• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Edirne'de 6 asırlık ecdat yadigârı hamam yok oluyor
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 26 Ocak 2023 - 13:04
Güncelleme: 26 Ocak 2023 - 13:06

Edirne'de 6 asırlık ecdat yadigârı hamam yok oluyor

Edirne'de Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sultan 2. Murad tarafından yaptırılan 6 asırlık Gazi Mihal Bey Hamamı, ağır tahribatlar yaşayarak uyuşturucu kullananların ve definecilerin meskeni haline geldi.

Kültür-Sanat
26 Ocak 2023 - 13:04
Güncelleme: 26 Ocak 2023 - 13:06
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Edirne'de Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sultan 2. Murad tarafından yaptırılan 6 asırlık Gazi Mihal Bey Hamamı, ağır tahribatlar yaşayarak uyuşturucu kullananların ve definecilerin meskeni haline geldi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun mimari eserlerinin en güzel örneklerinden bir tanesi olan tarihi Gazi Mihal Bey Hamamı ağır tahribatlar yaşıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Gazi Mihal Paşa Hamamı, 1400'lü yıllarda Edirne'de Avrupa'ya açılan Kapıkule Sınır Kapısı güzergâhında inşa edildi. Atıl halde terkedilen ve sahip çıkılmayan hamamın gün geçtikçe ağır tahribatlar yaşayarak neredeyse yıkılma noktasına geldiği görülüyor. Tarihi hamam, madde kullananların, definecilerin ve başıboş atların da uğrak noktası olmaya devam ediyor.

Ayrıca Türkiye genelinde en çok turist karşılayan 3'üncü il olan Edirne'de Avrupa'ya açılan Kapıkule Sınır Kapısı yolunda bulunan tarihi hamamın bakımsızlığı, ülkeye giriş yapan yüzlerce gurbetçi ve turistin de dikkatini çekiyor.

"Kendi haline terkedildi"

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, ecdat yadigarı olan tarihi hamama sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Beksaç, "Tarihi hamamın Edirne'de hayatta kalmış en önemli eserlerden bir tanesi olduğunu belirterek, "Halk arasında Gazi Mihal Bey Hamamı olarak da bilinen bu yapı buradaki cami ve köprülerle birlikte geniş bir külliyenin yapısı olarak günümüze kadar gelmiştir. Bu hamamın bulunduğu alanda özellikle Osmanlı İmparatorluğunun Edirne'yi fethetmesi sonrası en önemli yerleşim alanlarından birinin içinde yer alıyor olmasıdır. Bu bölge özellikle 2. Murad döneminde çok büyük önem kazanmıştır. Bu yapı birçok Osmanlı İmparatorluğu döneminin eserleri arasında ayakta kalan güzel bir hamam örneğidir. Pek çok dönem boyunca buranın elden geçirilmesi, tamir edilmesi ve restorasyonunun yapılması defalarca kez gündeme geldi ama bu yapı kendi haline terkedildi. Bu hamam için daha önce birçok proje elle alındı. Nedense bunların çoğu sonuçlanmadan kaldı. Yakındaki camilerde bile yavaş yavaş tahribatlar başlamış ve buradaki hamam da kendi haline terkedilmiş. Camilerimiz ibadette açık olduğundan dolayı korunabiliyor ama hamamların maalesef daha sonraki süreçlerde kullanılamamaları sebebiyle bu şekilde kendi haline terkediliyor. Sadece burada değil başka hamamlarda da aynı durumu görebiliyoruz. Aslında bu hamam Osmanlı İmparatorluğu'nun en güzel mimari örneklerinde bir tanesidir.

"Bu yapı yavaş yavaş yok olup gidiyor"

Tarihi hamamla ilgili birçok projenin düşünüldüğünü ama hiç birinin yapılmadığına değinen Prof. Dr. Beksaç, "Bu hamamın başka şekillerde kullanılmasına yönelik projeler yapıldı ama hiç biri hayatta geçirilmedi. Bugün görüldüğü üzere burası tinercilerin, definecilerin ve uyuşturucu kullananların mekanı haline geldi. Burası sahipsiz kaldı ve ne yazık ki doğanın tahribatı da hızlı bir şekilde ilerlemekte, binayı kemirmekte yok etmektedir. Kubbelerde çökümeler duvarlarda ise aşınmalar var. Osmanlı İmparatorluğu'nun en güzel mimari hamam eserlerinden bir tanesi olan bu yapı yavaş yavaş yok olup gidiyor. Buranın elle alınarak korunması acil bir hal aldı" diye konuştu.

1829 tarihinde Rusların Edirne'yi işgal etmelerinden itibaren tamamen kapatılan tarihi hamam, kendi haline terk edilerek günümüze kadar yarı harabe halde bekliyor.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ata Sanat Merkezi kapılarını açtı
Ata Sanat Merkezi kapılarını açtı
Antalya'da 30 Ağustos'ta Derya Uluğ konser verecek
Antalya'da 30 Ağustos'ta Derya Uluğ konser verecek
Alaşehir'de festival coşkusu başlıyor
Alaşehir'de festival coşkusu başlıyor
Operanın yıldızları Limak'ın 50'nci yılında mühendis kızlar için sahne aldı
Operanın yıldızları Limak'ın 50'nci yılında mühendis kızlar için sahne aldı
Son Haberler
Ukrayna'dan Rusya'ya İHA saldırıları: En az 10 ölü
Ukrayna'dan Rusya'ya İHA saldırıları: En az 10 ölü
Sivaslı atıcılardan Kahramanmaraş'ta 3 madalya
Sivaslı atıcılardan Kahramanmaraş'ta 3 madalya
Sivas Gençlik Spor Kulübü'nden Türkiye ikinciliği
Sivas Gençlik Spor Kulübü'nden Türkiye ikinciliği
Sivaslı milli sporcudan Avrupa'da 3 madalya
Sivaslı milli sporcudan Avrupa'da 3 madalya
Kepez'de kamu alanı işgallerine geçit yok
Kepez'de kamu alanı işgallerine geçit yok
Aydem Perakende'den yeni ödeme kanalı
Aydem Perakende'den yeni ödeme kanalı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi