• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Spor
  3. CUMHURİYET'İN 100. YILI - Yağlı güreşin yaşayan efsanesi Ahmet Taşçı
Spor
Yayınlanma: 22 Ekim 2023 - 11:14

CUMHURİYET'İN 100. YILI - Yağlı güreşin yaşayan efsanesi Ahmet Taşçı

Yağlı güreşin en önemli temsilcilerinden Ahmet Taşçı, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde kazandığı 9 birincilik ve 2 ebedi altın kemerle Cumhuriyet dönemi rekorunu elinde bulunduruyor - Ahmet Taşçı: "Kırkpınar'da 9 birincilikle Cumhuriyet dönemi rekorunu kırdım. 25 yaşında yağlı güreşe başlayıp da böyle bir sonuç almak gerçekten kolay değil. Bunun arkasında büyük azim, çalışma ve destek var"

Spor
22 Ekim 2023 - 11:14
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
DOSYA HABER - KADİR YILDIZ - Türkiye'nin yaşayan efsanesi 65 yaşındaki Ahmet Taşçı, yağlı güreşte elde ettiği başarılarla Cumhuriyet'in 100 yıllık döneminde ismini spor tarihine "altın" harflerle yazdırmanın gururunu yaşıyor.

Anadolu Ajansı'nın Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla hazırladığı "spor" temalı dosya haberler kapsamında bu haberde, yağlı güreşin yaşayan efsanelerinden Ahmet Taşçı ile yapılan röportaja yer verildi.

Yağlı güreşin sonucu her yıl merakla beklenen, Türk'ün er meydanı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde altın kemer sahibi olmak, her başpehlivanın rüyası.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde altın kemerin ebedi sahibi olanların sayısı ise bir elin parmaklarını geçmiyor.

Üst üste 3 kez başpehlivan olmayı gerektiren altın kemerin ebedi sahibi olma kuralını Ordulu Mustafa Bük 1966, 1967, 1968'de, Karamürselli Aydın Demir 1976, 1977, 1978'de, Denizlili Hüseyin Çokal 1982, 1983, 1984'te, Karamürselli Ahmet Taşçı 1990, 1991, 1992 ve 1995, 1996, 1997'de yerine getirdi.

Ebedi altın kemerin son sahibi Taşçı, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde elde ettiği 9 başpehlivanlıkla da Cumhuriyet dönemi rekorunu elinde bulunduruyor.


- "Ata sporu yağlı güreşte iz bırakmak ayrı bir mutluluk"


Ahmet Taşçı, AA muhabirine, güreşçilerin 25 yaşı, kariyerinin sonları olarak gördüğü bir zamanda yağlı güreşe başladığını söyledi.

O dönemde lastik fabrikasında çalıştığını ve kendisine 25 yaşından sonra pehlivan olunamayacağının söylendiğini aktaran Taşçı, ustası Kadir Birlik'in yanında güreşe başladığını, azim ve hırsla çalışıldığında her şeyin başarılabildiğini herkese gösterdiğini kaydetti.

Taşçı, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde güreşmenin büyük gurur ve onur olduğunu dile getirerek, "Kırkpınar'da 9 birincilikle Cumhuriyet dönemi rekorunu kırdım. Bu sonuçlarla bütün otoriteleri şaşırtmış oluyoruz. 25 yaşında yağlı güreşe başlayıp da böyle bir sonuç almak gerçekten kolay değil. Bunun arkasında büyük azim, çalışma ve destek var. Bu başarılar bana büyük bir mutluluk veriyor çünkü tarihe isminizi yazdırıyorsunuz ve ata sporu yağlı güreşte iz bırakmak ayrı bir mutluluk. Bu, her insanın işinde başarılı olmak arzusu ve isteğidir. Herkes de bunu başaramıyor. Bunları başarmış kişi olarak mutlu ve gururluyum." diye konuştu.

Kırkpınar'da şampiyon olan başpehlivanın her zaman ebedi kemeri almayı düşünüp ona göre çalışması gerektiğine işaret eden Taşçı, zirveye çıkan başpehlivanın gücünü arttırarak devam ettirmesinin sporcunun elinde olduğunu, genç yaşta elde edilen başarıların sürdürülememesinin de sporcuyla alakalı olduğunu ifade etti.


- "Taha, yağlı güreşe başlarsa rekoruma göz kırpabilir"


Taşçı, yağlı güreşe başladığında Tekirdağlı Hüseyin Alkaya'nın, Kırkpınar'da 7 kez başpehlivan olduğunu duyduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu kadar da olunur mu? 3-4 olsa da biz de rekorunu kırmaya çalışsak diye düşünüyordum. Ben bile bu kadar birinci olabileceğimi düşünmemiştim. İyi çalışmak ve azim, sonucu yakalattırıyor. Bugünkü pehlivanlarımızın hepsinin maşallahı var. Bir tek eksiklikleri; çalışmak. Bunun rekorunu kıracak kişi; Ali, Recep olabilirdi, Orhan Okulu olması gerekirdi. Orhan, yağlı güreşi inceliğine kadar yapan başpehlivan. Fatih Atlı olabilirdi. Saydığım isimler kemer alabilir diye düşündüm ama başaramadılar. Aynı azmi ve istikrarı gösteremediler."

Taşçı, milli güreşçi Taha Akgül ile konuşmalarının olduğuna değinerek, "Minderi bıraktıktan sonra yağlı güreşe geçeceğini söylüyor. 'Usta kemeri alacağım, senin rekorunu kıracağım.' diye konuşmuştuk. Taha yapabilir, hala daha bu şansı var ama inşallah önümüzdeki olimpiyat oyunları onun için başarıyla geçer. Rıza Kayaalp de aynı şekilde... Ama yağlı güreşe yakın olan serbest stildir. Taha dönerse belki bir şeyler olabilir, benim rekoruma göz kırpabilir." değerlendirmesinde bulundu.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Beşiktaş, Rize'de
Beşiktaş, Rize'de
Kayserispor seçimli olağanüstü genel kurula gidiyor
Kayserispor seçimli olağanüstü genel kurula gidiyor
Şampiyon Galatasaray, Kasımpaşa maçı hazırlıklarına başladı
Şampiyon Galatasaray, Kasımpaşa maçı hazırlıklarına başladı
U17 Avrupa Şampiyonası'nda Delal Kadir'den bronz madalya
U17 Avrupa Şampiyonası'nda Delal Kadir'den bronz madalya
Son Haberler
Tarım işçilerini taşıyan minibüs tıra çarptı: 12 yaralı
Tarım işçilerini taşıyan minibüs tıra çarptı: 12 yaralı
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli tutuklandı
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli tutuklandı
Muş İl Özel İdaresi araç filosunu güçlendirdi
Muş İl Özel İdaresi araç filosunu güçlendirdi
Tutuklu sanık Murat Kapki: "Konuş çık dediler, her şeye 'evet' dedim ama bırakmadılar"
Tutuklu sanık Murat Kapki: "Konuş çık dediler, her şeye 'evet'...
Aksaray'da tarım işçilerini taşıyan servis minibüsünün tıra arkadan çarpma sonucu meydana gelen trafik kazasında 13 kişi yaralandı.
Aksaray'da tarım işçilerini taşıyan servis minibüsünün tıra...
Polisten park ve bahçeler uygulaması
Polisten park ve bahçeler uygulaması

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi