• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Dışişleri Bakanı Fidan: "Lübnan'daki patlamalar savaşın bir uzantısı"
Siyaset
Yayınlanma: 19 Eylül 2024 - 12:30
Güncelleme: 19 Eylül 2024 - 12:32

Dışişleri Bakanı Fidan: "Lübnan'daki patlamalar savaşın bir uzantısı"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan'da meydana gelen patlamaların devam eden savaşın bir uzantısı olduğunu ve bu gelişmelerin İsrail'in bölgedeki stratejik hamleleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.

Siyaset
19 Eylül 2024 - 12:30
Güncelleme: 19 Eylül 2024 - 12:32
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan'da meydana gelen patlamaların devam eden savaşın bir uzantısı olduğunu ve bu gelişmelerin İsrail'in bölgedeki stratejik hamleleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, konuk olduğu Editör Masası'nda açıklamalarda bulundu. Fidan, İsrail'in savaşın başından itibaren önce Gazze'ye odaklandığını, ardından Lübnan'a yönelmeye başladığını belirterek, bu durumun bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırdığını söyledi. Fidan, Lübnan'daki patlamaların son günlerde yaşanan elektronik cihazlarla ilgili istihbarat operasyonlarıyla ilişkili olduğunu aktardı. Bu tür operasyonların istihbarat literatüründe "fırsat operasyonu" olarak adlandırıldığını ifade eden Fidan, özellikle İsrail'in Hizbullah'ın yapacağı teknik ve insan istihbaratı kaynaklı satın almaları önceden öğrenerek paravan şirketler aracılığıyla bu hedeflere müdahale ettiğini söyledi. Türkiye'nin Lübnan'a tıbbi destek sağlamaya hazır olduğunu belirten Bakan Fidan, Lübnan Başbakanı ile yaptığı görüşmede geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve Türkiye'nin her türlü yardıma açık olduğunu aktardı.

Türkiye'nin Filistin meselesine yönelik iki devletli çözüm konusundaki çabalarını artırdığını vurgulayan Fidan, bu bağlamda İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi ile birlikte yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen kararların Filistin'in uluslararası tanınması açısından kritik olduğunu ifade eden Fidan, 124 ülkenin Uluslararası Adalet Divanı'nın "İsrail işgal ettiği topraklardan bir yıl içerisinde çekilmelidir" kararını onayladığını hatırlattı. Fidan, bu durumun Filistin devletinin uluslararası platformda yeniden gündeme gelmesini sağladığını belirtti. Fidan, bölgedeki tırmanmanın sadece Filistinlilere değil, aynı zamanda İsrail'in geleceğine de zarar verdiğini dile getirerek, radikal bir yaklaşımın uzun vadede güvenlik tehditleri oluşturabileceğini vurguladı. Uluslararası toplumun bu duruma müdahale etmesi gerektiğinin altını çizen Fidan, aklıselim İsraillilerin de bu çılgınlığı durdurma iradesi göstermesi gerektiğini belirtti. Bakan Fidan, bölgedeki savaş riskinin yüksek olduğunu, çözüm için sürekli çaba gösterdiklerini ve diplomasi ile uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Fidan, "Riskler, bölgesel bir savaşın ötesine geçme potansiyeline sahip. Biz, bu süreci dikkatle takip ediyor ve çözüm yollarını sürekli arıyoruz" dedi.

"Siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu hükümetimizin de gündemine getirildi"

Siber güvenlikle ilgili Türkiye'de kurumlarda büyük bir farkındalık var olduğuna dikkat çeken Bakan Fidan, "Burada biliyorsunuz Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bir genel müdürlüğümüz var aslında bu konuyla ilgilenen. Diğer taraftan Milli İstihbarat Teşkilatı siber güvenlikle ilgili konularda oldukça yetkin kabiliyetleri var. Emniyet Teşkilatımızda yetenek var. Şimdi esas itibarıyla müstakil bir siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu hükümetimizin de gündemine getirildi. Cumhurbaşkanımız Milli Güvenlik Kurulu'nda da yapılan tartışmalar neticesinde yani bunun artık olması gerektiği konusunda bir irade koydular. İnşallah çok yakın zamanda bunun hayata geçeceğini göreceğiz" diye konuştu.

Esad ile görüşme

Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğuna yönelik açıklamalarını hatırlatarak, "Cumhurbaşkanımız bunun artık olmasına dair bir irade koydu" dedi.

Görüşmelerin bir süredir dolaylı olarak devam ettiğini dile getiren Fidan, "İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük. Bizim özellikle 2017'den itibaren Astana formatı ve Ruslarla yaptığımız askeri mutabakat neticesinde dondurulmuş bir savaş var artık, çatışma yok, sessizlik ortamı var. O zamandan beri belli konuların kalıcı çözümüne yönelik adımlar atılması gerektiğini düşündük" diye konuştu.

Rejim ve muhaliflerin savaşında iki tarafın kendi anlaşabilecekleri bir siyasal çerçeve görmek istediklerini söyleyen Fidan, "Türkiye ile normalleşmeden önce yurtdışındaki milyonlarca Suriyeli mülteci düşünülmeli" dedi. Fidan, "Türkiye'nin istediği tarzda bir çözümün olması halinde diğer sorunları da Suriye'nin daha rahat çözeceğine inanıyorum" diye ekledi.

Suriyelilerin 3 milyondan fazlasının Türkiye'ye geldiğini ifade eden Fidan, "5 milyonu orada rejim kontrolü dışında yaşıyor. Biz orada belli bir sistem kurmasaydık, 5 milyon Suriyeli daha gelirdi. Orada kendilerini güvende hissetmiyorlar" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Bakan Göktaş, Darülaceze'ye kurban bağışı yaptı
Bakan Göktaş, Darülaceze'ye kurban bağışı yaptı
Bakan Işıkhan: "Türkiye dünyanın en kapsayıcı Genel Sağlık Sigortası sistemlerinden birine sahiptir"
Bakan Işıkhan: "Türkiye dünyanın en kapsayıcı Genel Sağlık Sigortası sistemlerinden birine sahiptir"
Başkan Çetinkaya: "Parkı yakanın suyu da, otobüs kartı da kesilecek"
Başkan Çetinkaya: "Parkı yakanın suyu da, otobüs kartı da kesilecek"
Son Haberler
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can kaybımız yok, çok şükür"
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can...
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele geçirildi: 2 şüpheli tutuklandı
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele...
Muğla'da 50 hastaya "Epilepsi Pili"
Muğla'da 50 hastaya "Epilepsi Pili"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi