• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. DSÖ: Avrupa'da her 3 çocuktan 1'i aşırı kilolu
Dünya
Yayınlanma: 11 Mayıs 2023 - 13:20

DSÖ: Avrupa'da her 3 çocuktan 1'i aşırı kilolu

Dünya
11 Mayıs 2023 - 13:20
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
DSÖ: Avrupa'da her 3 çocuktan 1'i aşırı kilolu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dün yayımlanan Avrupa'daki obezite seviyelerine ilişkin raporda, ilkokul çağındaki her üç çocuktan birinin obez veya aşırı kilolu olduğu ve bu oranın daha da artmasının beklendiği belirtildi.

DSÖ Avrupa Bölgesel Obezite Raporu 2022, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de 16 Avrupalı lider ve devlet başkanının eşleri tarafından başlatıldı. Obezitenin, birçok bulaşıcı olmayan hastalık için kilit risk faktörlerinden biri olduğu belirtilen rapora göre, aşırı kilo ve obezite DSÖ Avrupa Bölgesi'nde yetişkinlerin neredeyse yüzde 60'ını ve erkeklerin yüzde 29'u, kızların da yüzde 27'si olmak üzere neredeyse her üç çocuktan birini etkilemekte.

"MALİYET 800 MİLYAR DOLAR"

Dünya Obezite Federasyonu tarafından yayınlanan Dünya Obezite Atlası 2023'ün, mevcut eğilimleri temel alarak ve yalnızca 53 ülkeyi kapsayan DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki obeziteyi inceleyerek, 2020 ile 2035 yılları arasında obezite ile yaşayan erkek çocuk sayısında yüzde 61'lik, kız çocuklarının sayısında yüzde 75'lik bir artış olacağını öngermekte olduğu belirtildi. Bölgede 2035 yılında 5-19 yaş arası toplam 17 milyon erkek ve 11 milyon kız çocuğunun obezite ile yaşayacağı ve tüm yaş gruplarında aşırı kilo ve obezite ile ilgili sorunların 2035 yılına kadar DSÖ Avrupa Bölgesi'ne yıllık 800 milyar dolara mal olacağının tahmin edildiği ifade edildi.

Raporda, COVID-19 salgınının ardından daha iyi bir geri dönüş için obezitenin önlenmesi ve kontrolünün tedbirlere dahil edilmesinin öneminin vurgulandığına yer verildi.

ÜÇ ÖZEL EYLEM PLANI

DSÖ Avrupa Bölgesi'nin, bu durumu önlemeye yardımcı olmak üzere 'önlemek tedavi etmekten daha iyidir' yaklaşımı, 'yiyecek ve içecek endüstrisinin düzenlenmesi' ve 'fizikse aktivitenin teşvik edilmesi' olmak üzere 3 özel eylem planı belirlediği ifade edildi. Buna göre, çocukluk çağı obezitesini azaltmaya yönelik çabaların hamilelik ve erken çocukluk döneminden itibaren başlaması ve önleme çalışmalarının çocuğun hayatının her aşamasında iyi beslenmeye odaklanması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca evlerde, okullarda ve daha geniş anlamda toplumda da önleme çabalarına ihtiyaç olduğu vurgulandı.

ZAGREB DEKLARASYONU KABUL EDİLDİ

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge konuyla ilgili olarak, "Çocuklarımız giderek artan bir şekilde iyi beslenmelerini ve aktif olmalarını zorlaştıran ortamlarda büyümektedir. Bu durum obezite salgınının temel nedenlerinden biridir. Toplumlar ve ülkeler olarak çocukluk çağında artan obezite oranlarını tersine çevirmekte şu ana kadar başarısız olduk ve işte bu nedenle DSÖ Avrupa, Hırvatistan Cumhurbaşkanı'nın eşi Profesör (Sanja) Milanović'in daveti üzerine, ele alınması daha da zor hale gelmeden önce bu gerçekten sinsi halk sağlığı krizine yönelik siyasi desteği harekete geçirmek için Hırvatistan'da bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Zagreb'de 9-10 Mayıs arasında düzenlenen ve çocuklarda obezitenin önlenmesine odaklanan Avrupa Liderlerini Eşleri Zirvesi'nde yeni bir DSÖ Avrupa Çocukluk Çağı Obezitesini Önleme Merkezi kurulması çağrısında bulunan Zagreb Deklarasyonu kabul edildi.


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Putin yakın zamanda Çin'i ziyaret edecek
Putin yakın zamanda Çin'i ziyaret edecek
İran Dışişleri Bakanı Arakçi'den ABD ve İsrail'e: "İran yenilmezdir"
İran Dışişleri Bakanı Arakçi'den ABD ve İsrail'e: "İran yenilmezdir"
Beyaz Saray: "Trump ve Xi, İran'ın asla nükleer silaha sahip olamayacağı konusunda anlaştı"
Beyaz Saray: "Trump ve Xi, İran'ın asla nükleer silaha sahip olamayacağı konusunda anlaştı"
Kazakistan, TDT Gayriresmi Zirvesi'ne hazırlanıyor
Kazakistan, TDT Gayriresmi Zirvesi'ne hazırlanıyor
Son Haberler
Başkan Kavaklıgil, projelerini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye anlattı
Başkan Kavaklıgil, projelerini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye...
Putin yakın zamanda Çin'i ziyaret edecek
Putin yakın zamanda Çin'i ziyaret edecek
Fethiye Babadağ'da paraşüt kazası
Fethiye Babadağ'da paraşüt kazası
Kadınlar Denizi Plajı yaz sezonuna hazırlanıyor
Kadınlar Denizi Plajı yaz sezonuna hazırlanıyor
NTO'da 2026 Yılı Mali Müşavirler Buluşma Toplantısı gerçekleştirildi
NTO'da 2026 Yılı Mali Müşavirler Buluşma Toplantısı gerçekleştirildi
Hizmet ihracatçıları, yıl sonu için 125 milyar dolar ihracat hedefi belirledi
Hizmet ihracatçıları, yıl sonu için 125 milyar dolar ihracat hedefi belirledi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi