• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Doç. Dr. Irmak: Tek bir deprem içinde farklı enerji boşalmaları oldu
Haberler
Yayınlanma: 17 Şubat 2023 - 12:28

Doç. Dr. Irmak: Tek bir deprem içinde farklı enerji boşalmaları oldu

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Serkan Irmak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremle ilgili araştırmalarının tamamlandığını belirterek, "Bu depremde zaman içinde farklı enerji boşalımları görüyoruz. Dolayısıyla birçok araştırmacı, bunu aynı anda meydana gelen farklı depremler gibi açıklayabilir ama bu tek bir deprem içerisinde farklı enerji boşalımları olarak açıklamak daha doğru olacaktır" dedi.

Haberler
17 Şubat 2023 - 12:28
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Doç. Dr. Irmak: Tek bir deprem içinde farklı enerji boşalmaları oldu
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuncay Taymaz başkanlığında toplanan ve aralarında Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serkan Irmak, Prof. Dr. Seda Çelikbilen ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taylan Öcalan’ın bulunduğu heyet, depremlerin karakteristik analizini yapmaya başladı. 6 Şubat günü saat 04.17’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7'lik depremde çeşitli parametreleri değerlendiren ekip, fay hattının kırılma süresini ve ortaya çıkardığı enerjiyi belirledi.

Birçok araştırmacı tarafından aynı anda farklı depremlerin yaşanmış olabileceği ihtimalini de değerlendiren Doç. Dr. Serkan Irmak, “Çalıştığımız ekiple birlikte meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin kırılma mekanizmasını çalıştık. İlksel sonuçlarımız çok önemli. Bu depremin yaklaşık 90 saniyelik bir kırılma süresi var. Tek bir deprem içinde fay düzlemi heterojen yapıya sahip olduğu için farklı büyüklükte enerji boşalımları görmekteyiz. Zaman içinde farklı enerji boşalımları var. Dolayısıyla birçok araştırmacı bunu farklı depremlermiş gibi açıklayabilir ama bu tek bir deprem içinde farklı enerji boşalımları olarak açıklamak daha doğru olacaktır” dedi.

Depremlerin genellikle tek segment üzerinde meydana geldiğini anlatan Doç. Dr. Irmak, “Kırılma mekanizması sonuçlarına baktığımızda fayın geometrisine de bağlı olarak 3 farklı parçanın üzerinde enerji boşalımları olduğunu görmekteyiz. Bu da bu depremin ilginç bir özelliği olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

DHA

# deprem# enkaz
İlginizi Çekebilir
ODTÜ'deki bahar şenliğinde öğrenciler tekme tokat kavga etti
ODTÜ'deki bahar şenliğinde öğrenciler tekme tokat kavga etti
İzmir'de 2005 yılındaki cinayetin firari hükümlüsü yakalandı
İzmir'de 2005 yılındaki cinayetin firari hükümlüsü yakalandı
Sakarya'da sular çekilince selin hasarı ortaya çıktı
Sakarya'da sular çekilince selin hasarı ortaya çıktı
Gölbaşı'ndaki demir yolu hattının onarımında sona gelindi
Gölbaşı'ndaki demir yolu hattının onarımında sona gelindi
Son Haberler
Alkollü sürücünün kullandığı otomobil takla attı
Alkollü sürücünün kullandığı otomobil takla attı
İsrail'in Lübnan'a yönelik son saldırılarında bilanço netleşti: En az 13 ölü
İsrail'in Lübnan'a yönelik son saldırılarında bilanço netleşti:...
Bursa'da 6 katlı binada yangın paniği
Bursa'da 6 katlı binada yangın paniği
Bartın'da şimşekler geceyi aydınlattı
Bartın'da şimşekler geceyi aydınlattı
Bartın'da vatandaşların fırtınayla imtihanı kamerada
Bartın'da vatandaşların fırtınayla imtihanı kamerada
Belediye başkanı, 10 gündür depremzedeler için çorba pişiriyor
Belediye başkanı, 10 gündür depremzedeler için çorba pişiriyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi