• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Depremde zarar gören Diyarbakır Surlarında moloz ayrıştırma ve belgeleme çalışmaları başladı
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 05 Nisan 2023 - 11:14

Depremde zarar gören Diyarbakır Surlarında moloz ayrıştırma ve belgeleme çalışmaları başladı

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören başta 5 bin yıllık surlar ve tarihi yapılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın depremle birlikte ilk defa hayata geçirdiği; zarar gören, yıkılan ve enkaza dönüşen tescilli taşınmazlarda, bilimsel yöntemlerle molozdan ayrıştırma, tasnif, belgeleme ve temizlik çalışmaları başladı.

Kültür-Sanat
05 Nisan 2023 - 11:14
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar gören başta 5 bin yıllık surlar ve tarihi yapılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın depremle birlikte ilk defa hayata geçirdiği; zarar gören, yıkılan ve enkaza dönüşen tescilli taşınmazlarda, bilimsel yöntemlerle molozdan ayrıştırma, tasnif, belgeleme ve temizlik çalışmaları başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izinleri ile Türkiye'de 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Diyarbakır ve Adıyaman illeri ile, bağlı ilçe, köy ve beldelerinde zarar gören, yıkılan ve enkaza dönüşen tescilli taşınmazlarda, bilimsel yöntemlerle molozdan ayrıştırma, tasnif, belgeleme ve temizlik çalışmaları yürütmek üzere, Diyarbakır ve Adıyaman illerinde bu iki ilin müzesi müdürlükleri başkanlığında, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız'ın bilimsel sorumluluğunda yapılan çalışmalar UNESCO listesindeki 5 bin yıllık tarihi surlarda devam ediyor.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde 11 ilin zarar gördüğünü belirten Prof. Dr. Yıldız, bu illerden biri de Diyarbakır olduğunu ve şehirde çok fazla yıkım olmamakla beraber hem yeni yapılar, hem de tarihi eserlerde etkilenmiş olduğunu söyledi.

Bu tarihi eserler içerisinde Diyarbakır surları özelikle kuzey taraftaki burçlar yıpranmışlığa bağlı olarak taş düşmeleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yıldız, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izinleriyle Adıyaman ve Diyarbakır'daki zarar gören yapılardaki nitelikli parçaları molozlardan ayrıştırmak üzere Adıyaman ve Diyarbakır Müze Müdürlükleri Başkanlığında benim bilimsel danışmanlığımda bir çalışma başlatıldı. Diyarbakır'daki çalışmalarımız büyük oranda tamamlandı" dedi.

"Diyarbakır Surlarında 9'uncu burçta çalışma yapıyoruz"

Eş zamanlı olarak Adıyaman'daki çalışmaları da yürütmeye devam ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Yıldız, "Şu anda Diyarbakır surlarında 9'uncu burçta çalışma yapıyoruz. Buradan düşen taşları tek tek kontrol ediyoruz. Molozdan arındırıyoruz. Bunlar içerisinde bir kitabe, süslemeli bir mimari parça var mı, yok mu; varsa bunları belgelendirip ilgili müze müdürlüğüne kaldırıyoruz. Birçok ildeki tarihi eserler etkilendiğinden dolayı bu tür çalışma yeni uygulanan bir çalışmadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı böyle bir çalışma başlatmakla çok başarılı bir iş yapmış oldu. Bitişiğindeki yeni yapılarla beraber yıkılan tarihi eserlerde bu defa molozların karışma sorunu ortaya çıkabiliyor. Bizim burada böyle bir sorunumuz yok. Ancak eski ve yeni yapıların enkazlarının karıştığı yerlerde hızlı bir şekilde müdahale edilip oradaki mimari parçaların koruma altına alınması gerekiyor bu çalışma çok verimli ve güzel bir çalışmadır" diye konuştu.

"Ortalama 2 ayda biteceğini düşünüyoruz"

Diyarbakır'da genelde surlarda taş düşmeleri olduğunu aktaran Prof. Dr. Yıldız, "Surlar dışında zarar gören yapılardan biri Safa Parlı minaresidir. Minare ayaktadır ama çatlaklar oluştuğundan dolayı ağır hasarlıdır. Yine Melik Ahmet Paşa Camiinde çatlamalar var. Onun dışından tescilli 3-4 evde yine taş düşmeler, duvarların bir kısmında hafif bir göçme var. Diyarbakır'da çok fazla bir tahribat yok. Ortalama 2 ayda biteceğini düşünüyoruz. İşin içinde köyler ve ilçelerde olunca biraz zaman alacak" şeklinde konuştu.

"Hemen hemen her alandan uzman hocalarımız var"

Çalışmalara katılan ekip sayısının değiştiğini kaydan Yıldız, "Listelerimizde hemen hemen her alandan uzman hocalarımız var. Bugünkü çalışmada bu hocalara çok ihtiyaç duyulmadığı için onlar yanımızda değil, bir kısmı Dicle Üniversitesi'nden, bir kısmı Mardin Artuklu Üniversitesi'nden, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden, Marmara Üniversitesi'nden, Mersin Üniversitesi'nden inşaat mühendisleri, mimarlar, restorasyon uzmanları, sanat tarihçi, arkeolog hocalarımız var. Özelikle yazı epigrafik konusunda uzman olan hocalarımız var. Şu anda yaklaşık 10 kişiyle çalışma devam ediyoruz. Ama yer yer bu sayı artıyor" ifadelerinde bulundu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sanatın kalbi genç yetenekler için atacak
Sanatın kalbi genç yetenekler için atacak
"Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı
"Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Son Haberler
Trump: "Xi, ABD'yi gerileyen bir ülke olarak görmekte haklıydı"
Trump: "Xi, ABD'yi gerileyen bir ülke olarak görmekte haklıydı"
Samsun'da yaşlı kadın ırmak kenarında ölü bulundu
Samsun'da yaşlı kadın ırmak kenarında ölü bulundu
Küçükçekmece'de bir otomobil dur ihtarına uymadı: 1 polis yaralandı
Küçükçekmece'de bir otomobil dur ihtarına uymadı: 1 polis yaralandı
Tekirdağ'da otomobil takla attı: 1 yaralı
Tekirdağ'da otomobil takla attı: 1 yaralı
İnegöl'de direksiyon başında fenalaşan sürücü zincirleme kazaya neden oldu
İnegöl'de direksiyon başında fenalaşan sürücü zincirleme kazaya...
Tunceli'nin ilkbaharla katmerlenen doğal güzellikleri havadan görüntülendi
Tunceli'nin ilkbaharla katmerlenen doğal güzellikleri havadan görüntülendi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi