• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Doğanın bereketi bala yansıdı: Rekoltede yüzde 20 artış
Ekonomi
Yayınlanma: 21 Ağustos 2026 - 10:31
Güncelleme: 21 Ağustos 2026 - 11:15

Doğanın bereketi bala yansıdı: Rekoltede yüzde 20 artış

Elazığ'da geçen kış etkili olan kar yağışı ve bahar aylarında görülen bol yağış, doğal floranın canlanmasını sağladı. Geçen yıl kovan başına 6 kilogram bal alan arıcılar, bu sene yaşanan yüzde 20'lik artışla birlikte 10 kilograma yakın rekolte bekliyor.

Ekonomi
21 Ağustos 2026 - 10:31
Güncelleme: 21 Ağustos 2026 - 11:15
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doğanın bereketi bala yansıdı: Rekoltede yüzde 20 artış
Elazığ'da geçen kış etkili olan kar yağışı ve bahar aylarında görülen bol yağış, doğal floranın canlanmasını sağladı. Geçen yıl kovan başına 6 kilogram bal alan arıcılar, bu sene yaşanan yüzde 20'lik artışla birlikte 10 kilograma yakın rekolte bekliyor.

Elazığ'da geçen kış etkili olan kar yağışı ve ilkbahar aylarında görülen yeterli yağış, kentteki bitki örtüsünün canlanmasına katkı sağladı. Yağışların ardından özellikle ilkbahar döneminde çiçeklenmenin artmasıyla arıların nektar ve polen kaynaklarına erişimi kolaylaştı. Bu durum bal üretiminde de artış yaşanmasını sağladı. Geçen sene kovan başı 6 kilogram bal alan arıcılar, bu sene yüzde 20 artışla birlikte kovan başı 8-10 kilogram aralığında bal almaya başladı. Aynı zamanda yaşanan dengeli mevsimler sayesinde arı kolonilerinde de yüzde 20 artış yaşandığı bildirildi.

2026 yılının arıcılık sezonunun sonuna doğru yaklaştıklarını aktaran Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kimyager Fırat Canbay, "Şu anda arıcılarımızın emeğini ve üretimini hasat ettiği bir dönem içerisindeyiz. Bugün de burada üreticimizin hasadına dahil olduk. Dolayısıyla baktığımız zaman güzel bir sezon olarak görünüyor. Geçen yılla mukayese ettiğimizde, geçen yıl kovan başına yaklaşık 6 kilogram civarında bu bölgede rekolte oluşmuştu. Bu yıl, rekolte yaklaşık yüzde 20 civarında bir artış gösterdi. Kovan başına ortalama olarak 8-10 kilogramlık ürün bekliyoruz. Bu sadece üründe bir artış değil, sezonda meteorolojik olarak baktığımızda bölge bahar itibariyle çok güzel yağışlar aldı. Meteorolojik olaylar bölgedeki nektarlık bitkilere olumlu yansıdı. Dolayısıyla bölgede üretim noktasında bir artış söz konusu değil, aynı zamanda arıcılarımızın elinde bulunduğu canlı materyallerin de artışına sebebiyet verdi. Bölgemizde, bin 200 tane aktif üreticimiz var. Bu üreticilerimize ait, geçen yıl itibariyle mesleğe tabi olan 100 bin civarında bir kovanımız vardı. Bu yıl ise, baharın güzel geçmesi canlı materyalin artmasına sebebiyet verdi. Çünkü bölgemizde koloni verimliliği çok yüksek oldu. Dolayısıyla bizim burada yüzde 20 civarında bir koloni artışı oldu. Bununla beraber, ürünlerdeki artış ve rekolteyi de eklediğimiz zaman geçen yıla oranla arıcımızı güldürdü. Sürdürülebilirlikte kıymetli dediğimiz bir üretim sezonu geçirmiş bulunmaktayız. Bölgemizde hasat dönemi içerisindeyiz. Bölgenin ovadan tutun yukarıya doğru hasat dönemi 10-15 gün kadar sürecek. Şu an Elazığ bölgesi hasadın içerisinde ve Eylül'ün 10'una kadar bu süreç devam edecek" dedi.

"Yağışların her şeye olduğu gibi arıcılara da faydası oldu"

20 yıldır arı yetiştiriciliği yaptığını aktaran Emin Yaylaz, "2006 yılında 8 kovanla başladım. Şu anda aktif olarak 250 kovanla hizmet vererek müşterilerime organik bal üretiyorum. Balı Pirhasan dağında 2 bin rakımda geven ve kekik aromalı bölgelerinde doğal bir şekilde üretiyorum. Arı sezonluk olduğu için bazen gece de uyumayarak petek yapmak zorunda kalıyorum. Saat 06.00 ile akşam 18.00 arasında genel olarak kendi keyfime göre içinde çalışıyorum. Yağışların ilkbahar ve sonbahar için artısı oldu. Yaz aylarında bal zamanında yağmurun yağmaması gerekiyor. Çünkü nektarı yıkadığı zaman bitki tekrardan nektar kusamıyor. Bizim için gece sıcaklıkları çok önemli. Yağışların her şeye olduğu gibi biz arıcılara da faydası var. Yağmurlar birlikte bitkiler daha da coşkulu oluyor. Geçen seneye nazaran rekolte daha iyiydi fakat yine de beklediğimiz rekolte değildi" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yangın mağduru üreticiye büyükşehirden yem desteği
Yangın mağduru üreticiye büyükşehirden yem desteği
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı Ağustos ayında 0,3 puan azaldı
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı Ağustos ayında 0,3 puan azaldı
Mersin'de kadın girişimci lavantayı kazanca dönüştürdü
Mersin'de kadın girişimci lavantayı kazanca dönüştürdü
Reel Kesim Güven Endeksi Ağustos ayında 1,2 puan arttı
Reel Kesim Güven Endeksi Ağustos ayında 1,2 puan arttı
Son Haberler
Başkan Özlü: "Düzce'nin yer altı ve yer üstünde ne sorunu varsa biliyorum"
Başkan Özlü: "Düzce'nin yer altı ve yer üstünde ne sorunu...
İstanbul'da 30 Ağustos Zafer Bayramı provaları ve tören günü bazı yollar trafiğe kapatılacak
İstanbul'da 30 Ağustos Zafer Bayramı provaları ve tören günü...
Polonya, İsrail'in Varşova Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı
Polonya, İsrail'in Varşova Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına...
Trump yönetiminden Katar'a 4.5 milyar dolarlık yakıt ikmal uçağı satışına onay
Trump yönetiminden Katar'a 4.5 milyar dolarlık yakıt ikmal uçağı...
Aydın'a ikamet aldıran yabancı sayısı yüzde 6 arttı
Aydın'a ikamet aldıran yabancı sayısı yüzde 6 arttı
Fatih'te trafikte makas atan sürücüye 96 bin TL ceza
Fatih'te trafikte makas atan sürücüye 96 bin TL ceza

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi