• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Doğuştan vajinası olmayan hastaya sıradışı operasyon
Sağlık
Yayınlanma: 02 Kasım 2023 - 11:40

Doğuştan vajinası olmayan hastaya sıradışı operasyon

Kocaeli'de doğuştan vajinası olmayan 20 yaşındaki hastaya, Türkiye'de yeni uygulanan özel bir teknikle vajina yapıldı.

Sağlık
02 Kasım 2023 - 11:40
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kocaeli'de doğuştan vajinası olmayan 20 yaşındaki hastaya, Türkiye'de yeni uygulanan özel bir teknikle vajina yapıldı.

Balıkesir'de yaşayan K.C., 15 yaşında adet olamaması sebebiyle doktora başvurdu. Yapılan muayene ve tetkikler sonucu doğuştan vajina ve rahminin olmadığını öğrenen K.C. büyük bir şok yaşadı. 20 yaşına geldiğinde VM Medical Park Kocaeli Hastanesine başvuran K.C'ye, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hasan Terzi yaptığı kontroller sonrası hastaya ameliyat olabileceğini iletti.

"Ameliyat sonrası iyileşme süresi daha hızlı"

Doğuştan vajinası olmayan genç kadınlarda dünyada uygulanan 3 farklı ana tekniğin mevcut olduğunu söyleyen Prof. Dr. Terzi, "Bunlardan biri, kalın bağırsak kullanılarak yapılan, ikinci teknik ise deri yamaları (greftleri) kullanılarak yapılan operasyondur. Dünyada son 5 yıldır ise ön plana çıkan yeni bir operasyon mevcuttur. Bu yeni teknikte ise karın içi zar kullanılır ve kapalı yöntemle (laparoskopik) olarak uygulanır. Hastamıza vajina yapılması için uygulanan cerrahi yöntemler ve bizim uyguladığımız cerrahi teknik detaylı olarak anlatıldı. Hastamızı detaylı değerlendirme ve analizler sonrası karın içi zarın kullanılarak kapalı (laparoskopik) yöntem ile ameliyat etmeye karar verdik. Bu yeni teknikle ameliyat sonrası hasta memnuniyeti daha yüksek ve iyileşme süresi daha hızlıdır" dedi.

"Yaklaşık 5 bin doğumda 1 görülüyor"

Doğuştan vajina yokluğunun nadir görülen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Terzi, "Yaklaşık 5 bin doğumda 1 görülür. Çeşitli genetik hastalıklarla ve ek anomalilerle birlikte görülebilir. Bu hastalar genellikle 13-14 yaşlarında adet olamama şikayetiyle doktora başvururlar. Bu şikayetle doktora gittiklerinde tanı konur ve hastalar büyük şok yaşarlar. Geleceğe dair annelik, kadınlık endişesi ve özgüven algısında bozulmalar olabilir. Bu hastalığın tedavisinde çeşitli cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Eski cerrahi tekniklerin başarısızlık oranları yüksek ve hasta memnuniyet oranları düşüktür. Hastalığın nadir görülmesi ve cerrahi tekniğin komplike olması nedeniyle bu operasyonların uygulanmasında tecrübeli ekip çok önem arz etmektedir. Biz hastamızın ameliyatını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız Doç. Dr. Ünal Turkay ve Op. Dr. Gizem Başbay ile birlikte gerçekleştirdik" diye konuştu.

"3 günlük kontrol süresinden sonra taburcu oldu"

Türkiye'de çok az sayıdaki merkezde yapılabilen bu ameliyatın modifiye edilmiş şeklinin hastalarına uygulandığının altını çizen Prof. Dr. Terzi, ameliyat sonrası 3 gün kontrol altında tutulan K.C.'nin dikkat etmesi gereken öneriler anlatılarak, hastaneden taburcu edildiğini kaydetti.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sağlık çalışanları, sağlık için filede buluşuyor
Sağlık çalışanları, sağlık için filede buluşuyor
Sessiz tehlike hipertansiyona karşı kritik uyarı
Sessiz tehlike hipertansiyona karşı kritik uyarı
Hayat Hastanesi'nden Bursaspor'a destek ziyareti
Hayat Hastanesi'nden Bursaspor'a destek ziyareti
Pediatrik hematoloji uzmanları Nevşehir'de buluştu
Pediatrik hematoloji uzmanları Nevşehir'de buluştu
Son Haberler
Bir yanda 6 metrelik kar altında mücadele diğer yanda sahillerde yaza hazırlık
Bir yanda 6 metrelik kar altında mücadele diğer yanda sahillerde yaza...
Tekerlekli Paten Türkiye Birinciliği 1. Etap Yarışmaları Karaman'da tamamlandı
Tekerlekli Paten Türkiye Birinciliği 1. Etap Yarışmaları Karaman'da...
Beypazarı'nda otomobilin çarptığı geyik ağır yaralandı
Beypazarı'nda otomobilin çarptığı geyik ağır yaralandı
Saksağan yavrusu itfaiye ekiplerince yuvasına kavuşturuldu
Saksağan yavrusu itfaiye ekiplerince yuvasına kavuşturuldu
Niğde'de yerli ve milli tohum hamlesi: 60 ton patates tohumu üreticilere dağıtıldı
Niğde'de yerli ve milli tohum hamlesi: 60 ton patates tohumu üreticilere...
Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze Söke'de eğitim anlatıldı
Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze Söke'de eğitim anlatıldı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi