• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Duvarları eğik ve yarılmış evlerde yaşam mücadelesi
Genel
Yayınlanma: 01 Mart 2023 - 14:15

Duvarları eğik ve yarılmış evlerde yaşam mücadelesi

Genel
01 Mart 2023 - 14:15
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Duvarları eğik ve yarılmış evlerde yaşam mücadelesi

ANTALYA'da 'Yediarıklar' olarak bilinen bölgede 1960'lı yıllardan itibaren başlayan yapılaşma sürecinde yakındaki derelerin kuruması, üzerinin doldurulmasının ardından zamanla zeminde çökmeler oluştu. Zemindeki eğim nedeniyle öne ve arkaya doğru yatıp, duvarları çatlayan 200 civarında gecekonduda oturanlar, son depremlerle evlerinin yıkılması endişesini yeniden hissetti. Mahallede 19 yıldır muhtarlık yapan Mustafa Yılmaz, "Herkes dertli. Depremi duyanlar, 'Burada da böyle bir şey olursa hepimiz toprak altında can veririz' diyor" diye konuştu.

Antalya'da 'Yediarıklar' olarak bilinen Muratpaşa ilçesi Kızıltoprak Mahallesi'nde 1960'lı yıllarda başlayan yapılaşma sonrası zamanla derelerin kurumasıyla zeminde çökmeler oluştu. Zeminindeki kaymadan etkilenen gecekondular yana veya öne doğru yatmaya başladı. Zamanla evlerdeki eğim giderek arttı ve gecekonduların duvarlarında yarıklar, kırılmalar yaşandı. Evde oturanlar eğimli zeminde veya ayrılan duvarlarda sık sık tadilat yaparak yıkımı önlemeye çalıştı. Zamanla bazı ev sahipleri taşındı, gecekondusunu yıktırdı, ancak çoğu evlerinde oturmaya devam etti.

Dış cephesinden duvarlarındaki yamulmalardan zemindeki çökmelerin gözlenebildiği evlerde, yere bırakılan su şişesinin yuvarlanarak odanın diğer tarafına hızla ilerlemesi eğimin yüksekliğini de ortaya koyuyor. Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremlerin ardından bölgedeki 200 civarındaki gecekonduda yaşamını sürdürenler, eğik, duvarlarında yarıklar olan evlerinin yıkılabileceği tedirginliğini yeniden hissetti. Bazı vatandaşlar, son dönemdeki depremler sonrası evlerinin duvarında yeni çatlaklar oluşmasının endişesini yaşadı.

Kızıltoprak Mahalle Muhtarı Mustafa Yılmaz, "Herkes dertli. Depremi duyanlar, 'Burada da böyle bir şey olursa hepimiz toprak altında can veririz' diyor. Yetkililerin bu bölgenin sorununu çözmesini diliyorum. Geçmişte bu bölgede denize dökülen 7 arık vardı. Arıklar zamanla kurudu, üstü dolduruldu. Toprak oturunca, üzerindeki evlerde zamanla yana, öne yatma oldu" dedi.

50 yıldır yaşadığı mahallede 1994 yılından beri muhtarlık yaptığından bahseden Yılmaz, "200 civarında gecekondu var. Deprem olsa o bölgede yıkılmayan ev kalmaz. Belediyenin imar planında bölge mesire alanı olarak geçiyor. Arazi hazineye ait. 40 civarında evde oturanların tapu tahsis belgesi olduğu biliniyor. Çoğunun belgesi de yok. Gecekondular yan yatmış, eğik durumda, oturanlar da zor şartlarda yaşıyor. Bölgede yaşayanlar uzun zamandır oturuyor. Tapu sahibi olmayı düşünüyorlar" diye konuştu.

Bölgedeki gecekondulardan birinde oturan Bayram Çalışkan ise şunları söyledi:

"1970'te geldik buraya, 3 ev vardı. Zamanla evler yapıldı. Dereler zamanla kurudu, toprak çöktü. Evlerde yamulma, eğilme oldu. Yıkılma olmadı. Zamanla çoğu oturan başka yere taşındı. Taşınanlar evini yıktı, sattı, başkasına kiraya verdi. 200'den fazla ev var. Herkesin elektrik, su aboneliği var. Benim tapu tahsis belgem var. Herkes hak sahibi burada."
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can kaybımız yok, çok şükür"
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can...
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele geçirildi: 2 şüpheli tutuklandı
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele...
Theranos'un kurucusu Holmes, hapis cezasının ertelenmesini talep etti
Theranos'un kurucusu Holmes, hapis cezasının ertelenmesini talep etti

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi