• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Düşük alkol tüketiminin sağlığa yararlı olduğu iddiası "istatistiksel illüzyon"
Genel
Yayınlanma: 02 Mayıs 2024 - 14:59
Güncelleme: 02 Mayıs 2024 - 15:59

Düşük alkol tüketiminin sağlığa yararlı olduğu iddiası "istatistiksel illüzyon"

Yeni araştırmalar, düşük miktarda alkol tüketiminin sağlığa yararlı olduğu yönündeki bilimsel çalışmaların yanıltıcı olduğuna dikkat çekti.

Genel
02 Mayıs 2024 - 14:59
Güncelleme: 02 Mayıs 2024 - 15:59
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yeni araştırmalar, düşük miktarda alkol tüketiminin sağlığa yararlı olduğu yönündeki bilimsel çalışmaların yanıltıcı olduğuna dikkat çekti.

Düşük miktarda alkol kullanımının özellikle kalp sağlığına faydalı olduğuna ilişkin yaygın düşünce değişiyor. Kanada Madde Kullanımı Araştırma Enstitüsü (CISUR) Direktörü Dr. Timothy Naimi, az alkol tüketiminin sağlığa yararlı olduğu yönündeki bazı bilimsel çalışmaların istatistiksel bir illüzyondan ibaret olduğunu söyledi. ABD medyasına konuşan Naimi, "Eğer araştırmalar sadece orta yaşa ulaşan, herhangi bir sorun nedeniyle alkol tüketimine son vermeyen ve aşırı alkol tüketmeyen insanları baz alıyorsa burada oldukça seçili bir grup söz konusudur. Bu, alkolün ölçülü miktarda alkol tüketenler için sağlıklı olduğu gibi bir görüntü ortaya çıkarır ki bu aslında istatistiksel bir illüzyondan ibarettir" diye konuştu.

İstatistiksel çalışmalar neden sadece seçilmiş gruplar üzerinde yapıldı?

Alkol ve Uyuşturucu Araştırmaları Dergisi (JSAD) adlı bilimsel dergi tarafından bu yıl yayınlanan ve Naimi'nin de yazarları arasında yer aldığı bir makale, düşük miktarda içki tüketiminin insan sağlığına yararlı olduğuna ilişkin bilimsel çalışmaların yanıltıcı yönlerine dikkat çekmişti. Bu çalışmaların neden sadece belirli kriterlere göre seçilen referans grupları üzerinde yapıldığını sorgulayan makalede, alkol tüketiminin sağlığa etkilerine ilişkin 107 uzun dönemli çalışma sistemsel açıdan değerlendirilmeye tabi tutuldu. Genç bireylerin eskiden alkol kullanan ve ara sıra alkol kullananlardan ayrıldığını ve bu şekilde düşük miktarda alkol tüketenler ile alkol tüketmeyenlerin ölüm risklerinin birbirine yakın olduğunu gösteren sonuçlara ulaşıldığını kaydeden araştırmacılar, belirli yaş aralığındaki seçilmiş gruplar üzerinde yapılan araştırmaların tarafsız olamayacağı ve yanıltıcı çıkarımlar sunabileceği sonucuna ulaştı.

Alkol endüstrisi etkisi

Kanada Madde Kullanımı Araştırma Enstitüsü (CISUR) tarafından nisan ayında yayınlanan bir makalede ise, alkol endüstrisinin sınırlı alkol tüketiminin sağlığa yararlı olduğunu destekleyen çalışmaları seçici olarak kullandığına ve düşük miktarda da olsa alkol tüketiminin kanser gibi sağlık riskleri taşıdığına ilişkin araştırmaları göz ardı ettiğine dikkat çekildi.

Dünya Sağlık Örgütü alkol tüketiminin azaltılmasının daha iyi olacağı tavsiyesinde bulunurken, birçok ülkede siyasetçiler, sınırlı tüketimin sağlığa faydalarına ilişkin yaygın kabul nedeniyle alkol tüketiminden kaçınılmasını öngören diyet tavsiyelerinin kabulüne ve sigaraya benzer bir şekilde alkollü içeceklerin üzerine de sağlığa zararlı olduğuna ilişkin uyarıların yerleştirilmesine ilişkin adımlara çekimser yaklaşıyor.

Politika değişikliği

Diğer yandan yeni bilimsel deliller ışığında birçok ülkede alkol tüketimine ilişkin yaklaşım değişmeye başladı. İngiltere, Fransa, Danimarka, Hollanda ve Avusturya, alkol tüketimine ilişkin tavsiyelerinde değişikliğe giderek, önerilerindeki alkol tüketim miktarını düşürdü. İrlanda'da ise 2026'dan itibaren alkollü ürünlerde kanser riski uyarısı içeren etiketler zorunlu hale gelecek.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
ABD merkezli haber sitesi Axios: "ABD ve İran, savaşı sona erdirecek tek sayfalık bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya yaklaştı."
ABD merkezli haber sitesi Axios: "ABD ve İran, savaşı sona erdirecek tek sayfalık bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya yaklaştı."
Kanarya Adaları hantavirüsü bulunan geminin adaya yanaşmasına karşı
Kanarya Adaları hantavirüsü bulunan geminin adaya yanaşmasına karşı
Yunanistan açıklarında 8 Türkün bulunduğu kargo gemisi battı
Yunanistan açıklarında 8 Türkün bulunduğu kargo gemisi battı
Hürmüz'de Fransız San Antonio adlı gemiye saldırı
Hürmüz'de Fransız San Antonio adlı gemiye saldırı
Son Haberler
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail ile işbirliği yapanlar hesap verecek"
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail...
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı
Bursa'da rekor ceza: 'Dur' ihtarına uymayan kadın sürücüye 550 bin TL cezai işlem uygulandı
Bursa'da rekor ceza: 'Dur' ihtarına uymayan kadın sürücüye...
GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi "1. Ulusal Bahar Sempozyumu" düzenleyecek
GAÜN Diş Hekimliği Fakültesi "1. Ulusal Bahar Sempozyumu" düzenleyecek

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi