• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ECB'den ilk faiz indirimi 2024'ün sonlarında bekleniyor
Ekonomi
Yayınlanma: 25 Ekim 2023 - 11:00

ECB'den ilk faiz indirimi 2024'ün sonlarında bekleniyor

Natixis Avrupa Makroaraştırma Başkanı Dr. Dirk Schumacher: - "ECB'den ilk faiz indirimini gelecek yılın eylül ayında bekliyoruz" - Berenberg Ekonomisti Salomon Fiedler: - "ECB, 2024'ün sonlarına doğru faiz indirimlerine gidebilir"

Ekonomi
25 Ekim 2023 - 11:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
BURHAN SANSARLIOĞLU - Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yarınki faiz kararı toplantısında makroekonomik projeksiyonların belirleyici olması beklenirken, ilk faiz indiriminin 2024 sonlarında gelmesi öngörülüyor.

Natixis Avrupa Makroaraştırma Başkanı Dr. Dirk Schumacher, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ECB'nin ekim toplantısında sıkı bir şekilde beklemede kalabileceğini ve toplantının tonunun genel olarak tarafsız olabileceğini belirtti.

Enflasyon düşme eğilimindeyken İsrail-Filistin çatışmaları ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyonda yeni bir yukarı yönlü risk oluşturduğunu dile getiren Schumacher, büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin de arttığını ve bunun da banka için daha karışık bir resim ortaya çıkardığını aktardı.

Schumacher, "Artan belirsizlik göz önüne alındığında, ECB'nin şunu vurgulamasını bekliyoruz: 'Banka, enflasyona ve büyümeye yönelik potansiyel risklerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine ve nasıl gerçekleşeceğine bağlı olarak politika duruşunu her şekilde de ayarlayacaktır.' " değerlendirmesinde bulundu.

Dolayısıyla artan belirsizliğin ECB'nin ekim toplantısında bir sonraki hamlesine ilişkin herhangi bir yönlendirme sağlama olasılığını azaltabileceğini söyleyen Schumacher, "Temel senaryomuzda petrol fiyatlarında sınırlı bir artış beklediğimiz için ECB'nin uzun bir süre daha beklemede kalacağını görüyoruz. Öte yandan, gelecek yılın eylül ayında ilk faiz indirimini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

- ECB'nin bu sene politika faizini değiştirmesi beklenmiyor

Berenberg ekonomisti Salomon Fiedler de ECB'nin muhtemelen bu faiz artırım döngüsünün sonuna ulaşmış durumda olduğunu ancak aynı zamanda gelecek yıl boyunca faizleri muhtemelen mevcut seviyelere yakın tutabileceğini belirtti.

Zayıflayan reel ekonomi, enflasyondaki gözle görülür düşüş, ECB'nin enflasyonun 2025'in ikinci yarısında hedefe döneceğine dair kendi tahmini göz önünde bulundurulduğunda bankanın aralık toplantısında enflasyon görünümünde aşağı yönlü olası bir revizyon yapabileceğini ifade eden Fiedler, hem ekim hem de aralık toplantısında bankanın faizleri sabit bırakabileceği öngörüsünde bulundu.

Fiedler, ECB'nin 2024'ün sonlarına doğru faiz indirimlerine gidebileceğini söyledi.

- "Aralık ayı toplantısında para politikasına ilişkin derinlemesine bir tartışma yapılabilir"

ING Group başekonomisti Peter Vanden Houte, "ECB'nin eylül toplantısından sonraki iletişim, ekim toplantısının herhangi bir politika eylemi olmaksızın bir ara toplantı olacağına dair açık işaretler vermişti." dedi.

En son gelişmelerin ECB için durumları karmaşık hale getirdiğini belirten Houte, İsrail ve Orta Doğu'daki çatışmaların yanı sıra tahvil getirilerindeki artışın Avro Bölgesi'nin büyüme beklentilerini daha da zayıflatacakken, petrol fiyatlarındaki yükselişin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini ve bankanın 2025 sonunda yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşılmasını daha da zorlaştırabileceğini ifade etti.

Houte, bu bağlamda, ECB'nin gelecek dönem politika adımlarına karar vermeden önce enflasyon ve büyüme hakkında daha fazla bilgi toplamak isteyebileceğini aktardı.

Yeni makroekonomik tahminlerinin açıklanacağı aralık ayı toplantısının para politikasına ilişkin derinlemesine bir tartışmanın yapılmasına neden olabileceğini dile getiren Houte, bu sebepten dolayı ekim toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik olmayacağı öngörüsünde bulundu.

Commerzbank kıdemli ekonomisti Marco Wagner ise ECB'nin ekim toplantısında faiz oranlarını daha da artırmasının pek mümkün görünmediğini belirterek, "Bunun nedeni kısmen enflasyon oranının eylül ayında önemli ölçüde düşmesi ve dolayısıyla büyük ölçüde merkez bankasının beklentileriyle uyumlu olması." ifadelerini kullandı.

ECB üyelerinin açıklamalarında daha fazla faiz artırımı ihtimalini tamamen göz ardı etmediğini aktaran Wagner, özellikle de enflasyonla mücadelenin kazanılmış olmaktan çok uzak olduğu göz önüne alındığında faiz artırımlarını göz ardı etmenin muhtemelen çok cesur olabileceğini dile getirdi.

ECB üyesi Peter Kazimir'in aralık ve mart ayındaki toplantılarda yapılacak projeksiyonların önemini vurguladığını söyleyen Wagner, "ECB makroekonomik projeksiyonların açıklanacağı toplantılarda önemli kararlar alabilir bunun için bankanın aralık ayına kadar önemli bir karar alması söz konusu olamayabilir." ifadelerini kullandı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Espressolab, 1 milyonuncu üyesine ömür boyu kahve hediye edeceğini duyurdu
Espressolab, 1 milyonuncu üyesine ömür boyu kahve hediye edeceğini duyurdu
Haksız hacze rekor tazminat
Haksız hacze rekor tazminat
Çukurova'da arazilerini dolu vuran üretici mısırı söküp ayçiçeğine yöneldi
Çukurova'da arazilerini dolu vuran üretici mısırı söküp ayçiçeğine yöneldi
Aksa Doğalgaz balkon kapatma tadilatlarında bacaya dikkat edilmesi gerektiğini duyurdu
Aksa Doğalgaz balkon kapatma tadilatlarında bacaya dikkat edilmesi gerektiğini duyurdu
Son Haberler
Espressolab, 1 milyonuncu üyesine ömür boyu kahve hediye edeceğini duyurdu
Espressolab, 1 milyonuncu üyesine ömür boyu kahve hediye edeceğini...
Türkiye'nin ilk koku müzesi Isparta'da 4 bin 500 yıllık parfüm formülü sergileniyor
Türkiye'nin ilk koku müzesi Isparta'da 4 bin 500 yıllık parfüm...
Bakan Çiftçi: "Emniyet mensuplarımız, kamu düzeninin temini adına üstün bir sorumluluk anlayışıyla görev yapmaktadır"
Bakan Çiftçi: "Emniyet mensuplarımız, kamu düzeninin temini...
Mersin Şehir Tiyatrosu, 'Misafir' oyun ile Silifkeli sanatseverlerle buluştu
Mersin Şehir Tiyatrosu, 'Misafir' oyun ile Silifkeli sanatseverlerle...
Aydıntepe'de öğrenciler trafik kurallarını uygulamalı öğrendi
Aydıntepe'de öğrenciler trafik kurallarını uygulamalı öğrendi
Ağrı'da teslim olan terörist ailesiyle buluşturuldu
Ağrı'da teslim olan terörist ailesiyle buluşturuldu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi