• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran: "Bir avuç kuruyemişten fazlası zararlı"
Sağlık
Yayınlanma: 27 Şubat 2024 - 16:13
Güncelleme: 27 Şubat 2024 - 16:52

Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran: "Bir avuç kuruyemişten fazlası zararlı"

Medical Point Gaziantep Hastanesi Fonksiyonel Tıp/Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, kuruyemişin taze, çeşitli ve az miktarda tüketilmesi gerektiğini, aksi taktirde bir çok hastalığa davetiye çıkarabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

Sağlık
27 Şubat 2024 - 16:13
Güncelleme: 27 Şubat 2024 - 16:52
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran: "Bir avuç kuruyemişten fazlası zararlı"
Medical Point Gaziantep Hastanesi Fonksiyonel Tıp/Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, kuruyemişin taze, çeşitli ve az miktarda tüketilmesi gerektiğini, aksi taktirde bir çok hastalığa davetiye çıkarabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

Vitamin ve mineral deposu olarak bilinen ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak düşünülen kuruyemiş, fazla tüketilmesi durumunda insan vücudu için zararlı bir besin halini alıyor. Medical Point Gaziantep Hastanesi Fonksiyonel Tıp/Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, kuruyemişin taze, çeşitli ve az miktarda tüketilmesi gerektiğini, aksi takdirde birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğini söyledi.

"Kuruyemişler çok zengin bir içeriğe sahiptir"

Medical Point Gaziantep Hastanesi Fonksiyonel Tıp/Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran, kuruyemişin zengin içeriğe sahip olduğunu ve bir avuç yenildiği takdirde vücuda birçok faydasının olduğunu ifade ederek, ,"Tükettiğimiz gıdaların vücudumuzun sistemlerinin işleyişi ve sağlığımızla yakından ilgisi vardır. Bu anlamda kuruyemişlere baktığımız zaman içeriğindeki mikro ve makro besinler itibariyle çok zengin bir içeriğe sahiptir. Kuruyemişin içerdiği mikrobesinler, fitobesinler, antioksidanlar, doymamış Omega 3 yağ asitleri ve içindeki vitamin ve minareller nedeniyle sağlıklı bir gıda olup çok ciddi manada olumlu etkileri vardır. Fakat kuruyemişler karbonhidrat ve kalori de barındırdıkları için fazla tüketildiği zaman bir takım zararlarıyla da karşılaşabiliriz. Bu sebeple günlük bir avuç kuruyemiş tüketmek içerdiği vitaminler ve minareller bakımından vücudumuza bir takım olumlu yönleri vardır. Örneğin, kuruyemişlerin sindirim sistemine olumlu etkileri vardır. İçerdiği E vitamini sayesinde cildin güzelleşmesine katkı sağlar. Beyin ve nörolojik açıdan da çok ciddi faydaları bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi ile ilgili birçok sıkıntıda kuruyemişlerin olumlu etkileri mevcuttur. Aynı zamanda, tırnaklarımızda ve iç organlarımızda oluşabilecek rahatsızlıkların da önüne geçebilme özelliği vardır" dedi.

"Kuruyemişler faydalı gıdalar olsa da zararları da mevcut"

Kuruyemişlerin faydalı olduğu kadar çok tüketildiğinde oldukça zararlı hale gelebildiğini de aktaran Uzm. Dr. Öğr. Taşkıran, "Kuruyemişler çiğ ve kavrulmuş olarak tüketilmektedir. Fakat ne kadar çok ısıya maruz kalırsa içerdiği olumlu etkileri de azalmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca çiğ tüketmek daha faydalıdır. Kuruyemişi mide boşken tüketmek daha faydalı oluyor çünkü tokken etkileri azalabiliyor. Özellikle kahvaltı öğünlerimizde tüketmek vücudumuza oldukça fayda sağlayacaktır. Kilo vermek isteyen ve iki öğün beslenmeye çalışanlar, kahvaltı öğününe kuruyemişleri dahil ederlerse uzun süre tokluk sağlanabilir. Kuruyemişler ne kadar faydalı gıdalar olsa da birtakım zararları da mevcuttur. Fazla tüketildiği zaman kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Bazı insanlarda da mide bağırsak sistemine olumsuz etki edebilir. Kuruyemişlerin içerdiği tuz oranı yüksekse ve fazla tüketilirse tansiyon hastalarının tansiyonunu yükseltebilir. Böbrek hastalığı olan insanların kuruyemişi oldukça dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Çünkü kuruyemişler magnezyum ve potasyum bakımından zengin gıdalardır. Potasyum normal insanlarda faydalı olabilir ama böbrekle ilgili sıkıntısı olan insanlarda vücuda yük olacağı için kontrollü tüketilmesi gerekmektedir. Ceviz, Antep Fıstığı gibi kuruyemiş çeşitleri oldukça faydalıyken, fazla tüketildiği zaman vücuda olumsuz etkileri oluşabilir. Kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Aslında her şeyin kararında tüketilmesi gerekmektedir. Mesela yer fıstığının alerjik özelliği nedeni ile olumsuz etkileri olabilir. Ayrıca romatizması olanlar, tansiyonu olan hastalar, Tiroid hastaları, mide bağırsak sorunu olan, kilo veremeyenler, hormonal problemi olan hastaların da yer fıstığı tüketirken dikkat etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra kuruyemiş olmayan ama kuruyemiş olarak tüketilen mısır patlağı ya da kavrulmuş mısır oldukça zararlı gıdalardır. Aslında belli bir miktarda ve çeşitli olduğu takdirde kuruyemiş oldukça faydalıdır. Tek tip beslenme faydalı bir beslenme yöntemi değildir. Bu açıdan çeşitlendirmek gerekir. Kuruyemişler dengeli bir şekilde tüketildiği zaman faydalı olsa da, fazla tüketildiğinde ve uygun ortamlarda saklanmadığında oldukça zararlı olabiliyor. " şeklinde konuştu.

"Kuruyemişlerin uygun ortamlarda muhafaza edilişi çok önemli"

Uygun ortamlarda saklanmayan kuruyemişlerin yol açabileceği hastalıklara değinen Dr. Öğr. Üyesi Taşkıran, "Topraktan çıkan birçok gıda bizler için oldukça faydalıdır. Hasta olmadan önce hastalıkları engellemek de bizim elimizde. Bu nedenle dengeli bir şekilde beslenmek gerekmektedir. Kuruyemişler dengeli bir şekilde tüketildiği zaman faydalı olsa da, fazla tüketildiğinde ve uygun ortamlarda saklanmadığında oldukça zararlı olabiliyor. Kuruyemişi taze tüketmek gerekmektedir. Nemli ortamlarda bulunan kuruyemişler, aflatoksin içerir ve bu da karaciğere ciddi anlamda zarar veriyor. Örneğin kuru üzümün içerisindeki çekirdekler, içerdikleri bir takım maddelerden dolayı karaciğer yağlanmasının tedavisinde kullanılıyor. Fakat iyi muhafaza edilmez ise karaciğeri ortadan kaldırabiliyor. Mantar üreyen küflenen kuruyemişler aflatoksin bakımından organ yetmezliğine sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle kuruyemişi taze tüketmek oldukça önemli bir unsurdur" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Son Haberler
Trump: "Xi, ABD'yi gerileyen bir ülke olarak görmekte haklıydı"
Trump: "Xi, ABD'yi gerileyen bir ülke olarak görmekte haklıydı"
Samsun'da yaşlı kadın ırmak kenarında ölü bulundu
Samsun'da yaşlı kadın ırmak kenarında ölü bulundu
Küçükçekmece'de bir otomobil dur ihtarına uymadı: 1 polis yaralandı
Küçükçekmece'de bir otomobil dur ihtarına uymadı: 1 polis yaralandı
Tekirdağ'da otomobil takla attı: 1 yaralı
Tekirdağ'da otomobil takla attı: 1 yaralı
İnegöl'de direksiyon başında fenalaşan sürücü zincirleme kazaya neden oldu
İnegöl'de direksiyon başında fenalaşan sürücü zincirleme kazaya...
Oğlu 100 lirayı 100 bin lira anlayınca olanlar oldu
Oğlu 100 lirayı 100 bin lira anlayınca olanlar oldu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi