• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 'Hep 33 Yaşında' belgeselinin galasına katıldı
Yaşam
Yayınlanma: 29 Ocak 2024 - 10:59

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 'Hep 33 Yaşında' belgeselinin galasına katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul'da Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) İslam Ansiklopedisi'nin 33 yıllık hikayesinin anlatıldığı 'Hep 33 Yaşında' belgesel filminin galasına katıldı.

Yaşam
29 Ocak 2024 - 10:59
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul'da Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) İslam Ansiklopedisi'nin 33 yıllık hikayesinin anlatıldığı 'Hep 33 Yaşında' belgesel filminin galasına katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nin 33 yıllık hikayesinin anlatıldığı 'Hep 33 Yaşında' belgesel filminin galasına iştirak etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, burada yaptığı konuşmada, 'Hep 33 Yaşında' belgeselinin büyük bir emeğin ve özverili bir çalışmanın neticesinde tüm insanlığın istifadesine sunulan İslam Ansiklopedisi'nin önemi ve değeri hususunda ciddi bir farkındalık oluşturacağını belirtti.

Erbaş, ansiklopedilerin, bilim insanlarının öncülüğünde sistemli ve uzun süren çalışmalar sonucunda hazırlanarak ortaya çıkan kapsamlı eserler olduğuna dikkati çekerek, "Tarih boyunca gelişim gösteren bu eserler, değişik formatlarda, içeriklerde, temalarda zenginleşerek günümüze kadar mevcudiyetlerini devam ettirmişlerdir. Bilgi arayışında ve erişiminde temel kaynak olarak kabul edilen ansiklopediler, toplumların gelişmesinde de önemli rol oynamıştır" ifadelerini kullandı.

"Dünyada Müslümanlarca hazırlanan son derece değerli bir eserdir"

TDV İslam Ansiklopedisinin, İslam kültür ve medeniyetinin 15 asırlık serüvenine ilişkin İslam coğrafyasında telif edilmiş ve tamamlanmış ilk özgün ansiklopedi olma özelliğini taşıdığına işaret eden Erbaş, şöyle konuştu:

"TDV İslam Ansiklopedisi'nde, İslam dini, tarihi ve medeniyetiyle İslam toplumları ve ülkeleri hakkındaki zengin içerik, 20 bini aşkın madde başlığı ile aktarılmıştır. Ansiklopedimiz, İslam ilimleri ve İslam düşüncesinin yanı sıra beşeri ve sosyal bilimlerin farklı alanlarına mensup olan ve İslam Araştırmaları Merkezi bünyesinde buluşan ilim adamı ve araştırmacıların ortak ürünüdür. Bu yönüyle İslam Ansiklopedisi projesi, farklı ilmi disiplinler arasında ortak çalışma kültürünü geliştiren ve Türkiye'nin birikimini yansıtan önemli bir tecrübe olmuştur. 33 yıllık bir sürede tamamlanmış büyük bir kültür hazinesi olan ve çoğunluğu Türkiye'den olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden alanında uzman iki bini aşkın ilim adamı ve araştırmacının katkılarına dayanan İslam Ansiklopedisi, dünyada Müslümanlarca hazırlanan, içerik ve üslup açısından özgün, telif niteliği taşıyan son derece değerli bir eserdir."

"Ansiklopedimiz, hem ülkemizde hem de bütün dünyada büyük bir teveccühe mazhar olmuştur"

Erbaş, TDV'nin yayınladığı İslam Ansiklopedisinin, İslam'ın tarihi, kültürü, sanatı ve bilimi hakkında sahih bilgiye erişimi kolaylaştırarak İslam'ın doğru tanıtımında kritik rol üstlendiğini dile getirerek, "İslam medeniyeti ve Müslümanlara dair hemen her konuda sağladığı güvenilir ve doğru bilgilerle ansiklopedimiz, hem ülkemizde hem de bütün dünyada büyük bir teveccühe mazhar olmuştur. İnternet üzerinden en çok erişim sağlanan kaynak olması, bunun açık bir göstergesidir" ifadesini kullandı.

"İslam Ansiklopedisi, insanları Batı menşeli bilgiye mahkum olmaktan kurtarmıştır"

Erbaş, "İnsanlar, İslam medeniyetinin temel kavramlarını, ilim havzalarını, alimlerini, tarihsel süreçte ortaya koyduğu özgün birikimi, artık oryantalist geleneğin çarpık bakışıyla üretilen ansiklopedilerden değil, Müslümanların sağlam bir metodolojiyle telif ettikleri bu özgün çalışmadan öğrenme imkanına kavuşmuştur. İslam Ansiklopedisi, insanları Batı menşeli bilgiye mahkum olmaktan kurtarmıştır" diye konuştu.

TDV İslam Ansiklopedisinin gelecek nesillere de bırakılacak en güzel miraslardan biri olduğunu kaydeden Erbaş, bu mirasın, 'Hep 33 Yaşında' belgeseliyle taçlandığını söyledi.

"Hep 33 yaşında kalacaktır"

Erbaş, belgesellerin tarihe, kültüre, bilime ve medeniyete ayna tutan özellikleriyle de tercih edilegelmiş bir iletişim unsuru olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"İslam Ansiklopedisi'nin İSAM'daki 33 yıla yayılan öyküsünü konu edinen 'Hep 33 Yaşında' belgeseli de bu çerçevede varlık bulmuş bir çalışmadır. Bu belgesel, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ortak bir hafızayla hayata geçirilmiş en büyük kültür hareketlerinden birinin çarpıcı öyküsüdür. Bu öykü, insanlığın yararına birçok güzel eser üreten muhteşem medeniyetimizin hafızasını gösterip, birikimini geleceğe aktaran bir başarının öyküsüdür ve 'Hep 33 Yaşında' kalacaktır."

Belgeselin yapımında emeği bulunan paydaşlarına teşekkür eden Erbaş, "Büyük fedakarlıklarla, büyük gayretlerle ve güçlü bir sanat diliyle böyle bir belgeseli ortaya koyan Yönetmen Murat Pay'a, Senarist Selman Kılıçaslan'a ve Yapımcı Halil Kardaş'a minnetlerimi, şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Galaya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkanı Prof. Dr. Mürteza Bedir, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, eski Diyanet İşleri Başkanları Tayyar Altıkulaç, Süleyman Ateş ve çok sayıda davetli katıldı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Muş'ta "Engelliler Haftası" etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu
Muş'ta "Engelliler Haftası" etkinlikleri renkli görüntülere sahne oldu
Edirne'de Engelliler Haftası'nda dayanışma buluşması
Edirne'de Engelliler Haftası'nda dayanışma buluşması
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Kilis'te "3. Uluslararası Mercidabık Kongresi"
Vezirköprü'de Engelliler Haftası etkinliği
Vezirköprü'de Engelliler Haftası etkinliği
Son Haberler
Korkuteli Devlet Hastanesinde yangın ve tahliye eğitimi
Korkuteli Devlet Hastanesinde yangın ve tahliye eğitimi
Şiddetli doluyu hem kaydetti hem dua etti
Şiddetli doluyu hem kaydetti hem dua etti
Irak Başbakanı Zeydi'den yabancı misyonlara geri dönme çağrısı
Irak Başbakanı Zeydi'den yabancı misyonlara geri dönme çağrısı
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Filistinli El-Masri: "Nakba Günü'nün yıldönümünde, halkımızın o dönemde yaşadığından daha büyük bir acı çekiyoruz"
Filistinli El-Masri: "Nakba Günü'nün yıldönümünde, halkımızın...
Güroymak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor
Güroymak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi