• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Bilim ve Teknoloji
  3. Dicle Elektrik'ten yeni nesil hibrit soğutmalı trafo
Bilim ve Teknoloji
Yayınlanma: 09 Temmuz 2024 - 10:05
Güncelleme: 09 Temmuz 2024 - 10:08

Dicle Elektrik'ten yeni nesil hibrit soğutmalı trafo

Dicle Elektrik, Türkiye'de bir ilke daha imza atarak kendi Ar-Ge Merkezi'nde yeni nesil "Hibrit soğutmalı trafo" üretimi gerçekleştirdi. EPDK tarafından onaylanan proje kapsamında peltier soğutma sistemi tasarladığını belirten Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, "Söz konusu sistem, enerjisini trafo binasına yerleştirilecek güneş panelinden karşıladığından, trafo soğutma süresince ekstra bir şebeke teknik kaybına neden olmayacak. Ayrıca bu sayede,

Bilim ve Teknoloji
09 Temmuz 2024 - 10:05
Güncelleme: 09 Temmuz 2024 - 10:08
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dicle Elektrik, Türkiye'de bir ilke daha imza atarak kendi Ar-Ge Merkezi'nde yeni nesil "Hibrit soğutmalı trafo" üretimi gerçekleştirdi. EPDK tarafından onaylanan proje kapsamında peltier soğutma sistemi tasarladığını belirten Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, "Söz konusu sistem, enerjisini trafo binasına yerleştirilecek güneş panelinden karşıladığından, trafo soğutma süresince ekstra bir şebeke teknik kaybına neden olmayacak. Ayrıca bu sayede, yenilenebilir enerji kullanarak çevre dostu ve sürdürülebilir bir hizmet vermiş olacağız" dedi.

Dicle Elektrik, özelleşmenin ardından gündeme getirdiği "Ar-Ge şirketi olma" hedefini sürdürüyor. Bu güne kadar dağıtım sektörüne oldukça önemli projeler kazandıran ve sektöründe ilk olma özelliğini taşıyan Dicle Elektrik Ar-Ge Merkezi, son olarak hibrit soğutma teknolojisi ile oluşan ısıyı hızlıca tahliye edebilen "Hibrit Soğutmalı Trafo Projesini" hayata geçirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan projenin pilot bölge saha uygulaması, Mardin'in Midyat ilçesinde gerçekleştirildi.

Pilot uygulama Midyat

Hizmet bölgesindeki 6 ilde sürdürülebilirlik ve çevre odaklı projeleri hayata geçirme hedefiyle çalışmalarını sürdüren Dicle Elektrik, 18 aylık yoğun bir çalışma temposuyla, Türkiye'de bir ilke daha imza attı. Dicle Elektrik Ar-Ge Merkezinde üretilen hibrit soğutma sistemine sahip 630 KVA gücündeki ilk trafo, pilot uyulama kapsamında Midyat'ın Bahçelievler Mahallesi'nde sorunsuz bir biçimde kullanılmaya başlandı.

Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip olan ve enerjisini güneşten alan Hibrit Soğutmalı Trafo Projesi hakkında bilgi veren Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, bir Ar-Ge projesi olarak üretilen yeni nesil trafo projesi ile mevcut trafolardaki hava, su veya yağ soğutmalı sistemlerin aksine, güç trafolarında kullanılan yeni nesil bir hibrit soğutma sistemi geliştirdiklerini söyledi.

"Proje kapsamında, transformatör sargılarının dış kısmında yer alan izolasyon yağı emdirilmiş kraft kağıdın dış çevresine ve trafo kazanının iç kısmına, ısıl iletkenlik katsayısı yüksek özel grafen alaşımlı kaplama uygulayarak yeni bir transformatör tasarımı ve soğutma teknolojisi geliştirdik" diyen Arvas, "Ayrıca, yoğun ısı yüklenmesiyle karşılaşan transformatör kazanının hızla soğutulması için hibrit soğutma unsurlarımızdan olan peltier soğutma sistemi tasarladık. Bu peltier soğutma sistemi, enerjisini trafo binasına yerleştirilecek olan güneş panelinden karşıladığından, trafo soğutma süresince ekstra bir şebeke teknik kaybına neden olmayacak. Ayrıca bu sayede, yenilenebilir enerji kullanarak, çevre dostu bir hizmet vermiş olacağız" dedi.

Arıza kaynaklı elektrik kesintileri azalacak

Projenin trafo patlamalarına yönelik olumlu etkilerine de değinen Genel Müdür Arvas, "Hibrit Soğutmalı Trafo projesinin hayata geçmesi ile birlikte özellikle kırsalda ve tarımsal sulamada kayıt dışı tüketimin de etkisi ile ortaya çıkan aşırı yükten dolayı ısınan trafolar, artık eskisi kadar yanmayacak. Dicle Elektrik'in dağıtım bölgesinde sadece 2023 yılında 563, 2024 yılının ilk 6 ayında ise 234 trafo aşırı yüklenmeden kaynaklı ısınma yüzünden patladı veya yandı. Bu sayede trafo patlamaları ve yanmaları daha az yaşanacağından arıza kaynaklı elektrik kesintileri de azalacak" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Erzincan'da öğrenciler bilim fuarında projelerini sergiledi
Erzincan'da öğrenciler bilim fuarında projelerini sergiledi
Meslek lisesi öğrencilerinin projeleri görücüye çıktı
Meslek lisesi öğrencilerinin projeleri görücüye çıktı
7 ülke, tek hedef
7 ülke, tek hedef
Yıldırım'da gençlik ve teknoloji buluşması
Yıldırım'da gençlik ve teknoloji buluşması
Son Haberler
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Rahmi Koç ve Ali Koç'u kabul etti
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Başkan Hallaç: "Engelli Kardeşlerimizin Her Zaman Yanındayız"
Başkan Hallaç: "Engelli Kardeşlerimizin Her Zaman Yanındayız"
Uluslararası Damla Gönüllülerine yangın eğitimi verildi
Uluslararası Damla Gönüllülerine yangın eğitimi verildi
BBP Genel Başkanı Destici: "En çok üzerinde durduğum konulardan birisi bu sahipsiz saldırgan sokak köpekleri"
BBP Genel Başkanı Destici: "En çok üzerinde durduğum konulardan...
TÜİK Başkanı Çetinkaya: "Dünyada enflasyon nasıl hesaplanıyorsa Türkiye'de de öyle hesaplanıyor"
TÜİK Başkanı Çetinkaya: "Dünyada enflasyon nasıl hesaplanıyorsa Türkiye'de de öyle hesaplanıyor"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi