• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Dünyanın en büyük 3'üncü züccaciye fuarı İstanbul'da kapılarını açtı
Genel
Yayınlanma: 14 Eylül 2023 - 14:16

Dünyanın en büyük 3'üncü züccaciye fuarı İstanbul'da kapılarını açtı

ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz: - "Züchex ile en az 2 milyar dolarlık bir iş hacminin gerçekleşmesini bekliyoruz. Züccaciye ve mutfak eşyaları sektörümüzde Türk üreticisi ürün kalitesi ve hizmet anlamında güzel bir noktaya ulaşmıştır"

Genel
14 Eylül 2023 - 14:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Züccaciyeciler Derneği'nin (ZÜCDER) desteğiyle düzenlenen 33. Züchex Ev ve Mutfak Eşyaları Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde başladı.

Sektörünün dünyadaki 3'üncü, Avrupa'daki 2. büyük fuarı olan etkinlikte, 150'den fazla ülkeden 1200 marka ile 45 bin kişi bir araya gelecek.

Züchex'te, 100 bin metrekarelik bir kapalı alana sahip 14 salonun tamamı dolarken, fuarın bahçesine açılacak stantların tamamı da tükendi.

Fuarın açılış törenine, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Züccaciye Meclisi Başkanı Murat Kolbaşı katıldı.

ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, açıl töreninde yaptığı konuşmada, 2022'de toplam 6,12 milyar dolar ihracata karşılık 1,47 milyar dolar ithalat yaparak sektörün 4,65 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini belirtti.

Öksüz, Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sunduklarını, bu yıl da hedeflerinin 7 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yaşadığımız felaketler neticesinde ihracatımızda düşüşler meydana gelse de ihracatımızda geçen yılın üzerinde bir performans sergiliyoruz. Züchex ile de en az 2 milyar dolarlık bir iş hacminin gerçekleşmesini bekliyoruz. Züccaciye ve mutfak eşyaları sektörümüzde Türk üreticisi ürün kalitesi ve hizmet anlamında güzel bir noktaya ulaşmıştır. Bugün 'Made in Türkiye' birçok pazarda tercih edilen bir marka haline gelmiştir. Hedefimiz ise Türkiye'yi dünyanın ilk 5 züccaciye ihracatçısı ülke konumuna getirmek."

- "Türkiye, ABD'nin 14. tedarikçisi"

ABD pazarından daha fazla pay alınmasına dikkati çeken Öksüz, dünya züccaciye ithalatının yüzde 28'inin elinde olduğu Amerika pazarında Türkiye'nin payının yüzde 1'in altında olmasının ABD'yi hedef pazar yaptığını söyledi.

Öksüz, ayrıca Kanada, Hong Kong ve Japonya gibi dünyanın en büyük ithalatçılarına yüzde 1'in altında kalan ihracat payının, bu ülkelere ihracatta ağırlık verilmesi gerektiğinin göstergesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Dünya ithalatçıları listesinde ilk sırada yer alan ABD, Türkiye ihracat pazarları içerisinde ortalama mesafenin en uzak olduğu ülkelerden biridir. 160 milyon dolar seviyelerinden kademeli olarak artan ihracat, en yüksek değer olan 298 milyon dolar seviyesine 2021'de ulaşmıştır. 2018-2022 yılları arasındaki yıllık ortalama değişim oranı yüzde 16 olurken, 2021-2022 yılları arasındaki değer yüzde 4 azalarak, ihracatımız 286,3 milyon dolar seviyesine gerilemiştir. Türkiye, Avrupa'daki rakiplerden İtalya, Almanya ve Fransa'dan sonra ABD'nin 14. sıradaki tedarikçisidir."

- "Dış ticaret fazlası hedefi yaklaşık 5 milyar dolar"

Geçen yıl 226 ülkeye yapılan 6,12 milyar dolar ihracatın yüzde 8,25 pay ve 505,6 milyon dolarının Birleşik Krallık'a gerçekleştirildiğini ve Almanya, İtalya, Fransa ve İsrail'in de önemli ihracat yapılan ülkeler olduğunu aktaran Mesut Öksüz, 139 ülkeden toplamda 1,4 milyar dolar değerindeki ithalatta, Çin'in yüzde 49,63 pay ve 731,4 milyon dolar ile ilk sırada yer aldığını kaydetti.

Öksüz, "Almanya, Malezya, Romanya ve İtalya da önemli ithalat yaptığımız ülkeler arasındadır. 2023 Ocak-Haziran döneminde TÜİK verilerine göre 1,74 milyar dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Yıl sonuna kadar ise dış ticaret fazlasının yaklaşık 5 milyar dolar olması hedefleniyor." diye konuştu.

Mesut Öksüz, düzenlenen fuarın hedefleri için katkı sunacağını ifade ederek, "Yine dünyanın en büyük ihracatçısı Çin de hedef pazarlarımızdan biri. Kaliteli ürünlerimizde bu pazarı da büyütme hedefimiz var. Yıl içerisinde Çin'de sektörümüze yönelik yapılan fuarda ilk kez Türkiye adına ayrı bir alanda yer almamız, sektörümüzün bu pazardaki çabalarını gösteriyor." görüşlerini bildirdi.

Fuar, 17 Eylül Pazar gününe kadar sürecek.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
The AI Awards 2026'nın kazananı Quick Sigorta oldu
The AI Awards 2026'nın kazananı Quick Sigorta oldu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Yaklaşık 2,5 yılda bir yıl yaşlanan bir nüfusla karşı karşıyayız"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Yaklaşık 2,5 yılda bir...
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
MADO son 1 ayda 8 yeni şube açtı
Küresel Sumud Kara Filosu, Gazze için yarın yola çıkıyor
Küresel Sumud Kara Filosu, Gazze için yarın yola çıkıyor
Simav'da traktör takla attı: 1 ölü, 1 yaralı
Simav'da traktör takla attı: 1 ölü, 1 yaralı
Başkentte darbedilmiş bulunan kişinin kaldırıldığı hastanede ölümüyle ilgili 5 kişi tutuklandı
Başkentte darbedilmiş bulunan kişinin kaldırıldığı hastanede ölümüyle ilgili 5 kişi tutuklandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi