• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Deri ve Kürk Konfeksiyonu ihracatı 37,5 milyon dolara ulaştı
Ekonomi
Yayınlanma: 07 Nisan 2023 - 12:40

Deri ve Kürk Konfeksiyonu ihracatı 37,5 milyon dolara ulaştı

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen: -"Tek pazar olan Rusya, tek pazar olmaktan çıktı. Son dönemlerde en hızlı gelişen pazarlar içerisinde Amerika var"

Ekonomi
07 Nisan 2023 - 12:40
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Deri ve Deri Mamulleri sektörünün 2023 yılı ocak-mart dönemi ihracatı yüzde 13,7 artışla toplamda 570,5 milyon dolar olurken, Deri ve Kürk Konfeksiyonunun ihracatı yüzde 24,5 rekor artışla 37,5 milyon dolara ulaştı.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, deri sektöründe ihracat 2023 yılı ilk 3 ayında rekor seviyeye ulaştı. Deri ve Deri Mamulleri sektörünün 2023 Ocak-Mart dönemi ihracatı yüzde 13,7 artışla toplamda 570,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Alt sektörlere bakıldığında; Ayakkabı yüzde 20’lik artışla 392,2 milyon dolar, Saraciye yüzde 8,7’lik artışla 82 milyon dolar, Mamul Deri ve Kürk yüzde 15’lik azalışla 58,2 milyon dolar, Deri ve Kürk Konfeksiyon ise yüzde 24,5’lik artışla 37,5 milyon dolarlık ihracat değerlerine ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gözmen, Deri ve Kürk Konfeksiyon sektörünün geçen yılın ilk 3 ayına oranla yüzde 24'lük rekorla en fazla artış gerçekleştiren sektör olduğunu ifade ederek, "Bu artışın daha fazla olmasını pandemi sonrasında bekliyorduk. Ancak Çin faktörünün ortaya çıkması, çok kırıcı fiyatlarla agresif bir şekilde dünya piyasasına girişi planları alt üst etti. Sektör olarak, Çinlilerle rekabet edebilir boyutlarda çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Deri sektörünün en önemli organizasyonlarından biri olan ve 17 ülkeden 1200’ün üzerinde yabancı alıcının ağırlanacağı Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı 2023 için geri sayımın başladığını hatırlatan Gözmen, şunları kaydetti:

"Bizim beklentilerimiz pandemi sonrası talebi karşılayamama yönünde gidiyordu. Fakat döviz kurunun çok düşük kalması, enflasyon oranı, işçilik ve enerji maliyetlerinin artması bizim rekabet etme şansımızı azaltıyor. Enerji bizim deri konfeksiyon sektöründe maliyetlerimiz içerisinde yüzde 5'lik bir kısıma tekabül ediyor. Tabakhaneler bölümünde bu oran yüzde 20-30'lara kadar çıkıyor.

Enerji fiyatlarında yapılan indirim elbette üründe bir rahatlama sağlayacak ama işçilik ücretlerinin çok ciddi şekilde artması, enflasyon oranının hala yüksek seyretmesi rekabetçi bir şekilde ihracat piyasalarını açmamızı engelliyor."

Gözmen, sektörün en önemli pazarının Rusya olduğunu bildirerek, "Rusya pazarından geçen yıl ciddi bir artış bekliyorduk. Fakat savaşın çıkmasıyla ana pazarımızdaki daralmadan dolayı geçen yıl gerekli artışı sağlayamadık. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2022'yi yüzde 17-18 artışla kapattık.” şeklinde konuştu.

Pandemi sonrası döviz kurlarının beklentilerin altında seyretmesiyle, talebin beklentilerin altında kaldığını anlatan Gözmen, "Şu an itibarıyla 50 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Deri konfeksiyon ticaretinin merkezi Zeytinburnu'nda kümelenmiş olan dericilerden, ufak KOBİ’lerden oluşuyor. Dernek olarak asıl amacımız, bu KOBİ'leri birebir müşterilerle karşılaştırmak.

Bu birlikteliği de Antalya fuarlarıyla sağlıyoruz. Sektörün toplam ticaretinin aşağı yukarı üçte ikisi Antalya'da gerçekleştirdiğimiz iki fuardan geçiyor. Yani, 12 ay boyunca yaptığımız ticaretin üçte ikisi bu fuarlara gelen müşterilerden ediniliyor.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl, Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı’nın 10’uncusunun düzenleneceğinin bilgisini veren Gözmen, “2015 uçak kriziyle başladığımız bu fuar modeli ile katılımcı sayısını her yıl artırarak 72'ye çıkardık. Yurt dışından 17'ye yakın ülkeden ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Bu sayı, her yıl değişik ülkelerin katılımıyla artarak devam ediyor. Bu yıl ABD'den ve Avrupa’dan beklentilerimiz var.

Rusya bölgesi bizim vazgeçilmez partnerimiz, hiçbir koşulda birbirimizden vazgeçmiyoruz. Türki Cumhuriyetleri'yle beraber yakın bölgelerden İsrail, Yunanistan gibi farklı ülkeleri de ağırlayacağız.” yorumunu yaptı.

Gözmen, 18-21 Mayıs'ta düzenlenecek fuara, 17 ülkeden 1200'ün üzerinde alıcının geleceğini vurgulayarak, “Tek pazar olan Rusya, tek pazar olmaktan çıktı. Son dönemlerde en hızlı gelişen pazarlar içerisinde Amerika var. Amerika ve Rusya ihracatları eşit seviyede şu an. Ama, Amerika'daki potansiyeli daha fazla görüyoruz. İstikrarlı pazarlarla, istikrarlı büyüme hedefimiz var. Deri sektörünün her yıl yüzde 10-15 arası bir büyümeyle devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Muğla'nın ihracatı Nisan ayında artış gösterdi
Muğla'nın ihracatı Nisan ayında artış gösterdi
DSO, Kayseri'de ki savunma sanayii yatırımları yerinde incelendi
DSO, Kayseri'de ki savunma sanayii yatırımları yerinde incelendi
Kale Biberi fideleri toprakla buluştu
Kale Biberi fideleri toprakla buluştu
Kamu ihaleleri ve tedarik süreçleri MTSO'da masaya yatırıldı
Kamu ihaleleri ve tedarik süreçleri MTSO'da masaya yatırıldı
Son Haberler
Düzce Belediyesinden engelsiz yaşam pikniği
Düzce Belediyesinden engelsiz yaşam pikniği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Kazakistan İş Forumu Kapanış Toplantısında yaptığı konuşmada, "Kazakistan'la ekonomik ilişkilerimizin her geçen gün daha da ileriye gitmesinden bahtiyarız" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Kazakistan İş Forumu...
Samsun'da 19 yıl ve 9 yıl hapisle aranan 2 hükümlü yakalandı
Samsun'da 19 yıl ve 9 yıl hapisle aranan 2 hükümlü yakalandı
Jandarma'nın en iyi nişancıları Foça'da belli oluyor
Jandarma'nın en iyi nişancıları Foça'da belli oluyor
Kahramanmaraş'ta özel çocuklara özel gün
Kahramanmaraş'ta özel çocuklara özel gün
Bingöl Valiliği: ''Deprem nedeniyle herhangi bir can veya mal kaybı söz konusu olmamıştır''
Bingöl Valiliği: ''Deprem nedeniyle herhangi bir can veya mal kaybı söz konusu olmamıştır''

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi