• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Dünyaya tanıtılan yeni mantar türüne 'Pamukkale' ismi verildi
Çevre
Yayınlanma: 15 Eylül 2023 - 11:33
Güncelleme: 15 Eylül 2023 - 11:35

Dünyaya tanıtılan yeni mantar türüne 'Pamukkale' ismi verildi

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulunda görev yapan Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Türkiye'den bir yeni mantar türü daha keşfederek bilim dünyasına tanıttı. 2022 yılı içerisinde Denizli'de bulunan "Zeytin Mantarı" ve "Anadolu Pullu Mantarı"nın ardından bu yıl da yeni bir keşfe imza atan Kaygusuz, yeni mantar türüne "Anadolu Pullu Mantarı" ismini verdi.

Çevre
15 Eylül 2023 - 11:33
Güncelleme: 15 Eylül 2023 - 11:35
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulunda görev yapan Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Türkiye'den bir yeni mantar türü daha keşfederek bilim dünyasına tanıttı. 2022 yılı içerisinde Denizli'de bulunan "Zeytin Mantarı" ve "Anadolu Pullu Mantarı"nın ardından bu yıl da yeni bir keşfe imza atan Kaygusuz, yeni mantar türüne "Anadolu Pullu Mantarı" ismini verdi.

2009 yılından bu yana Denizi bölgesinde yeni mantar türleri araştırması yapan Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, 2017-2023 dönemindeki çalışmalarında 3 önemli keşfe imza attı. Denizli'deki ormanlarda yaptığı saha çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Doç. Dr. Kaygusuz, 2022 yılında Pluteus mediterraneus (Zeytin Mantarı) ve yine aynı yıl içerisinde Lepiota cremea (Anadolu Pullu Mantarı) ismi verilen iki mantar türünü keşfetti. Doç. Dr. Kaygusuz'un bu yıl Pamukkale ilçesinin Bağbaşı bölgesinde yürüttüğü saha araştırmaları sırasında keşfettiği yeni mantar türü, Türk, Alman ve Danimarkalı bilim adamlarının ortak DNA incelemesinin ardından bilim dünyasına "Pseudosperma pamukkalense (Pamukkale Mantarı)" ismi ile tanıtıldı.

Denizli'nin zengin bir mantar popülasyonuna sahip olduğuna işaret eden Doç. Dr. Kaygusuz, yaptığı keşifle ilgili olarak verdiği bilgide; "Denizli ili, Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit bölgesinde yer almaktadır. Faklı iklim tiplerine ev sahipliği yapan Denizli'nin yaklaşık yüzde 51'i ormanlık alanlarla kaplıdır ve yörede pek çok endemik bitki de yetişmektedir. Benzer bir şekilde Denizli yöresi mantarlar açısından da oldukça zengindir. Bölgemizin ormanlık, çayırlık, meralık veya park bahçelerinde farklı türden pek çok mantar yetişmektedir. 2007 yılından itibaren Ege Bölgesi ve özellikle de Denizli ilinde yetişen mantarları tespit etmek için saha çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Bu araştırmalarımızın neticesinde ilk olarak 2022 yılında Denizli ilinin Pamukkale bölgesinde Zeytin (Olea europaea) ağacının altından Pluteus mediterraneus (Zeytin Mantarı) mantarı keşfedilerek bilim dünyasına tanıtıldı. Daha sonra yine 2022 yılı içerisinde Denizli ilinin Çamlık bölgesindeki Anadolu karaçamının (Pinus nigra subsp. pallasiana) altından Lepiota cremea (Anadolu Pullu Mantarı) ismi ile yeni bir mantar türü daha keşfedilerek dünyaya tanıtılmıştık" dedi.

"DNA incelemesi yeni bir tür olduğunu ortaya koydu"

Doç. Dr. Kaygusuz, "Pamukkale" ismi verilen yeni mantar türünün keşif öyküsünü ise şu ifadelerle paylaştı:

"Denizli'nin Bağbaşı bölgesinde gerçekleştirdiğimiz arazi çalışmaları sırasında Anadolu Karaçamı (Pinus nigra subsp. pallasiana) olarak bilinen ormanlık alanda açık sarımsı veya kahverengimsi sarımsı tonlarda şapka rengine sahip olan ilginç bir mantar örneği topladık. Bu mantarın şapka rengi diğer bilinen mantar türlerine göre farklılık gösteriyordu. Bölgede gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda Bağbaşı'nın farklı alanlarında da aynı mantar örneğini topladık. Laboratuvarlarımızda gerçekleştirdiğimiz mikroskobik incelemelerde bu mantarın yapılarının bilinen diğer türlerden farklı olduğunu öngördük. Bu mantarın daha sonra DNA'sını izole ederek genetik olarak dünyadaki diğer belirlenmiş mantarlardan farklılığını ortaya koyduk. Araştırma verileri Türkiye'nin Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Türkekul, Danimarka'dan Prof. Henning Knunsen ve Almanya'dan Dr. Ditte Bandini ile birlikte değerlendirilmiştir. Bu çalışmalar neticesinde karaçam ormanlarından toplanan bu mantarın yeni bir tür olduğunu ve dünyada sadece Denizli'de yetiştiğini netleştirdik. İlk kez Denizli'nin Bağbaşı bölgesindeki, Anadolu Karaçamının altında tespit edilen bu yeni mantar türüne, mantar örneklerinin ilk toplandığı yer olan Pamukkale ilçesine atfen 'Pseudosperma pamukkalense (Pamukkale Mantarı)' ismi verildi. Türkiye'nin Denizli ilinden bilim dünyasına tanıtılan bu yeni mantar türü, Yeni Zelanda'nın taksonomi alanında yayın yapan 'Phytotaaxa' isimli dünyanın önde gelen uluslararası dergisinde yayımlanarak literatüre girmiştir. Denizli'nin ve ülkemizin zengin mantar biyoçeşitliliğini dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz."


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Çankırı'da oluşan dev hortum paniğe sebep oldu
Çankırı'da oluşan dev hortum paniğe sebep oldu
Beypazarı'nda dolu yağışı etkili oldu
Beypazarı'nda dolu yağışı etkili oldu
Zile'yi sağanak vurdu, iş yerleri sular altında kaldı
Zile'yi sağanak vurdu, iş yerleri sular altında kaldı
Son Haberler
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu davanın görülmesine başlandı
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu...
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü ceza yedi
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü...
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli tutuklandı
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli...
Beşiktaş, Rize'de
Beşiktaş, Rize'de
Kütahya'da kereste yüklü kamyon devrildi: 1 ölü
Kütahya'da kereste yüklü kamyon devrildi: 1 ölü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi