• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Depremden etkilenen çocuklara psikolojik destek sağlamak gerekiyor
Ekonomi
Yayınlanma: 20 Şubat 2023 - 09:52

Depremden etkilenen çocuklara psikolojik destek sağlamak gerekiyor

Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Şahnur Şener: - "Depremlerden etkilenen çocuklardaki travmayı azaltmak için öncelikle çocuğu emniyete almak, bedensel zedelenmeleri gidermek, beslenmesini düzenlemek, aynı anda da yaşına, kayıp türü ve şiddetine göre psikolojik destek sağlamak gerekiyor"

Ekonomi
20 Şubat 2023 - 09:52
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Şahnur Şener, "Depremlerden etkilenen çocuklardaki travmayı azaltmak için öncelikle çocuğu emniyete almak, bedensel zedelenmeleri gidermek, beslenmesini düzenlemek, aynı anda da yaşına, kayıp türü ve şiddetine göre psikolojik destek sağlamak gerekiyor." ifadesini kullandı.

Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, insanlar yaşamı boyunca az ya da çok çeşitli şekillerde stres ve travma yaşıyor. Bu sıkıntılar yaşamın kendisi olsa da, afetler, yakınını kaybetme, yer değiştirme gibi kaçınılmaz olan olaylar, çocuklarda yetişkinlere göre çok daha fazla etki bırakıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Şahnur Şener, Kahramanmaraşlı merkezli depremlerde de en çok çocukların etkilendiğini belirterek, çocukların travmayı atlatabilmeleri için yapılması gerekenleri sıraladı.

Çocukların yaş aralıklarına ve maruz kaldıkların travmanın şiddetine göre, travmayı kavrama ve anlamlandırma derecelerinin değiştiğini Şener, "6 Şubat’ta yaşadığımız depremin şiddeti, gece herkes uykudayken meydana gelmesi ve neden olduğu kayıpların büyüklüğü çocukların kavrayabilecekleri sınırları aşıyor. Bir anda evini, yakınını, geleceğini kaybeden çocuklar kendilerini bir başka deyişle yaşama bağlandığı bağlar kopmuş ve ortada kalmış gibi hissedebiliyor. Şaşkın ve şokta olan çocuklar, daha sonrasında kimleri kaybettiğine göre yas sürecine giriyor." ifadelerini kullandı.

- "Depremzede çocuklara güvende olduklarını hissettirmek gerekiyor"

Prof. Dr. Şahnur Şener, çocuklardaki travmayı azaltmak için öncelikle çocuğu emniyete almak, bedensel zedelenmeleri gidermek, beslenmesini düzenlemek, aynı anda da yaşına, kayıp türü ve şiddetine göre psikolojik destek sağlamak gerektiğini belirtti.

Psikolojik destekte de öncelikle çocuğun şaşkınlık ve farkındalık seviyesini tespit ederek, güvende olduğuna ve yalnız bırakılmayacağına dair teminat vermek gerektiğini vurgulayan Şener, şöyle devam etti:

"Mümkünse şartlara göre yaşayan en yakını ile birlikteliğinin sağlanması da büyük önem arz ediyor. Bundan sonraki aşamada ise çocuğun yaşadıklarını anlatmasına imkan sağlamak gerekiyor. Çocukların resim yaparak veya oyun içinde, tek ya da ailesi ile yaşadıklarını ifade etmesi sağlanabilir. Ayrıca çocuğun yakınlarına da nasıl yaklaşacaklarına ve nasıl bir tutum sergileyeceklerine dair önerilerde bulunmak önem taşıyor. Böyle zamanlarda uyku, yeme, tuvalet gibi kazanılan alışkanlıklarda bozulma olabiliyor. Bu gibi durumlarda çocuklar uzmanlar tarafından kontrol edilerek, müdahale gerekiyorsa yapılmalı, yakını ya da bakımını üstlenen kişiye nasıl müdahale edileceği ile ilgili bilgilendirme yapılmalı."

- "Çocukların travmayı atlatabilmeleri için okula başlaması gerekiyor"

Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Şener, fiziki sağlığı müsait olan okul çağındaki çocukların travmayı atlatabilmeleri için en kısa zamanda okul yaşantılarına dönmeleri gerektiğini ifade etti.

Çocukların ve özellikle ergenlerin, yaşıtları ve arkadaşları ile birlikte olmaları, yaşadıklarını paylaşmaları en iyi tedavi şekli olarak bilindiğini aktaran Şener, "Sadece travmayı yaşayan değil, ekranlarda gören, duyan çocuk ve ergenler de kısmi olarak etkileniyor. Bu bağlamda bu travmayı deneyimleyen arkadaşları ile yaptıkları paylaşım ve etkileşim her iki taraf için de en etkili bir terapi yöntemi olarak kabul ediliyor. Çocukların okula dönmesi, yaşamının normalleşmesine katkı sağlamasının yanı sıra gelecek umudunun onarılmasına da yardımcı oluyor. Bunun çok büyük bir travma olduğunun ve iyileşme sürecinin zaman alacağının unutulmaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.


Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
MANULAŞ ve SPİLAŞ çalışanlarına 60 bin TL'lik promosyon müjdesi
MANULAŞ ve SPİLAŞ çalışanlarına 60 bin TL'lik promosyon müjdesi
Bursa'da su faturalarına indirim 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak
Bursa'da su faturalarına indirim 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
Bursa'da su fiyatlarında ciddi indirim
Bursa'da su fiyatlarında ciddi indirim
Son Haberler
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde başarılar diliyoruz"
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde...
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu davanın görülmesine başlandı
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu...
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü ceza yedi
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü...
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli tutuklandı
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli...
Enkazda bulunan para dolu banka kasası yetkililere teslim edildi
Enkazda bulunan para dolu banka kasası yetkililere teslim edildi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi