan ziyaretçi yoğunluğunun oluşturduğu baskılar, yangın ve afet riskleri, altyapı ihtiyaçları ile yerel halkın sürece aktif katılımı yer aldı.

Toplantıda Cumalıkızık'ın yalnızca turistik bir destinasyon değil, yaşayan bir kültürel miras alanı olduğu vurgulandı. Katılımcılar, UNESCO Dünya Mirası unvanının korunabilmesi için koruma-kullanma dengesinin hassasiyetle yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ziyaretçi yoğunluğu kritik boyutta

Geçen yıl bir günde yaklaşık 34 bin kişinin Cumalıkızık'ı ziyaret ettiği belirtilen toplantıda, bu yoğunluğun Bursaspor maç günlerindeki stadyum kalabalığıyla kıyaslanabileceği ifade edildi. Uzmanlar, kontrolsüz yoğunluğun tarihi doku üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu belirterek sürdürülebilir turizm politikalarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıda yeterli sağlık altyapısının olmadığı, acil tahliye planlarının eksik olduğu, güvenlik ve yönlendirme sistemlerinin yetersiz kaldığı, ziyaretçi yönetiminin profesyonel şekilde yapılmadığı ifade edildi.

Yapı stoğu ve restorasyon durumu endişe verici

Köyde yapılan güncel yapı tespitine göre: Toplam 259 ev bulunuyor, 168'i tarihi yapı niteliğinde, 76'sı betonarme, 21'i tamamen yıkılmış, 17'si harabe ve tehlike arz eder durumda. Toplam 38 yapı oturulamaz durumda

Dikkat çeken bir tespit ise kamu ve STK yapılarının neredeyse tamamı restore edilmişken, köy halkına ait tarihi evlerin yaklaşık yüzde 78'inin hâlâ restore edilmemiş olması. Köy halkının kendi imkanlarıyla restore ettiği ev sayısı yalnızca 19 olarak açıklandı. Toplamda 113 evin restorasyon beklediği, harabe durumdakilerle birlikte yaklaşık 151 yapının müdahale gerektirdiği belirtildi.

"Koruma yükü köylünün üzerinde kaldı"

Köydeki tarihi evlerin yaklaşık yüzde 70'inde usulüne uygun olmayan müdahaleler bulunduğu ancak bunun yalnızca "köylünün bilinçsizliği" ile açıklanamayacağı vurgulandı. Restorasyon desteğinin sınırlı kaldığı, köy halkının büyük kısmının yıllardır sıra beklediği ifade edildi.

"Benim evim neden restore edilmiyor, komşumun benden ne farkı var?" düşüncesinin yaygınlaştığı belirtilirken, koruma yükünün köylü üzerinde kaldığı eleştirisi yapıldı.

Toplantıda dikkat çeken bir eleştiri de önceliklerin yanlış belirlenmesine yönelik oldu. Yoğun ziyaretçi baskısı ve otopark ihtiyacı sürerken yeni piknik alanı yapılmasının yanlış öncelik olduğu ifade edildi.

UNESCO alanı çevresinde turistik yükü artıracak projeler yerine altyapı ve koruma önceliği olması gerektiği vurgulandı.

"Bir Günde 50 Bin Kişiye Hediyelik Eşya Üretebilecek Bir Köy Değiliz"

Konuşmalarda "Bir günde 50 bin kişiye hediyelik eşya üretebilecek bir köy değiliz" sözüyle mevcut turizm baskısının gerçekçi olmadığı ifade edildi. Köy ekonomisinin ve yaşam kapasitesinin ziyaretçi yoğunluğuna göre yeniden planlanması gerektiği belirtildi.

Uluslararası iş birlikleri ve tanıtım

Toplantıda Safranbolu ve Avrupa'daki örnek miras alanlarıyla iş birliği geliştirilmesi, uluslararası uzmanlarla ortak çalışmalar yapılması, İngilizce tanıtım materyalleri hazırlanması ve Cumalıkızık'a özel belgesel projelerinin hayata geçirilmesi yönünde öneriler paylaşıldı.

Avrupa'daki bazı UNESCO köylerinin mimariyi korumak için geliştirdiği yenilikçi yöntemlerden örnekler verilirken, amaçlarının bu örneklerden öğrenmek ve Cumalıkızık'a uygun modeller geliştirmek olduğu ifade edildi.

"Köyün belleği, kadın emeği ve yaşayan kültürü korunmalı"

Toplantıda geleneksel üretim kültürünün, kadın emeğinin ve kırsal yaşam kimliğinin korunmasının UNESCO sürecinin temel parçalarından biri olduğu vurgulandı. "Köyün belleği, kadın emeği ve yaşayan kültürü korunmadan yalnızca fiziksel restorasyon yeterli olmaz" görüşü öne çıktı.

Boş duran kamu yapılarının kadın üretim merkezi, sağlık destek noktası, ziyaretçi ağırlama alanı ve kültürel buluşma merkezi olarak değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

"UNESCO unvanı sınırsız turizm değildir"

UNESCO uzmanlarının geçmişte yaptığı "Sınırsız turist kabul edilemez" uyarısı hatırlatılırken, 34-50 bin kişinin bir günde gelmesinin başarı gibi sunulmaması gerektiği vurgulandı. Kontrollü ziyaretçi sistemi, rezervasyon ve zaman planlaması, kapasite yönetimi, yönlendirilmiş turizm modeli uygulanması gerektiği belirtildi.

"Cumalıkızık dışarıdan gelen baskıyla yok olabilir"

Toplantıdaki en önemli uyarılardan biri de Cumalıkızık'ın içeriden değil, dışarıdan gelen baskıyla yok olabileceği yönündeydi. Bursa'nın aşırı büyümesi, kent baskısının köylere dayanması, çevre yapılaşmalarının artması, rant baskısı, tarım alanlarının sanayiye dönüşmesi ve doğal alanların kaybedilmesi başlıca kaygılar olarak sıralandı.

Ortak akıl vurgusu

Toplantı sonunda katılımcılar, Cumalıkızık'ın geleceğinin ancak kurumlar, uzmanlar ve köy halkının ortak hareket etmesiyle sürdürülebilir şekilde korunabileceği görüşünde birleşti. Ortak akıl, şeffaf iletişim ve katılımcı yönetim anlayışının güçlendirilmesi yönünde çalışmaların devam edeceği belirtildi.

"Bu mesele siyaset üstüdür. Amaç çocuklara doğru korunmuş bir miras bırakmaktır" görüşü toplantıya damga vuran mesajlardan biri oldu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kağıthane'de uçurtma şenliği: 15 bin uçurtma dağıtıldı dereceye girenlere ödül verildi
Kağıthane'de uçurtma şenliği: 15 bin uçurtma dağıtıldı dereceye girenlere ödül verildi
Gazetecilik genç kalemlerin gözünden Osmangazi'de konuşuldu
Gazetecilik genç kalemlerin gözünden Osmangazi'de konuşuldu
Kırklareli'nde sorgum-sudanotu melezi tohumları üreticilere dağıtıldı
Kırklareli'nde sorgum-sudanotu melezi tohumları üreticilere dağıtıldı
Iğdır'da sağanak sele dönüştü: Karakuyu köyünde evler ve araziler sular altında kaldı
Iğdır'da sağanak sele dönüştü: Karakuyu köyünde evler ve araziler sular altında kaldı
Son Haberler
Kağıthane'de uçurtma şenliği: 15 bin uçurtma dağıtıldı dereceye girenlere ödül verildi
Kağıthane'de uçurtma şenliği: 15 bin uçurtma dağıtıldı dereceye...
Hisarcık'ta 'Ölçme Aletlerinin Kullanımı ve Drone ile Harita Uygulaması' konulu konferans verildi
Hisarcık'ta 'Ölçme Aletlerinin Kullanımı ve Drone ile Harita...
Fenerbahçe, Tarık Çetin ile 3 yıllık sözleşme imzaladı
Fenerbahçe, Tarık Çetin ile 3 yıllık sözleşme imzaladı
Anadolu Üniversitesi ile Rekabet Kurumu arasında akademik iş birliği protokolü
Anadolu Üniversitesi ile Rekabet Kurumu arasında akademik iş birliği...
Tayland'da hemzemin geçit faciası: 8 ölü
Tayland'da hemzemin geçit faciası: 8 ölü
Siirt'te park halindeki pikap yandı
Siirt'te park halindeki pikap yandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi